Linkuri accesibilitate

Intră în vigoare primele interdicții. Modelul declarației pe propria răspundere pentru ieșirea în afara locuinței


Ministrul de Interne Marcel Vela
Ministrul de Interne Marcel Vela


O parte dintre restricțiile impuse de autorități prin Ordonanța Militară intră în vigoare de dumincă, ora 22.00. Printre acestea se numără și închiderea mall-urilor. Restricțiile de circulație în afara locuinței vor intra în vigoare de luni, 23 martie, ora 22.00.

Duminică seara, ora 22.00, restricții obligatorii:

  • închiderea mall-urilor ( cu excepția magazinelor alimentare),
  • suspendarea activității cabinetelor stomatologice
  • interzicerea intrării în România, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor ( cu unele excepții)

Luni, ora 22.00, restricții obligatorii: între orele 6 dimineața și 10 seara deplasarea în afara locuinței casei se poate face doar pentru șase motive:

  • deplasarea la și de la locul de muncă,
  • consult medical ce nu poate fi amânat,
  • aprovizionarea cu alimente la un magazin din apropierea locuinței,
  • activități fizice de scurtă durată,
  • plimbarea animalelor de companie
  • îngrijirea vârstnicilor și a copiilor

Pentru această deplasare este nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere pe pe care persoanele trebuie să o aibă asupra lor.

AICI MODELUL DECLARAȚIE PROPRIE RĂSPUNDERE

Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu”, precizează Grupul de comunicare strategică.

În declarație trebuie trecut atât domiciliul din buletin, cât și adresa la care persoana respectivă locuiește la momentul respectiv.

Grupul de Comunicare Strategică a publicat modelul de declarație pe proprie răspundere pe care persoanele care ies din case între orele 22.00 și 06.00 trebuie să o aibă asupra lor în cazul în care le este solicitată de către forțele de ordine. Declarația va trebui printată la domiciliu și prezentată odată cu actele de indentitate. Ea poate fi completată și de mână dar în forma publicată de autorități.

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Polițiștii și jandarmii vor putea fotografia declarație și actele de identitate ale persoanelor legitimitate.

În situația deplăsării în interes de serviciu, este necesară și o adeverință semnată și ștampilată de către angajator.

AICI ADEVERINȚĂ ANGAJATOR

Completarea cu date false a declarației se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.​

ORDONANȚA MILITARĂ NR.2

Oroananța Militară nr 2 din 21.03 2020

.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG