Linkuri accesibilitate

Interviu despre politică și fotbal | Vasile Dîncu: Intrarea PSD în Opoziție a fost un dar dumnezeiesc, nu exclud o guvernare cu PNL


Președintele Consiliului Național al PSD pune un pariu despre data când se va rupe Coaliția: 2023. Imagine de la interviul din Parlament cu Vasile Dîncu, 08 iunie 2021.
Președintele Consiliului Național al PSD pune un pariu despre data când se va rupe Coaliția: 2023. Imagine de la interviul din Parlament cu Vasile Dîncu, 08 iunie 2021.

Pariul președintelui Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, este că actuala Coaliție de guvernare va rezista, cu mari probleme, până în 2023.

Social-democratul susține, într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu exclude ca PSD să intre la guvernare până în 2024 alături de PNL, dar că acest lucru nu se va întâmpla în acest an.

Intrarea în Opoziție după alegerile parlamentare este considerată de Vasile Dîncu un dar dumnezeiesc. Liderul PSD neagă influența asupra Federației Române de Fotbal și spune că toate acuzațiile „vin din partea unor frustrați". El le dă credit în continuare lui Răzvan Burleanu și Mirel Rădoi. Vasile Dîncu susține în interviul pentru Europa Liberă că PSD nu va avea un Congres de alegeri în acest an.

  • despre Liviu Dragnea: nu am comunicat cu Liviu Dragnea din momentul în care a fost întemnițat, nu am fost pe lista favoriților lui cu care a vorbit la telefon. Dosarele sale au fost influențate politic. Nu a avut o legătură directă cu Florian Coldea.
  • revenirea foștilor președinți PSD: Marcel Ciolacu a avut ideea unui Comitet al foștilor președinți. PSD nu a reușit să conserve relația cu trecutul.
  • intrarea PSD în Opoziție: Faptul că a intrat în Opoziție, după părerea mea, este un dar dumnezeiesc.
  • stilul de conducere în PSD: Câștigul cel mai mare este conducerea colectivă. E pentru prima oară când PSD experimentează un astfel de tip de conducere colectivă.
  • despre moțiunea de cenzură: Nu am găsit acele voturi pentru a dărâma Guvernul.
  • „​un lucru șocant": Votanții PSD și organizațiile PSD nu au pus presiune din interior pentru a depune moțiunea de cenzură și a prelua puterea.
  • despre LGBT: nu poate exista o simbioză cu PSD. Dacă poporul nostru va reuși să se modernizeze peste noapte, politica va veni foarte rapid.
  • pilonii PSD: Biserica și familia reprezintă un rol important pentru că sunt pilonii principali.
  • despre referendumul Coaliției pentru Familie: PSD a​ greșit că nu s-a implicat să preia această temă și să o transforme într-una modernă.
  • despre intrarea la guvernare: Nu exclud o guvernare cu PNL.
  • despre momentul intrării la guvernare: Coaliția se va rupe, probabil, în 2023 sau începutul lui 2024.
  • despre Congresul PSD: Nu ne-am propus un Congres al PSD în acest an, nu ar aduce un plus.
  • prezidențiabilii 2024: Mircea Geoană e doar o variantă de presă, eu nu am ambiția să fiu candidatul la prezidențiale în 2024.
  • competiția Cîțu - Orban în PNL: Susținătorii noștri îl vor mai degrabă pe Ludovic Orban decât pe domnul Cîțu.
  • pariul lui Vasile Dîncu: Coaliția se rupe în 2023 sau 2024.
  • campania de vaccinare: Iohannis și Cîțu au greșit când au anunțat ridicarea restricțiilor cu o lună înainte.

(*Varianta integrală a interviului, în format audio, la finalul articolului)

Europa Liberă: Irina Tănase, logodnica lui Liviu Dragnea, a acuzat condițiile din penitenciarul Rahova și că au fost încălcate drepturile omului. Știați de aceste probleme?

Vasile Dîncu: „​Nu știu de aceste probleme, nu am comunicat cu Liviu Dragnea din momentul în care a fost întemnițat, nu am fost pe lista favoriților lui cu care a vorbit la telefon. Irina Tănase știe mai multe."

Europa Liberă: Veți face un demers ca parlamentar pentru a afla adevărul sau considerați că este doar o încercare de victimizare?

Vasile Dîncu: Nu știu despre ce este vorba. Cred că este un caz individual, dacă vom avea elemente și ne va aduce dovezi cineva, atunci vom putea să facem o interpelare."

Europa Liberă: În nume personal, simțiți nevoia să interveniți?

Vasile Dîncu: În acest moment, nu. Din punct de vedere uman sunt alături de Liviu Dragnea în această suferință. Cred că uneori măsurile împotriva lui sunt nejustificate."

Europa Liberă: Liviu Dragnea este condamnat de peste doi ani. Considerați că dosarul său a fost unul politic?

Vasile Dîncu: Cred că dosarul a fost influențat și politic. A fost o cerere socială venită dinspre Opoziție, societate civilă, presă. S-a produs o diabolizare a lui Liviu Dragnea și cred că s-a exagerat amplitudinea faptei, gravității faptei pe care a făcut-o Liviu Dragnea. Într-unul din aceste procese a fost cercetat pentru ceva, influențarea, manipularea electoratului și apoi am văzut că era condamnat pentru altă cauză legată de datele personale. Nu știu cum se poate justifica asta din punct de vedere juridic."

Este Liviu Dragnea un condamnat politic?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00

Europa Liberă: Ați simțit că a fost o condamnare exclusiv politică?

Vasile Dîncu: Nu cred că a fost o condamnare exclusiv politică, dar cred că a fost o condamnare politică cu o motivație care cât de cât se putea justifica din punct de vedere legal."

Europa Liberă: Ați fost prieten cu Liviu Dragnea, ați apărut împreună la diferite evenimente. Din informațiile dumneavoastră, a existat vreo legătură directă între Liviu Dragnea și Florian Coldea?

Vasile Dîncu: Nu cred că a existat nici o legătură directă. Cu siguranță că s-au întâlnit Liviu Dragnea și Florian Coldea în ocazii în care erau mai mulți oameni de față, Ziua Națională sau ziua serviciilor secrete. Nu am știință de vreo legătură particulară între Florian Coldea și Liviu Dragnea."

Europa Liberă: S-a spus că Florian Coldea era chiar un fel de consilier, sfătuitor al lui Liviu Dragnea.

Vasile Dîncu: Era o exagerare, am auzit-o și eu."

Europa Liberă: Liviu Dragnea, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta. Când auziți aceste nume, de cine credeți că mai are nevoie PSD astăzi?

Vasile Dîncu: Cred că PSD ar avea nevoie de o reconstrucție a tradiției în partid. Eu cred că am avea nevoie de un Comitet al președinților, să zicem, care să fie un organism consultativ. Am vrut de mai multe ori să facem acest lucru, inclusiv Marcel Ciolacu a venit într-o zi cu această idee. Ne-am consultat, dar ne-am dat seama că mulți dintre foștii președinți au devenit incompatibili cu partidul. Au fost repudiați de partid sau au intrat în polemici cu partidul, și-au făcut alte partide, cum a fost cazul lui Victor Ponta sau al lui Mircea Geoană. PSD nu a reușit să conserve relația cu trecutul, cu istoria, și-a repudiat de fiecare dată istoria. Asta a fost, în primul rând, din cauza președinților pe care i-a avut. Majoritatea președinților au exagerat prin autoritarism și desprinderea de ei a fost prea bruscă. Fiecare președinte s-a desprins de partid când a venit viitorul președinte. Vechiul și noul președinte nu au reușit să construiască o legătură, chiar dacă înainte au fost prieteni sau relații discipol – maestru. Este vorba de o politică confruntațională care a avut loc în toate partidele. A fost greu pentru partidele noastră să acopere mai multe aripi, mai multe curente, să acopere un spectru politic mai larg. Nicio coaliție de guvernare nu a rezistat patru ani. Putem prevedea că asta se va întâmpla și cu actuala coaliție de guvernare. S-a văzut din primele zile un mare conflict."

Europa Liberă: Ați militat pentru o alianță de stânga cu Victor Ponta. Un astfel de proiect e în continuare viabil?

Vasile Dîncu: Cred că este nevoie de o platformă de stânga, nu neapărat de o platformă cu Victor Ponta. Partidele care au articulat o atitudine de stânga, centru – stânga, merită să se unească sub o singură platformă."

Europa Liberă: Eșecul Pro România nu vă ajută să ajungeți mai repede la un acord?

Vasile Dîncu: Mi-ar fi convenit ca strateg să avem un partener Pro România pe partea stânga, să construim variante de social-democrație. Avem nevoie de o platformă de stânga în care să adunăm mișcările ecologiste, să adunăm tinerele partide de stânga care există în universități. M-ar interesa și minoritățile, noi avem o politică de egalitate de șanse, toleranță. Acest lucru se va construi în viitor."

„​Faptul că PSD a intrat în Opoziție, un dar dumnezeiesc"

Europa Liberă: PSD a fost izolat după alegeri. A ieșit pe primul loc, dar nu a reușit să adune în jurul său o majoritate. A fost o ocazie pe care PSD și-a oferit-o pentru a se reconstrui?

Vasile Dîncu: PSD a moștenit în 2020 un fel de istorie odioasă după perioada în care Liviu Dragnea a fost diabolizat, a schimbat trei guverne ale PSD, peste 100 de miniștri. O fragmentare a acțiunii politice care nu putea să ducă la o imagine bună. Am avut de partea cealaltă partide de dreapta care nu au venit cu un program de dreapta consistent, ci cu paradigme morale, pe programe bazate pe emoție negativă. PSD-ul venea dintr-o situație destul de dificilă. A câștigat alegerile, dar faptul că a intrat în Opoziție, după părerea mea, este un dar dumnezeiesc. A avut ocazia să reflecteze asupra trecutului, să schimbe ceea ce trebuie schimbat și să construiască o nouă ideologie, o nouă organizare a partidului."

Vasile Dîncu nu exclude o guvernare PSD-PNL până în 2024
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Europa Liberă: Unii ar putea spune că PSD-ul din ultimul an e un PSD mult prea moale, mult prea puțin activ.

Vasile Dîncu: E un partid care își dozează tonul și ceea ce ține de reconstrucția mesajului. Am făcut o comunicare bazată pe lideri. Am încercat să venim cu oameni noi pe care i-am adus în comunicare și care nu pot avea de la început un impact mare. Am lucrat la reconstruirea Consiliului Național, care va deveni important pentru partid. A fost o perioadă bună pentru reorganizare. Cred că am reușit să câștigăm o serie de elemente de imagine, să avem un scor electoral."

Europa Liberă: Care este cel mai mare câștig al PSD din ultimele zece luni?

Vasile Dîncu: O ideologie internă necompetitivă 100%. Câștigul cel mai mare este conducerea colectivă. Lucrăm într-o echipă în care fiecare își știe bine rolul, aria lui de specializare și comunicare. E pentru prima oară când PSD experimentează un astfel de tip de conducere colectivă."

Europa Liberă: A dispărut liderul autoritar în jurul căruia erau toți concentrați?

Vasile Dîncu: Asta poate dă și senzația de slăbiciune a partidului sau slăbiciunea comunicării sau moliciunea comunicării. E senzația aceasta de absență a unui lider pentru că nu e unul care să comunice zilnic pe toate temele și să concentreze toată comunicarea."

Europa Liberă: Ar fi capabil Marcel Ciolacu să fie un lider autoritar?

Vasile Dîncu: Marcel Ciolacu este un foarte bun organizator. Acesta este talentul cu care a venit el și ni l-a expus de la început. El va putea să aibă performanțe și mai bune în comunicare. Problema este că și el și alți membri au fost foarte mult expuși pe teme negative care nu produc o imagine foarte bună. Lumea vrea mai degrabă consens, să fim pozitivi, să ai alternative. Pe măsură ce avansează și guvernarea Coaliției și comunicarea noastră va deveni mai agresivă, mai bine targetată. Credibilitatea unui mesaj doar politic e destul de slabă, vom comunica alături de experți. Acest Guvern a pornit fără lună de miere. 50% dintre oameni spuneau că nu va dura 4 ani guvernul."

Europa Liberă: Credeți că va dura patru ani Coaliția?

Vasile Dîncu: Nu cred că va dura patru ani, dar eu pot să fiu subiectiv."

Europa Liberă: De ce a amânat PSD depunerea unei moțiuni de cenzură și nu acționat în timpul crizei din Coaliție?

Vasile Dîncu: O moțiune de cenzură trebuie gândită din mai multe perspective. Nu este doar un act administrativ sau unul de cucerire a puterii. Moțiunea de cenzură este un element de calcul strategic. Trebuie să ai voturile necesare, trebuie să convingi populația și parlamentarii care votează. Noi nu aveam acea posibilitate."

Europa Liberă: Dar puteați specula cearta din Coaliție.

Vasile Dîncu: Coaliția nu avea nici o șansă să se spargă de la început. Sunt doar crize de creștere, sunt crize de autoritate. A fost vreo trei luni de zile bătălia pe posturi între cele două partide, apoi bătălia pe resurse, inclusiv resurse de autoritate. Vezi scandalul Voiculescu și nemulțumirea lui că nu a primit conducerea campaniei de vaccinare."

Vă spun un lucru care mi se pare șocant despre moțiunea de cenzură"

Europa Liberă: Acum ați găsit voturile în Parlament dacă depuneți moțiunea de cenzură?

Vasile Dîncu: Nu am găsit neapărat acele voturi pentru a dărâma Guvernul, dar avem șanse mai mari să avem mai multe voturi. Vom face o sinteză a celor șase luni de guvernare, o carte neagră a guvernării. Vă dau un exemplu de nemulțumire transpartinică: modul în care Guvernul Cîțu a gândit repartizarea sumelor din PNRR pe teritoriul României. Știm că avem o Transilvanie și un Banat mai dezvoltate și o disproporție față de Moldova și Țara Românească. Au protestat foarte mult cei din organizațiile PNL și USR din zonele defavorizate."

Europa Liberă: Ați decis depunerea moțiunii de cenzură în luna iunie. E o moțiune de fațadă, doar să nu vă acuze electoratul că nu ați făcut nimic, că nu sunteți într-un non-combat cu actuala putere?

Vasile Dîncu: Vă spun un lucru care mi se pare este șocant și pentru mine. Noi studiem cu atenție prin sondaje, focus grupuri atitudinea populației față de noi, față de modul în care facem opoziție. Nici votanții noștri și nici organizațiile locale cu care ne-am întâlnit, în toate acestea nu am avut o presiune din interior pentru a depune moțiune de cenzură sau pentru a încerca să preluăm puterea. A fost un lucru care mie mi s-a părut ciudat. Când ești în opoziție este o presiune a primarilor, a președinților de Consilii Județene. Noi nu am avut această presiune în acest moment. Din această vară intrăm într-o altă fază în ceea ce privește strategia politică și acțiunea politică."

Europa Liberă: Ce se va schimba?

Vasile Dîncu: Acțiunea parlamentară va fi mult mai bine coordonată și va începe să fie coordonată pe principii de politici publice. Venim cu mai multe inițiative legislative pe mai multe grupuri țintă. Vom începe reconstrucția în teritoriu. Comunicarea noastră nu va mai fi doar la centru și cea mediată în cadrul conferințelor de presă, comunicatelor. Vom merge în regiuni și vom începe și reconstrucția unor organizații. Ne vom muta foarte mult în teritoriu. Vom avea câteva strategii importante de politici publice alternative cu care vom bombarda guvernul din luna iulie."

Europa Liberă: Bombardați guvernul împreună cu AUR?

Vasile Dîncu: Noi nu am vrut nici un fel alianță cu AUR, ei sunt un partid contra sistem, noi suntem un partid care face parte din mainstream, un partid mai degrabă conservator. AUR poate să vină alături de noi."

PSD între Coaliția pentru Familie și LGBT

Europa Liberă: Stânga conservatoare?

Vasile Dîncu: Asta e realitatea din România."

Europa Liberă: PSD și mișcarea LGBT vor fi separate nu se poate găsi o simbioză?

Vasile Dîncu: Nu se poate găsi în momentul acesta o simbioză, o transpunere mecanică a ideologiei LGBT în programele noastre. Gradul nostru de acceptare este gradul de acceptare al populației României. Noi reprezentăm segmentul din electorat creștin, ortodox. Suntem pentru libertăți, dar nu vom accepta ca să fim promotorii unor astfel de practici."

Europa Liberă: Conducerea PSD nu va încerca să impună un astfel de mesaj?

Vasile Dîncu: Noi vom impune doar mesajul toleranței. Nu vom încerca să ne punem pe asemenea valuri."

Vasile Dîncu: Electoratul PSD nu susține mișcarea LGBT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

Europa Liberă: Păreți un partid care se opune.

Vasile Dîncu: Nu o să ne opunem la modul cum a făcut-o PSD până acum. Este o bătălie pentru temele noastre, atunci noi ne apărăm temele noastre. Progresismul vine să preia o parte din temele de stânga, egalitate de șanse, lupta pentru dreptate socială, iar temele naționaliste sunt în pericol să fie preluate de AUR. Noi ne vom conserva temele noastre, dar într-un discurs modern."

Europa Liberă: Biserica va ocupa un rol central?

Vasile Dîncu: Biserica și familia reprezintă un rol important pentru că sunt pilonii principali ai încrederii populației în acest moment. Dacă poporul nostru va reuși să se modernizeze peste noapte, politica va veni foarte rapid. În Europa Occidentală, familia tradițională și Biserica sunt temele tradiționale ale dreptei. La noi, lucrurile merg invers."

Europa Liberă: Ați merge pe idea Coaliției pentru Familie?

Vasile Dîncu: E un eveniment care a fost gestionat prost de PSD în dezbaterea publică și de Biserică. Cred că trebuie să ne intereseze și să punem familia în centrul activității noastre, politicilor noastre. Nu trebuie să reducem la definirea familiei."

Europa Liberă: A greșit PSD că s-a implicat atât de puternic în acea campanie?

Vasile Dîncu: A greșit că nu s-a implicat să preia această temă și să o transforme într-una modernă, de definire modernă a politicilor publice. A mers numai să susțină un punct de vedere și pe acela nu l-a susținut serios, cu argumente, nu a generat o mobilizare serioasă. A fost mai degrabă un ecou la o cerere care a venit dintr-o parte a societății civile. Nu din toată partea societății civile care sprijină PSD. Nici cei care votează PSD nu s-au dus la vot masiv pentru această temă pentru că era o temă împrumutată."

„​PSD nu va înlocui USR la guvernare, e o mitologie. Moțiune de cenzură după Congresele PNL și USR PLUS"

Europa Liberă: PSD este obligat să depună o nouă moțiune de cenzură în sesiunea viitoare dacă aceasta pică?

Vasile Dîncu: PSD nu e obligat să depună, chiar dacă se spune: nicio sesiune fără moțiune. Având în vedere toamna grea pe care o vom avea, având în vedere tipul de acțiune politică pe care îl vedem în acest moment, s-ar putea să fim obligați să facem asta și s-ar putea să avem condiții mai bune având în vedere că cele două partide din Coaliția de guvernare sunt în Congrese. Vor avea posibile sciziuni."

Europa Liberă: Strategic este mai bine să depuneți această moțiune înaintea Congreselor PNL și USR PLUS sau după?

Vasile Dîncu: După părerea mea, după Congresele respective. Nu va fi doar acest element pentru oportunitatea moțiunii. Un alt criteriu e aritmetica parlamentară, altul e opinia publică. Trebuie să ai un val de opinie publică care să îți fie favorabil."

Europa Liberă: Pe care nu îl simțiți acum?

Vasile Dîncu: Acum valul este la jumătate. Avem peste 50%, dar nu consistent peste 50% din opinia publică care spune că este oportună o moțiune de cenzură. E o majoritate mică. Aritmetica parlamentară nu ajunge. Sunt moțiuni de cenzură care pot să treacă, dar să nu aibă influență asupra culturii politice, populației. Momentul cel mai bun e când reușești să ai o congruență între acest val de emoție negativă și un val de speranță în noua propunere. Trebuie să ai pregătită o soluție și un program."

Europa Liberă: O soluție ar fi un guvern de uniune națională?

Vasile Dîncu: Nu cred că susținem un guvern de uniune națională decât dacă se reface cu totul aritmetica electorală, în sensul că cei care au câștigat alegerile primesc dreptul de a-și aduce un prim ministru și de a face ei o majoritate."

Europa Liberă: Dacă PSD nu primește premierul, nu intră la guvernare până în 2024?

Vasile Dîncu: Cred că PSD nu va accepta să fie a doua sau a patra roată de la căruță în această situație. Am văzut că există o mitologie după care PSD va înlocui USR în guvern. Acest lucru nu se va întâmpla cu siguranță. Avem și motive strategice."

„​Nu exclud un guvern cu PNL până în 2024"

Europa Liberă: Excludeți o guvernare cu PNL până în 2024?

Vasile Dîncu: Nu exclud o guvernare cu PNL până în 2024, dar nu în condițiile de acum, să fim tractați de locomotiva Cîțu sau de un alt premier liberal"

Europa Liberă: În 2016 ați făcut parte dintr-un guvern de tehnocrați. Un astfel de premier tehnocrat, care să conducă un guvern PSD – PNL, e posibil?

Vasile Dîncu: Nu știu dacă e ușor de acceptat această variantă. Nu cred că ar putea să funcționeze un asemenea guvern."

Europa Liberă: Ați dori o colaborare mai strânsă cu cei din PNL sau cu cei din USR PLUS?

Vasile Dîncu: Ambele partide se declară incompatibile cu PSD. Suntem la egală distanță de ambele partide. Nu avem o preferință. Îi cunosc pe mulți din conducerea USR PLUS. Cu unii am colaborat foarte bine în guvernul Cioloș."

„​Am discutat cu consilierii lui Klaus Iohannis"

Europa Liberă: După alegeri ați avut vreo discuție telefonică sau v-ați întâlnit cu președintele Klaus Iohannis?

Vasile Dîncu: După alegerile acestea nu m-am întâlnit cu Klaus Iohannis, decât la ambasade. Nu am avut discuții telefonice."

Europa Liberă: Cu consilierii domnului Iohannis discutați?

Vasile Dîncu: Cunosc mai mulți consilieri ai președintelui Iohannis. Am discutat de mai multe ori cu consilierii săi. Nu am ținut chestiuni care țin de politică."

„​Nu ne-am propus un Congres al PSD în acest an, nu ar aduce un plus"

Europa Liberă: PSD se pregătește de Congres în acest an?

Vasile Dîncu: În acest, nu ne-am propus nici un Congres. Sunt destule Congrese pe lume. Noi avem alte sarcini. În acest moment, un Congres nu ne-ar aduce nici un plus."

Vasile Dîncu: PSD nu face Congres
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00

Europa Liberă: Vasile Dîncu vrea să candideze la prezidențiale în 2024?

Vasile Dîncu: Nu m-am gândit niciodată. Nu am în proiect personal asta. Un mare consilier francez povestește că s-a întâlnit cu Emil Constantinescu înainte de a candida și l-a întrebat dacă ai prea multă voință de putere, prea mult orgoliu, prea multă energie, atunci să candidezi la președinție. Spunea el atunci că domnul Emil Constantinescu din nefericire era un intelectual, dar nu avea nici un surplus energie sau ambiție."

Nu am ambiția să fiu candidatul PSD la prezidențiale, Mircea Geoană e doar o variantă de presă

Europa Liberă: Nu aveți ambiția de a deveni președintele României?

Vasile Dîncu: Nu am ambiția de a deveni președintele României, mai degrabă să scriu cărți. O decizie despre un candidat e o decizie de grup. Nu poți să fi președintele României că îți dorești tu, trebuie să ai o echipă în spate care să facă din tine un personaj care să te transforme dintr-un profesor în președintele României. Dacă vrei să câștigi alegerile și noi credem că vom avea un președinte în 2024."

Europa Liberă: S-a rostit insistent și numele lui Mircea Geoană.

Vasile Dîncu:Mircea Geoană e un fost președinte. Nu am discutat despre această variantă. E o variantă de presă. Nu știu dacă își dorește."

Europa Liberă: Imaginea sa s-a schimbat, de la omul rușilor în 2009, la al doilea om din NATO.

Vasile Dîncu: Sigur că are o poziție în NATO, dar nu știu dacă poporul român alege după pozițiile pe care le ai în plan internațional. Ar trebui ca pentru a fi candidatul PSD totuși să aibă o legătură cu partidul, să reprezinte aspirații pentru partid. Nu am văzut nici un ecou în acest sens. Nu s-a pus problema în mod serios."

Europa Liberă: Dan Barna, Ludovic Orban și-au anunțat această intenție de a candida. Îi vedeți pe liste în 2024?

Vasile Dîncu: Dacă te uiți la candidații anunțați cu 3-4 ani înainte de alegeri, dar până cu un an înainte nu s-au știut adevărații candidați. Au apărut tot felul de iepuri și variante ale presei, baloane de încercare, dar niciodată nu au fost adevărații candidați. Există o dinamică a unei personalități în sondaje diferită după ce devine candidat față de perioada dinainte. În acest moment, domnii Barna și Orban nu au așa definiția în încredere politică sau favorabilitate politică a unor viitor președinți. Lucrurile se schimbă când partidul și societatea civilă se adună în spatele unui candidat."

Europa Liberă: V-ar plăcea un PNL condus de Ludovic Orban sau de Florin Cîțu?

Vasile Dîncu: E o întrebare pe care multă lume și-o pune. Fiecare candidat are câte un atu. Unul este veteran al politicii, Ludovic Orban este un highlander rezistent, a trecut prin toate fazele prin care poate trece un membru de partid, de la marginalizare la vârf. Celălalt are atributul noutății, vine cu ceva nou, a adunat în jurul său și partea rănită a partidului, adică PDL. Am văzut în poza de grup că avea alături de el foarte mulți pedeliști. Nu pot să aleg între cei doi, chiar dacă domnul Cîțu s-a poziționat ca un adversar foarte puternic al PSD. În loc să-și comunice pozitiv proiectele, critică și atacă partidul cel mai important din opoziție. Asta îl face să fie mai puțin simpatic decât Orban în rândul membrilor noștri de partid. Am văzut în sondaje că susținătorii noștri îl susțin mai degrabă pe Ludovic Orban decât pe domnul Cîțu."

Ghinea e un fel de Dragnea, vrea ca toți banii să fie în pixul lui

Europa Liberă: Sunteți clujean, iar prin PNRR vine metrou la Cluj. Vă deranjează că județul Cluj primește foarte mulți bani prin PNRR?

Vasile Dîncu: Pe mine nu mă deranjează metroul de la Cluj, ci lipsa de strategie din întregul proiect. Am foarte multe critici referitoare la modul cum a fost construit acest proiect. Metroul de la Cluj nu mă deranjează. În dinamica României, modul cum se dezvoltă Clujul e cel mai dinamic oraș din România, un fel de locomotivă spre UE. Merită metrou. Nu știu dacă se poate face așa repede și nu prin PNRR. Se va face un început de metrou prin PNRR."

Vasile Dîncu: Greșelile PNRR
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Europa Liberă: Riscăm ca proiectul să nu fie acceptat la nivelul UE?

Vasile Dîncu: Proiectul s-ar putea accepta. Trebuie să vedem ce parte din costul metroului o punem. 2026 e o limită pentru cheltuirea banilor. Nu cred că metroul de la Cluj e marea problemă a PNRR. Metroul de la Cluj nu e unul urban, ci leagă populația de locurile de muncă construite în zona metropolitană. Este funcțional, nu este pentru plimbare."

Europa Liberă: Este Moldova la fel de bine reprezentată în PNRR?

Vasile Dîncu: Nu. Moldova e văduvită de acest plan. Are doar două micuțe tronsoane de autostradă. Autostradă trebuie făcută din bugetul nostru, din alte fonduri europene."

Europa Liberă: PSD a fost la guvernare 7 ani. De ce nu avem aceste autostrăzi?

Vasile Dîncu: În acești ani nu am participat la conducere."

Europa Liberă: Dar ați văzut acele desene prezentate de diferiți premier, miniștri ai Transporturilor? Se deseneau tronsoane care nu există fizic astăzi.

Vasile Dîncu: Este o incapacitate a noastră. Am dat drumul la autostrada Transilvania în 2004 și nu este gata nici acum. Au fost o grămadă de guverne de dreapta. Asta nu ține de politică, ci de capacitatea noastră administrativă și de modul în care reușim să ne concentrăm asupra unor proiecte importante."

Europa Liberă: Este statul român capabil să absoarbă aceste miliarde de euro din PNRR?

Vasile Dîncu: Eu am văzut un titlul mare în Franța că președintele Macron nu va face proiecte pentru cele 100 de miliarde de euro. Dacă Franța este criticată, noi cu siguranță nu vom putea cheltui banii. Am fost prea politizați când am făcut alocările, am făcut un shopping list, nu am fost realiști, nu am legat termenele de proiectul de politică publică și investiție. Am încercat să facem un plan de dezvoltare a infrastructurii României. Nu putem rezolva prin PNRR toată partea de infrastructură pe care nu am făcut-o din 1945. Este o încercare greșită."

Europa Liberă: Am pus prea mulți bani în autostrăzi?

Vasile Dîncu: Am pus prea mulți bani în autostrăzi. Faptul că ne-am propus să facem toate lucrurile, de la irigații la autostrăzi înseamnă că noi nu avem o gândire structurală despre ce ar trebui făcut pentru modernizare. Noi am lăsat descentralizarea la jumătate, sistemul de salarizare, reforma pensiilor, sistemul ocupațional."

Europa Liberă: E vina ministrului Ghinea care a negociat sau a miniștrilor de linie care nu au venit cu reforme?

Vasile Dîncu: Ministrul Ghinea are vina, are obsesia centralizării absolute. În 2016 dorea să construiască la acel minister, ministerul tuturor proiectelor din România. A avut ambiții megalomanice și ambiții de a concentra puterea. Să creeze o rețea de putere care să aducă ca și clienți politici pe toți peneliștii și pesediștii la pixul lui Ghinea."

Europa Liberă: După cum descrieți dumneavoastră situația, pare un fel de PNDL lui Dragnea.

Vasile Dîncu: Cum domnul Ghinea vorbea mereu de pixul lui Dragnea, a venit el acum."

Europa Liberă: Nu e prea mult comparația între Ghinea și Dragnea?

Vasile Dîncu: Nu este prea mult. Nu se poate să recentralizezi România în halul acesta, e o greșeală foarte mare."

Europa Liberă: Dacă într-un guvern PSD ministrul Agriculturii nu atrăgea nici un euro, rămânea în funcție?

Vasile Dîncu: Nu este vorba de a lua bani pentru irigații din PNRR. Nu cred că e vina ministrului. Irigațiile nu sunt eco-sustenabile. Chiar dacă unii din colegii mei sunt în dezacord, nu cred că irigațiile aveau loc în PNRR. Numai ca investiție în agricultură, PNRR nu cred că putea susține asta. Sistemele de irigații se pot face prin fondurile AFIR, fondurile pentru agricultură. Avem nevoie de o dezvoltare a irigațiilor."

Europa Liberă: Din cele 29.2 milioane de euro, câte credeți că va reuși România să implementeze în proiecte?

Vasile Dîncu: Nu vom reuși să luăm mai mult de jumătate din acești bani."

„​Răzvan Burleanu și Mirel Rădoi nu ar trebui să își dea demisia"

Europa Liberă: Ați fost acuzat că sunteți omul din spatele președintelui Federației Române de Fotbal. Nu v-ați săturat să luăm bătaie la fotbal?

Vasile Dîncu: Nu am nici o legătură cu fotbalul în afară că sunt pasionat de fotbal. Performanța lui Răzvan Burleanu este mult deosebită față de cei care au fost înaintea lui. În acest moment, nu mai avem resursa fotbalistică de dinainte de 1989. Nu Răzvan Burleanu face echipa națională și nu e selecționer și nici nu cred că avem resurse care să ne aducă înapoi în ierarhia fotbalului unde am fost. Ceea ce a făcut Răzvan Burleanu și noua conducere a Federație într-un mandat și jumătate a fost să impună reguli pentru promovarea tinerilor. Performanța echipei UNDER 21 arată că s-a schimbat ceva și că avem o nouă generație care vine din spate. Această generație ne va oferi rezultate mai încolo."

Europa Liberă: Relația dumneavoastră cu Răzvan Burleanu este de mentor, de prieten?

Vasile Dîncu: M-am împrietenit cu Răzvan Burleanu, l-am cunoscut după ce a câștigat șefia FRF."

Legăturile lui Vasile Dîncu cu FRF
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00

Europa Liberă: Unii spun că a câștigat datorită dumneavoastră?

Vasile Dîncu: Nu aveam eu nici o legătură cu fotbalul în acel moment. Singura legătură, dar cu vechea conducere a Federației, prin firma pe care o conduceam, IRES, am făcut caietul de sarcini care a participat la licitația pentru Euro 2020. Cred că am câștigat al doilea scor din Europa pentru organizarea Euro 2020. Asta a fost înainte să vină Răzvan Burleanu. Acum pot spune că sunt prieten cu Răzvan Burleanu, dar nu pot să spun că sunt mentor sau influencer."

Europa Liberă: Ca un sfat, i-ați cere să îl schimbe pe Mirel Rădoi?

Vasile Dîncu: „​În nici un caz. Cred că Mirel Rădoi are ocazia să arate că poate să facă ce a făcut la UNDER 21. Ultimele patru meciuri (n.r. – înfrângeri), amicale, nu sunt neapărat relevante pentru ceea ce se va întâmpla cu fotbalul românesc în viitor. Noi trebuie să ne pregătim echipa pentru viitor."

Europa Liberă: Nu ar trebui să plece Răzvan Burleanu și echipa de la FRF dacă nu ne calificăm la Mondial?

Vasile Dîncu:Asta vor vedea ei. Nu e treaba mea."

Nu am vreo legătură cu FRF, e o politică a unor frustrați care au pierdut alegerile pentru Federație

Europa Liberă: Sunteți totuși foarte mult asociat cu Răzvan Burleanu. Dumneavoastră pare că sunteți implicat acolo.

Vasile Dîncu: Nu am nici o legătură. E absurd. E o politică a unor frustrați dintre cei care și-au dorit să preia Federația Română de Fotbal și au pierdut la alegeri din primul tur."

Europa Liberă: A pierdut Ionuț Lupescu.

Vasile Dîncu: Nu Ionuț Lupescu. E o echipă formată de cei care au gestionat înainte destinele fotbalului și care au ajuns să fie condamnați, să plătească într-un fel sau altul pentru corupția din fotbal și au găsit un fel de țap ispășitor. Atacul împotriva mea e un atac politic și e orchestrat în acest moment printr-o televiziune. Aproape zilnic se vorbește despre asta pentru ca să scadă influența mea politică. Mă critică Mitică Dragomir și în jurul lui o echipă de oameni interesați să-și explice pierderea și pierderea în venituri. Federația a fost o vacă de muls pentru cei dinainte."

Europa Liberă: Spuneți că Răzvan Burleanu și Mirel Rădoi ar trebui să rămână.

