Linkuri accesibilitate

Interviu Traian Băsescu: „Iohannis și Orban au morți pe conștiință" | PMP vrea la guvernare cu PNL și UDMR​​


Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP)
Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP)

Traian Băsescu a criticat într-un interviu pentru Europa Liberă modul în care guvernul Orban a acționat în combaterea epidemiei de coronavirus. Fostul președinte a reclamat lipsa testării în masă și măsurile luate. Prima variantă de guvern propusă de Traian Băsescu este formată din PNL, PMP și UDMR, partide membre în partidului popularilor europeni, la care se poate adăuga și USR-PLUS dacă nu se formează o majoritate.

  • Traian Băsescu a fost președinte al României între 2004 și 2014 și primar al Capitalei între 2000 - 2004. Anterior, a fost ministru al Transporturilor în diferite guverne. Din 2019 este europarlamentar ales pe listele PMP, iar în acest an a candidat, fără succes, pentru Primăria Capitalei.
  • prezența la vot: ar fi dramatic să avem o prezență de 30%,
  • campania electorală: publicul nu votează informat
  • scorul PMP: va fi între 8-10%
  • candidatura Elenei Băsescu: nu este fata lui tata, nu am ajutat-o în campanie, îi place să facă politică
  • criticile lui K. Iohannis contra PSD: a exagerat cu angajarea în postura de propagandist pentru PNL
  • despre acțiunile Guvernului: nu sunt mulțumit cum a acționat guvernul Orban, nu îl susțin, nu îl doresc premier pe Ludovic Orban
  • prima formulă de guvern: PNL - PMP -UDMR
  • a doua formulă de guvern: PNL - PMP - UDMR - USR-PLUS
  • măsurile anti-COVID 19: K. Iohannis și L. Orban au morți pe conștiință
  • despre tragedia de la Piatra Neamț: Ministrul Tătaru trebuia să își dea demisia, președintele CJ Neamț trebuia să plece în lume
  • licitația 5G: Huawei ar trebui să participe, să nu aibă interdicție
  • implicarea SUA: Europa este în bătaia rachetelor rusești

Europa Liberă: Am avut o campanie atipică din cauza pandemiei de coronavirus. Care credeți că o să fie prezența la vot?

Traian Băsescu:În mod categoric rezultatul o să fie influențat de prezență, care o să fie scăzută. Dramatic ar fi să avem o prezență de 30%, ar fi o mare problemă de legitimitate a viitorului Parlament. Sper că partidele vor reuși să mobilizeze electoratul și să ajungem la 40% prezență. Altfel, vom avea această problemă de legitimitate, generată în primul rând de modul cum nu s-a putut desfășura campania electorală."

Europa Liberă: Ați avut dificultăți în campanie?

Traian Băsescu:Toate partidele au avut această problemă. Uitați-vă în Statele Unite, în plină epidemie de COVID-19, Biden și Trump au organizat mari mitinguri. Nu e de conceput o campanie în care nu te întâlnești cu mase de oameni în care să îți expui programul și prioritățile."

Europa Liberă: Considerați că publicul nu va vota informat?

Traian Băsescu:Categoric nu vor fi informați. Dacă priviți la televiziuni, toate televiziunile de știri sunt arondate, iar informația este interpretată contradictoriu între B1 și Realitatea Plus, pe de o parte, România TV și Antena 3, pe de altă parte. Fiind arondate grupurilor politice, iese o dezinformare a electoratului. Singura zonă în care partidele s-au putut duce cu propriul mesaj a fost internetul."

Europa Liberă: Aveți emoții în privința scorului pe care îl va obține Partidul Mișcarea Populară (PMP)?

Traian Băsescu: Am certitudinea că vor trece pragul, au un postament bun făcut la alegerile locale, au obținut 6,1%, sunt mult mai consolidați decât la alte alegeri prin dezvoltarea organizațiilor în teritoriu. Cred că PMP va obține un rezultat între 8-10%."

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul PMP, un viitor partid -balama sau se pune problema unei fuziuni cu PNL în viitor?

Traian Băsescu:Este exclusă o fuziune cu PNL. Acest partid va crește în timp, are această problemă a tranziției de la mine către Eugen Tomac. Sper ca aceste alegeri să fie capătul acestei tranziții. Are o echipă foarte bună, dacă priviți la Cristian Diaconescu, Ioana Constantin, Liviu Negoiță și la mulți alții. Are o echipă bună, sper să își ia zborul. Eu am experiența partidelor preluate la 4%, am preluat PD la scorul acesta în 2001 și a ajuns la 36%. Ei vor fi o echipă credibilă care va tracta partidul și au un mare avantaj- nu au fost aliați cu PSD."

Europa Liberă: Criticii vă reproșează prezența Elenei Băsescu pe listele PMP pentru parlamentare, chiar pe un loc eligibil. Este o formă de promovare datorită legăturilor de familie?

Traian Băsescu:A fost o opțiune a organizației de Constanța de a o invita să candideze la ei. A fost un element de decizie a fiicei mele. Țineți cont că nu e fata lui tata, e o femeie care are trei copii. Nu o poate trata nimeni ca pe fata lui tata care nu știe ce e viața și s-a hotărât tata să o facă parlamentar. Îi place să facă politică, a făcut politică cinci ani în Parlamentul European și opțiunea ei a fost să candideze. Nu m-ați auzit în toată campania mergând să o susțin sau dând mesaje în favoarea ei. M-am abținut de la așa ceva pentru că e o femeie de aproape patruzeci de ani care e pe picioarele ei."

Europa Liberă: Dacă nu o chema Băsescu, putea avea același traseu?

Traian Băsescu: Dacă nu o chema Băsescu era demult europarlamentar la al doilea sau la al treilea mandat."

Europa Liberă: A fost numele o piedică?

Traian Băsescu: Da. În același timp, trebuie să vă spun că trăind în casa unui politician, în mod cert a prins pasiunea asta pentru politică."

Europa Liberă: V-a cerut sfatul în campanie?

Traian Băsescu: Nu am avut nici o discuție cu ea cu privire la campanie."

Guvernul dorit de Traian Băsescu

Europa Liberă: Cum vedeți formula de guvernare după 6 decembrie?

Traian Băsescu:Primul lucru pe care trebuie să îl facă liberalii, care sper să obțină măcar cu un procent mai mult decât PSD-ul și să fie partid câștigător al alegerilor, va fi să privească la partidele din familia politică la nivel european. Sunt trei partide românești în PPE: PNL, care a intrat în PPE ca urmare a fuziunii cu PDL, PMP și UDMR. Aceste trei partide ar trebui să fie în avangarda creării unei majorități. Dacă va mai fi nevoie și de altceva, vom vedea."

Europa Liberă: Vedeți pe altcineva în fruntea Guvernului sau sunteți mulțumit de activitatea lui Ludovic Orban?

Traian Băsescu: Eu nu sunt mulțumit de modul cum a acționat guvernul Orban, în primul rând legat de pandemie, l-am criticat tot timpul. Asta nu înseamnă că ar putea să îmi placă PSD. E exclusă o apropiere a PMP de PSD."

Europa Liberă: Întrebarea era legată de persoana lui Ludovic Orban, ar trebui liberalii să aleagă alt nume pentru funcția de premier?

Traian Băsescu: Spuneți-mi unul mai bun din PNL."

Europa Liberă: Victor Ponta a spus că Ilie Bolojan este mai bun.

Traian Băsescu:Ei, pe cuvântul lui Ponta. Nu cred că Bolojan care a fost în structurile centrale ale țării este mai bun ca premier decât Orban. Ei sunt într-o criză de personalități politice."

Europa Liberă: Dumneavoastră îl susțineți pe Ludovic Orban pentru un nou mandat?

Traian Băsescu: Eu nu îl susțin, singurul care poate să îl susțină e președintele României. Dacă președintele îl desemnează, ăla e premierul. Dacă nu, nu e el premierul."

Europa Liberă: V-ați simți confortabil să fie și UDMR la guvernare?

Traian Băsescu: Nu m-am simțit niciodată neconfortabil când au fost la guvernare, mai ales în perioada când am fost președinte. UDMR aduce în guvernare oameni bine pregătiți și este o ocazie să le temperezi abordările excesive din punctul de vedere al izolaționismului lor în HarCov."

Europa Liberă: Ce ministere și-ar dori PMP dacă va participa la guvernare?

Traian Băsescu: Ar putea să fie extrem de valoros Cristian Diaconescu la Externe. La Administrație Publică Locală ar fi foarte bun Liviu Negoiță. La Educație ar fi foarte potrivită Ioana Constantin."

”Viitorul PSD e în opoziție”

Europa Liberă: PSD susține că se află pe primul loc în sondaje și dacă vor câștiga alegerile trebuie să aibă dreptul de a forma guvernul. Președintele Iohannis a spus clar că nu va mai da o șansă PSD. Ce credeți că va urma pentru Marcel Ciolacu și PSD?

Traian Băsescu: Va urma opoziția. Chiar dacă prin absurd ar face un scor mai bun decât liberalii, președintele are obligația să desemneze un premier care poate să formeze o majoritate. Liberalii pot forma o majoritate, la rigoare invitând și USR."

Europa Liberă: Participarea USR reprezintă o variantă extinsă de guvern, pe lângă PMP și UDMR?

Traian Băsescu:Prima soluție ar fi ca partidele dintr-o anumită familie politică să fie într-o alianță, iar USR poate să fie o variantă de formare a majorității. Pot să fie o variantă și minoritățile naționale."

Europa Liberă: Cum ați perceput strategia lui Klaus Iohannis de a transforma PSD în țintă la fiecare conferință de presă. Nu a ajutat cumva și PSD?

Traian Băsescu: Cred că a fost productivă până la un punct, până la nivelul la care a exagerat. Uneori, cred că a exagerat cu angajarea dânsului în postura de propagandist pentru PNL și asta ar putea să fi făcut deservicii PNL-ului."

Europa Liberă: Când ați simțit că a fost momentul în care s-a depășit o anumită măsură?

Traian Băsescu: Într-un discurs de la Cotroceni de acum vreo săptămână și jumătate, când a dedicat discursul PSD-ului, băgându-l în seamă mai mult decât merita să fie băgat."

Europa Liberă: Klaus Iohannis a spus mereu că dorește să fie un președinte diferit față de modelul pe care dumneavoastră l-ați oferit ca președinte. Cum vi se pare în acest al doilea mandat.

Traian Băsescu: (râde). Cum să mi se pară, mi se pare foarte implicat. În măsura în care facem asemănări, uneori cred că din punct de vedere al implicării politice a mers mai departe decât am mers eu."

Europa Liberă: Cei de la PSD l-au acuzat că a depășit limitele constituționale. Ați simțit același lucru?

Traian Băsescu: Nu. Președintelui îi este interzis să fie membru al unui partid, dar nu să facă politică. Nu cred că vor găsi explicații corecte din punct de vedere constituțional la atitudinea pe care a avut-o Iohannis în ultimul an. Cred că e absolut constituțional ce face, marea problemă este dacă acest lucru este și productiv, această angajare atât de fermă în postura unui propagandist de partid."

Europa Liberă: Credeți că vom asista la ceea ce președintele a spus: că PSD va intra în Opoziție în următorii ani și sigur nu va fi la guvernare după 6 decembrie. Luați acest lucru ca pe o certitudine?

Traian Băsescu:Pentru ca țara să se dezvolte este nevoie ca PSD să stea cel puțin opt ani în opoziție și partide de dreapta care au ca prioritate investițiile și modernizarea țării și creșterea calității vieții românilor și a veniturilor prin investiții și nu prin pomeni electorale să se afle la guvernare. România are nevoie de opt ani și nu întâmplător vorbesc de opt ani, este termenul în care să fie cheltuiți banii alocați României pentru exercițiul bugetar 2021- 2027. Acest exercițiu înseamnă N+2, ceea ce înseamnă cam opt ani. Acești bani trebuie cheltuiți pe investiții și nu pe pomeni. Partide de dreapta ar trebui să guverneze opt ani și PSD să stea în opoziție și să învețe cum se dezvoltă țara."

Europa Liberă: Nu credeți în reforma pe care cei de la PSD o promovează?

Traian Băsescu:Ce reformă? Eu nu am văzut nimic reformist în afară de țipetele că noi mărim pensiile cu 40%, ceea ce e o aberație, nu se poate, noi dublăm alocațiile la copii, ceea ce nu se poate, noi dublăm ajutorul de șomaj, noi dublăm ajutoarele sociale. Ăsta e un cântec, care dacă s-ar transforma în program de guvernare ar distruge țara și ar condamna-o la nedezvoltare. Mesajul corect este noi investim în drumuri, în modernizarea termocentralelor. Avem termocentrale din anii ’70, vedeți CET-urile din jurul Bucureștiului, cu randamente de 30-35% la arderea hidrocarburilor, iar în ziua de astăzi randamentele în termocentrale sunt 65-70%. Asta vreau să aud de la un partid care guvernează, că vrea să modernizeze sistemul energetic pentru a reduce emisiile de carbon, că vrea să regularizeze râuri pentru a reduce distrugerile generate de inundații, că vrea să electrifice căi ferate, că vrea să construiască autostrăzi, nu că vrea să dea pomeni. Asta, scuzați-mi expresia, asta poate să facă orice prost când are bani să dea. Problema este cum stăm cu dezvoltarea."

Atac la adresa lui Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Europa Liberă: Cum ați caracteriza măsurile luate de guvern pentru combaterea pandemiei?

Traian Băsescu: Slabe. Au luat măsuri prea slabe, iar acum, oricât încearcă să măsluiască cifrele, guvernul are pe conștiință sute de morți. Au luat măsurile prea târziu, ca să spună ia uite ce bune sunt măsurile noastre. Nu testează, în jurul focarelor să lărgească zona de testare în așa fel încât din prima fază oamenii să poată fi tratați. Ei ajung la spital când nu mai pot respira, asta e deja intrare în ultima fază și când se îndreaptă direct spre secțiile ATI cu șanse destul de mici de supraviețuire. Au o responsabilitate uriașă pentru numărul de morți pentru că nu au luat măsuri destul de severe și la timp. Eu am fost un partizan consecvent al măsurilor extrem de puternice pentru a pune sub control răspândirea bolii. Ce caută funcționarii în ministere în momentul acesta, în agenții guvernamentale, în primării, în loc să lucreze de acasă? De ce merge transportul public în comun în toate orașele capitale de județ neîntrerupt, în loc să îl orienteze între 7-9, ca să meargă cei care lucrează în obiective industriale, se reia transportul de la 16 la 18 și cu asta gata. Firmele de transport public sunt niște ventilatoare de răspândit infecția. Ce cauți cu trei trenuri de lung parcurs de la București la Suceava, Timișoara, Satu Mare, în loc să lași un singur tren, să restricționezi la 50% gradul de ocupare al trenurilor pentru a diminua împrăștierea acestui virus nenorocit."

Europa Liberă: Este o contradicție în ceea ce spuneți: pe de o parte spuneți că avem un guvern care are morți pe conștiință și pe de altă parte spuneți că ați participa la guvernare cu premierul Ludovic Orban. Nu e o contradicție?

Traian Băsescu: Și atunci cu cine să participăm la guvernare, cu PSD?"

Europa Liberă: V-am întrebat de premierul Orban, nu de PNL. Spuneți că e un premier care are morți pe conștiință.

Traian Băsescu: Persoana Ludovic Orban nu guvernează și nu eu l-aș numi ca premier. Vorbim de liberali care ar putea să guverneze. Eu mă refer la PNL. Orban are morți pe conștiință la fel ca și Iohannis. Iohannis a fost inspiratorul acestei politici de genul ce succese avem noi că reducem numărul de îmbolnăviri, dar creștem numărul de morți. Asta o vor avea pe conștiință. Va fi o dezbatere, probabil, după ce trece pandemia. Orban nu poate guverna. Îmi pare rău. Eu vorbesc de alianța cu PNL. Dacă îl va numi președintele pe Orban premier, asta e. Vă gândiți că PMP ar putea să guverneze cu Ciolacu?"

Europa Liberă: Nu, dar nu vi-l doriți nici pe Ludovic Orban premier.

Traian Băsescu: Nu mi-l doresc, dar nu am ce face, dați-mi altul sau vorbiți cu Iohannis să desemneze pe altcineva."

Europa Liberă: Aveți un sentiment de neîncredere față de datele comunicate în mod oficial?

Traian Băsescu:Categoric. Resping categoric înșelătoria pe care o fac din punct de vedere al intereselor electorale cu comunicarea stării de sănătate a populației."

Europa Liberă: Ați înțeles de ce nu se testează mai mult?

Traian Băsescu: Nu se testează mai mult pentru ca să poată ieși Iohannis și Orban să spună că măsurile noastre dau rezultate. Avem mai puțin îmbolnăviți, dar ei testează mai puțin decât se testa înainte. Când ai descoperit un focar de infecție, ei se limitează la a-i testa pe cei care reclamă boala. Dacă ar fi raționali și ar vrea să servească interesul general, ar testa foarte mult în jurul focarelor pentru a preveni, pentru a prelua cazurile din vreme, când situația de sănătate a cetățeanului nu s-a înrăutățit pentru a ajunge să aibă dificultăți în a respira. Când are dificultăți în a respira deja este într-o fază avansată a bolii și aproape că nu mai funcționează tratamentul într-un salon obișnuit, trebuie să îl ducă la terapie intensivă."

Europa Liberă: Trăim într-o minciună legată de comunicarea privind COVID-19?

Traian Băsescu: Este o înșelătorie, e făcută propagandistic pentru impresia că ei stăpânesc situația. În realitate, guvernul a pierdut de sub control situația îmbolnăvirii populației. Nu poți să îmi spui că este mai bine când ai sărit de la 100 de decese pe zi la 200 decese pe zi. Nu poți să spui că este mai bine când s-a ajuns la internarea bolnavilor pe holuri în spitale, nu poți să îmi spui că este mai bine când ai ajuns să depozitezi morții în containere în afara morgii spitalelor. Nu poți să îmi spui că este mai bine."

Europa Liberă: Nimeni nu și-a asumat tragedia de la Piatra Neamț, nu a existat nici o demisie. Cine trebuia să facă un pas în spate după acest eveniment tragic?

Traian Băsescu: Ca simbolistică, în mod cert, ministrul Sănătății. Nu există variantă aici. Din punct de vedere metodologic, spitalele sunt sub controlul DSP-urilor. Deși managerul de la Piatra Neamț făcuse o conferință cu câteva zile înainte în care anunțase că extinde secțiile ATI ale spitalului, nu s-a sesizat nimeni de la ISU, nu s-a sesizat nimeni de la DSP să meargă să vadă cum se derulează acele modificări pe care le făcea în spital noul manager."

Europa Liberă: Au fost șapte manageri numiți de președintele Consiliului Județean Neamț.

Traian Băsescu:Președintele Consiliului Județean trebuia să își ia lumea în cap. Ca gest politic, fiind în zona sănătății, cel care ar fi arătat o asumare, președintele Consiliului Județean l-a numit pe manager, dar controlul era la stat, la ministerele centrale: DSP ține de Ministerul Sănătății, ISU ține de Ministerul de Interne. Uite așa constatăm că președintele Consiliului Județean doar numește managerul, dar instituția de control e la Ministerul Sănătății."

Europa Liberă: Poziția dumneavoastră este că ministrul Tătaru trebuia să plece după această tragedie.

Traian Băsescu: Categoric, da."

Europa Liberă: Ca fost președinte, puteți explica de ce s-a făcut atât de puțin pentru infrastructura sanitară din România în ultimii 15 ani?

Traian Băsescu:Sistemul sanitar este un sistem sovietic, care convine foarte multora. Chiar dacă zilele acestea se vorbește de medici numai foarte frumos, el convine și multor medici, în mod deosebit celor care au o reputație, care și-au făcut cabinete pe lângă spital. În afară de funcția din spital unde este șef de secție sau medic primar, director, are și cabinetul lui personal în același oraș. Medicii sunt implicați în această dorință de a nu se reforma sistemul sanitar, pentru că îi face radiografia în spital, nu îl costă nimic că plătește Casa de Sănătate, dar îi face tratamentul în cabinetul personal și poate îi bagă și radiografia în costuri."

Europa Liberă: Infrastructura de sănătate putea să fie dezvoltată de statul român, nu se puteau opune medicii construirii de spitale regionale sau alt tip de spitale.

Traian Băsescu: În momentul de față, dacă sistemul rămâne același, putem să construim încă cincizeci de spitale noi: se va întâmpla același lucru. Calitate proastă și drenare de resurse din sistemul sanitar în procesul de achiziție, în procesul de derulare a activităților specifice spitalului, resursele se drenează prin acest sistem păcătos. V-aș aduce aminte că în ianuarie 2012 am propus o lege a sănătății care făcea din spitale unități care erau în concurență unele cu altele pentru calitate, pentru a atrage bolnavii pentru a-și încasa banii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Am propus o lege în care spitalele erau autonome din punct de vedere al angajării de credite de la bănci pentru propria dezvoltare. În stradă au fost proteste și premierul Orban era printre protestatari."

Europa Liberă: Cel cu care ați avut cel mai puternic conflict atunci a fost Raed Arafat.

Traian Băsescu:Da, pentru că era cel mai cunoscut și a lansat minciuna că se privatizează SMURD-ul, era o prostie. Nici spitalele nu se privatizau, ci deveneau unități autonome din punct de vedere financiar, cu medici plătiți pe prestație în spital.

Europa Liberă: Domnul Arafat se află în funcție și astăzi.

Traian Băsescu: Este unul dintre stâlpii menținerii sistemului sovietic în sănătatea românească. Este profund susținut de foarte mulți dintre profesorii la care ne uităm ca la Dumnezeu din sistemul sanitar existent."

Europa Liberă: Urmează trei ani fără campanie electorală, un bun prilej pentru modificarea Constituției. Ce ați susține în acest proces?

Traian Băsescu: Nu, la cum se prefigurează majoritățile trebuie să fim reținuți. Aș vrea să discutăm acest subiect după alegeri, modificarea Constituției implică un vot cu două treimi din Parlament. Nu se prefigurează o asemenea majoritate. Se poate ajunge la 300 de parlamentari prin lege, numărul de parlamentari nu e stabilit prin Constituție, ci prin lege."

Europa Liberă: Au trecut 11 ani de la referendum, politicienii își doresc acest lucru?

Traian Băsescu: Nu, nu și-l doresc (râde). Simt că se va face la un moment dat. E o vorba de o simplă lege. Dacă avem o presiune puternică pe parlamentari o vor face."

Europa Liberă: Maia Sandu așteaptă să vă depuneți actele pentru a vă fi redată cetățenia moldovenească. Ați vorbit cu ea după victorie, vă depuneți dosarul?

Traian Băsescu: Nu am vorbit. Îi mulțumesc pentru ofertă, o voi urma în orice caz. Voi relua procedura să primesc cetățenia Republicii Moldova."

Europa Liberă: Cum ați primit mesajul Maiei Sandu care și-a anunțat sprijinul pentru PNL la alegerile parlamentare?

Traian Băsescu: E normal, Maia Sandu are o relație bună cu PNL, PNL e un partid mare și s-a îndreptat cu opțiunea către PNL."

Relația cu China

Europa Liberă: Premierul Orban a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că firma Huawei nu o să fie partener pentru licitația 5G. Cum vedeți poziționarea României în acest război economic între SUA și China?

Traian Băsescu: Între Trump și China. Statele Unite nu vor fi în război cu China, vă rog să înțelegeți dimensiunea cuvântului război, fie el și comercial. Sunt convins că vor fi ajustări în relația SUA -China după instalarea la Casa Albă a președintelui Biden, chiar dacă nici Biden nu va tolera unele din acțiunile comerciale ale Chinei. Nu va fi la acest nivel de interdicție a firmei Huawei. Cred că suntem singura țară care s-a angajat față de administrația Trump să nu primească Huawei. Vreau să vă atenționez asupra unui lucru: problemele de securitate nu sunt probleme ale provider-ului, ale furnizorului de servicii de comunicații 5G, sunt ale fiecărui stat de securitate a informațiilor. România are o dotare de excepție din punct de vedere al detectării din vreme a lacunelor de securitate în sistemul de comunicații. Pentru asta plătim greu specialiști, s-au achiziționat echipamente de ultimă generație. În schimb, eliminarea Huawei de pe piața românească va prilejui românilor să afle ce înseamnă alocarea frecvențelor într-o lipsă de concurență. Vom vedea la prețurile pentru telefonia 5G sau la comunicațiile pe 5G. Interesul românilor este să aibă comunicații cât mai ieftine și la standarde cât mai înalte. De asta eu nu aș elimina Huawei din competiție, indiferent care sunt angajamentele unora de prin guvern față de Statele Unite. Statele Unite nu pot împiedica concurența pe piața României sau pe piața Uniunii Europene. România are structurile, are antidotul la scurgeri, la prevenirea unor scurgeri de informații."

Europa Liberă: Premierul Orban s-a pronunțat destul de clar că în proiectul care va veni în Parlament se vor pune anumite condiții care vor elimina firma Huawei.

Traian Băsescu:Îmi dați voie să vă spun că pentru vremurile astea e o abordare retrogradă? Nu așa să faci îngrădiri care să elimine un concurent, că așa am ajuns să facem și la autostrăzi, și la căi ferate, și la metrou. Punem noi niște chichițe prin care să eliminăm pe cei care nu ne plac sau pe cei care nu dau șpagă. Trebuie renunțat la aceste practici. Premierul Orban ar trebui să ceară celor care sunt împuterniciți să vegheze la securitatea comunicațiilor să își ia din vreme măsuri pentru oricare din câștigătorii licitației pentru frecvența de 5G."

Europa Liberă: Care sunt așteptările dumneavoastră după alegerile din SUA pentru flancul estic și România?

Traian Băsescu: Mă aștept ca administrația Biden să înceapă imediat negocierile pentru acordul Intermediate Nuclear Forces (IFN). În momentul de față, Europa este în bătaia rachetelor rusești. Retragerea SUA din acordul forțelor nucleare intermediare permite Federației Ruse să-și aducă rachetele cu rază medie de acțiune de dincolo de Urali să le poziționeze până și în Crimeea. Acest acord interzicea amplasarea de rachete cu rază medie de acțiune la mai puțin de 5.500 de kilometri de Uniunea Europeană. Prin retragerea SUA, Federația Rusă poate să amplaseze aceste rachete și la frontierea ei de vest, dar și pe teritoriul Crimeei. Sper ca administrația Biden să continue procesul de consolidare a flancului estic pentru care în timpul lui Obama s-a luat decizia la Summit-ul din Țara Galilor din 2014. Trump nu a împiedicat derularea acestui angajament al NATO de consolidare a flancului estic și de prepoziționare de armament greu de luptă pe flancul estic. Ca dovadă, bazele aeriene din România, Kogălniceanu și Turda, și pușcașii marini dislocați la Kogălniceanu, plus alte armamente care sunt prepoziționate, iar la nevoie vin doar trupele americane. Sper ca Biden să continue ceea ce a început în timpul lui Obama, să consolideze flancul estic, să trateze Marea Neagră ca o zonă de risc. Cât timp România are securitatea asigurată poate să se gândească profund la propria ei dezvoltare. Dacă nu are securitatea asigurată, va trebui să privim întâi la securitate și apoi la dezvoltare."

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG