Linkuri accesibilitate

Legea carantinei, adoptată de Senat, după negocieri care au durat o săptămână


Legea carantinei și a izolării se referă la bolile cu contagiune înaltă și de mare risc, nu doar la Covid 19. Adoptarea ei în Senat a fost un exercițiu îndelungat de a ajunge la un compromis. A avut 8 voturi împotrivă și trei abțineri
Legea carantinei și a izolării se referă la bolile cu contagiune înaltă și de mare risc, nu doar la Covid 19. Adoptarea ei în Senat a fost un exercițiu îndelungat de a ajunge la un compromis. A avut 8 voturi împotrivă și trei abțineri

Legea carantinei a fost schimbată substanțial în Senat, după îndelungi negocieri, însă mai este nevoie de încă cinci zile pentru a intra în vigoare

Votul final s-a dat joi seara, marea majoritate a senatorilor votând pentru modificările asumate de toate partidele. Au existat și senatori care au votat împotriva legii, resepectiv Arcan Emilia (PSD), Corlatean Titus (PSD), Leș Gabriel (PSD), Moga Nicolae (PSD), Călin Popescu Tariceanu (ALDE), Emanoil Savin (PSD), Eugen Teodorovici (PSD) și Adrian Țuțuianu (Pro Romania)

S-au abținut: Ion Hadârcă (fost ALDE, în prezent neafiliat), Lungu Vasile (PMP), Teodor Melescanu (PPU)

Vidul legislativ impus de decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea carantinei obligatorii pentru bolnavii de Covid 19 va mai dura încă cinci zile, până când va putea intra în vigoare legea adoptată astăzi de Senat. După promulgare, conținutul legii va fi inclus și de Guvern în deciziile privind starea de alertă. Legea va fi valabilă nu doar pentru coronavirus, ci și pentru alte boli cu grad înalt de contagiune, cum ar fi ebola sau holeră.

CITEȘTE AICI MODIFICĂRILE ADUSE LEGII CARANTINEI

Între timp, 754 de oameni au refuzat tratament, spitalizare sau izolare după ce au fost diagnosticați cu Covid 19.

A fost nevoie de șase zile în care senatorii din Comisia juridică să ajungă la un compromis și de prezența premierului Ludovic Orban la comisie pentru a fi obținut un acord între PSD, care dorește cât mai puține restricții, și PNL, care solicită ca toți cei care sunt purtători ai noului coronavirus - simptomatici sau nu- să fie supravegheați medical.

În ce condiții poate fi refuzat tratamentul?

O distincție importantă - cei infectați pot refuza tratamentul, însă trebuie să accepte izolarea pentru cel puțin 48 de ore, timp în care să fie investigați clinic și paraclinic. Este o cerință expresă a ministrului sănătății, Nelu Tătaru, care este menită să le ofere medicilor posibilitatea să-și dea seama dacă este vorba despre asiptomatici sau nu, precum și de stadiul și riscurile pe care le impune boala. Această prevedere reprezintă o măsură care să preîntâmpine cazurile recente, când oameni diagnosticați cu Covid 19 au refuzat internarea și tratamentul și au murit la câteva zile distanță sau au ajuns la ATI.

Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.

Aceștia trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere că respectă carantina și condițiile impuse de DSP. Poliția locală va efectua verificări. Dacă nu se respectă izolarea/carantina la domiciliu acesta este pasibil de amendă sau dosar penal

Poate fi contestată carantina sau izolarea?

Da, în instanță, cu termen de pronunțare din partea magistraților.

Senatorii au pornit de la premisa că ordinele autorităților privind carantina sau izolarea sunt acte adminstrative, așadar pot fi atacate de orice persoană în fața unui judecător, în cazul în care consideră că i s-au încălcat drepturile sau libertățile. Condiția este ca în 24 de ore să fie depusă contestația.

Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României

Plângerea se formulează în scris si se depune la instanţa judecătorească competentă. Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată în actele administrative menţionate mai sus este Curtea de Apel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii emitente.

Ce se întîmplă cu copiii ai căror părinți sunt infectați?

Nu merg la orfelinat, ci sunt îndrumați către persoanele pe care părinții lor le desemnează - bunici, rude, prieteni sau vecini. În cazul în care nu există aceste variante, copiii sunt duși în spații special amenajate, dar nu în instituțiile de profil, unde sunt sub supravegherea personalului medical și al unor educatori. Când părinții li se însănătoșesc, revin acasă.

Izolarea minorului se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului. La rândul său, aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, dacă măsura izolării nu i se aplică.

Medicii transferați pe salarii duble

O dispută aprinsă a suscitat și statutul medicilor delegați la alte spitale, punându-se în discuție dacă li se permite să refuze transferul. În noua lege, senatorii au găsit soluția ca perioada de delegare în alte orașe să fie de maximum 60 de zile, iar compensarea să fie pe măsură. Astfel, la un salariu de încadrare, plătit de unitatea unde este angajat, delegarea aduce încă 50% indemnizație, plătită de spitalul unde este transferat medicul, la care se adaugă diurnă de 2% pe zi. Cazarea și deplasarea sunt asigurate de stat.

Premierul Ludovic Orban s-a deplasat la Senat în cursul după amiezii, când se împotmoliseră din nou dezbaterile în Comisia juridică. A explicat că nu poate participa la votul final, care urma să se dea abia la ora 22.00, pentru că are ședință de guvern.

„Am ţinut să particip personal la dezbaterea din Comisia juridică de la Senat. Le-am transmis mesajul pe care am vrut să le transmit şi anume că este foarte important ca această lege să fie adoptată. Sper ca în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi am încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedintele României”, a spus premierul.

XS
SM
MD
LG