Vasile Dîncu: „​Spun pentru că mă întrebați, nu am vreun fel de decizie. Cred că trebuie să rămână."

Europa Liberă: Chiar și fără victorii?

Vasile Dîncu: Există faze și faze din timpul unui mandat. Atunci când ești obligat să reîmprospătezi, să reînnoiești echipa națională, atunci poți să și pierzi. Nu cred că numai victoria definește calitatea unui management în fotbal. Până la urmă nu joacă nici Răzvan Burleanu, nici Mirel Rădoi. Asta e resursa pe care o avem la dispoziție în acest moment."

Europa Liberă: A ajutat sau a făcut rău fotbalului implicarea politicului?

Vasile Dîncu: Politicul nu mai are nici o influență în fotbal. Acest lucru e foarte bun. Nu are ce să facă politicul în fotbal. Politicul ar putea să ajute dezvoltarea bazei materiale a fotbalului românesc. Programul pe care l-am făcut în 2014 – 2015 cu cele patru stadioane, politicul a făcut câteva lucruri bune pentru fotbal. Așa poate să facă pentru fotbal. Politicul a ajutat prin sponsorizarea din fonduri locale, fondurile primăriilor, e un lucru bun. Ar putea să mai facă una, dar nu ne lasă miniștrii de finanțe, să avem o lege a sponsorizării care să fie mult mai permisivă. Ar putea să fie folosită pentru juniori, amatori. Fotbalul în România are nevoie să crească o nouă generație și de a remotiva o generație care e mai degrabă pornită spre IT decât spre mișcare și fotbal. Cu cât vom mai multe cluburi profesioniste care vor avea academii de fotbal, vom putea face ceva. Nu se poate face performanță prin măsuri politice."

Iohannis și Cîțu au greșit când au anunțat prea repede eliminarea restricțiilor. Nu o să atingem ținta de vaccinare

Europa Liberă: Campania de vaccinare a ajuns în impas, credeți că se poate debloca pentru a atinge ținta de 10.4 milioane până în septembrie?

Vasile Dîncu: Nu o să putem ajunge și asta cred că e o greșeală guvernamentală de comunicare și strategie. Noi nu avem anti-vacciniști în România. În studiile din ultimul an, peste 80% acceptă vaccinarea. Unii vor mai multă informație, alții vor să vină vaccinul la ei. Cea mai mare greșeală a făcut-o guvernul Cîțu când a anunțat relaxarea de la 1 iunie. În momentul acesta și-au ratat ținta vaccinării. Am vizitat și eu câteva centre de vaccinare în ultimele două săptămâni, sunt goale, deși sunt bine organizate. Oamenii au înțeles că dacă tot s-a terminat cu COVID-ul și ne putem relaxa, atunci de ce să ne mai vaccinăm. Se reactivează teoriile conspirației și frica de vaccin."

Europa Liberă: Au greșit Klaus Iohannis și Florin Cîțu?

Vasile Dîncu:Au greșit pentru că au comunicat prea repede, în mod triumfalist, ca un fel de liberatori, a fost parcă o competiție între președinte și premier cine ne eliberează mai repede pas cu pas. S-au anunțat prea repede termenele. Se putea aștepta cu o săptămână înainte de 1 iunie, nu cu o lună și ceva. Așa ne-am grăbit și s-ar putea să avem o problemă în toamnă cu nou val."

Pariul lui Vasile Dîncu - când se rupe Coaliția

Europa Liberă: Care este pariul lui Vasile Dîncu: cât va rezista guvernul?

Vasile Dîncu: Cred că va rezista până în primăvara ultimului an de mandat sau cu un an înainte. Cred că anul acesta și anul viitor, 2021, 2022 și o parte din 2023, va rezista cu greu, cu scandaluri, cu diverse formule, dar va rezista. Nu cred în mitul retragerii USR PLUS, care funcționează în undergroundul politicii, nici că PSD va intra într-o formă sau alta la guvernare acum foarte repede pentru a face un nou USL. Nu cred în aceste mituri, cred că ultimul și penultimul an vor fi critici. Vor fi ani în care se va gândi ce se va întâmpla la alegeri. Atunci am putea avea guvern minoritar sau altă Coaliție. Până atunci nu cred că se va întâmpla nimic."

Europa Liberă: În scenariul spus de dumneavoastră, PSD nu intră la guvernare până în 2024.

Vasile Dîncu: Sau 2023 dacă atunci se va răsturna guvernul. De alegeri anticipate nu poate să fie vorba. Nu cred că înainte de 2023 se va discuta despre asta, până la jumătatea lui 2023."

Calitățile unor personaje:

Marcel Ciolacu: „Este un bun organizator și un prieten".

Gabriela Firea: „Gabriela este harnică și mă emoționează din perspectiva asta a chimiei cu care lucrează și cu care duce fiecare temă până la capăt".

Sorin Grindeanu: „Un matematician bun și un politician cu viziune. Este destul de creativ, dar nu îi place să se expună".

Cătălin Drulă: „Este un politician care încearcă să își depășească condiția și comunică mai mult decât face".

Ascultați aici interviul integral:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:04:51 0:00

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG