Linkuri accesibilitate

Risc de viituri pe râurile din Moldova. Stare de alertă în Galați și Vaslui. 7 oameni au murit. În Vaslui a plouat cât într-un an


Ploile din ultimele zile au produs inundații devastatoare, mai ales în județul Galați.
Ploile din ultimele zile au produs inundații devastatoare, mai ales în județul Galați.

Șapte oameni au murit și peste 20.000 au fost afectați de inundațiile din județul Vaslui. Sunt raportate pagube în peste 24 de comune. Autoritățile anunță cod roșu de viituri în Moldova. În județele Galați și Vaslui s-a instituit stare de alertă.

Actualizare 21:00 - Ministerul de Interne a aprobat luni seară, la cererea prefecților din Galați și Vaslui, instituirea stării de alertă în cele două județe, măsură care permite deblocarea fondurilor necesare pentru a oferi sprijin financiar şi logistic populaţiei afectate.

Drumuri blocate în județul Galați:

  • DN 25 între Vameş şi Piscu (infrastructură afectată),
  • DN 26 între Rogojeni şi Găneşti (infrastructură afectată),
  • DJ 251 între Slobozia Conachi şi Pechea (drum blocat),
  • DJ 253 între Cudalbi şi Băleni (drum blocat),
  • DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor (infrastructură afectată),
  • DJ 242B între Băneasa şi Moscu (infrastructură afectată),
  • DJ 242H între Suceveni şi Rogojeni (infrastructură afectată),
  • DJ 251 între localităţile Târgu Bujor – Jorăşti, (infrastructură afectată),
  • DJ 251A între Corod – Drăguşeni şi Nicopole,
  • Brătuleşti (infrastructură afectată),
  • DJ 251H între Corod şi Valea Mărului (infrastructură afectată),
  • DJ 253 între Culdabi – Băleni şi Băleni – Viile (infrastructură afectată),
  • DJ 254 între Iveşti – Costache Negri (infrastructură afectată),
  • DJ 255 între Pechea – Suhurlui şi între Fârţăneşti şi Chiraftei (infrastructură afectată).
  • Drumul Naţional 25 este închis circulaţiei rutiere între Vameş şi Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.

Potrivit Prefecturii Galaţi, pentru evalurea pagubelor de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale, dar şi din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii.

Până luni dimineaţă, judeţul Vaslui înregistra efecte majore în 20 de localităţi.

Actualizare 20:00 - Apele Române: În judeţul Vaslui precipitaţii cât într-un an

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, luni, că, în judeţul Vaslui, s-au înregistrat precipitaţii cât într-un an întreg, cel mai mult - 253 l/mp la staţia hidrometrică Cârja.

La Galaţi, s-au produs inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani. Instituţia prezintă şi o listă a investiţiilor din ultimii ani pentru amenajări şi consolidări de maluri.

În localitatea Cuza Voda au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie pentru evacuarea apei din incinta inundată şi din gospodării.

Potrivit specialiştilor, în bazinul hidrografic Prut s-au înregistrat:

  • Staţia hidrometrică Cârja- 253 l/mp;
  • Staţia hidrometrică Huşi- 160 l/mp;
  • Drânceni – 179,1 l/mp;
  • Acumularea Şopârleni – 140 l/mp;
  • Acumularea Gura Văii- 158 l/mp;
  • Broscoşeşti- 193,9 l/mp;
  • Acumularea Muşata- 204,1 l/mp;
  • Acumularea Sărata – 210, 5 l/mp;
  • Acumularea Poşta Elan 139 l/mp;
  • Acumularea Şuletea -150, 9/mp

De asemenea, specialiştii anunţă că pagubele produse în judeţul Galaţi au fost determinate, între 60-65%, de cantităţi de precipitaţii de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice (inundaţii de tip fulger).

Actualizare 19:00 - Armata, în sprijinul satelor sinistrate din Galați

În ultimele 72 de ore, aproximativ 320 militari din brigăzile 10 Geniu, 282 Blindată „Unirea Principatelor” și din Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș” au intervenit cu peste 50 de mijloace tehnice, în localitățile Pechea, Cuza-Vodă și Slobozia Conachi, din județul Galați, pentru sprijinirea populației afectate de inundații, la solicitarea autorităților locale cu atribuții în domeniul intervenției în situațiile de urgență, transmite Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis presei luni seară.

Șapte misiuni erau în desfășurare luni în mai multe localități, arată sursa citată.

Actualizare 15:30 - IGSU: Încă o persoană găsită moartă în urma inundaţiilor din Galați

Încă o persoană a fost găsită decedată în urma inundaţiilor, în localitatea Griviţa din judeţul Galaţi, a anunțat luni după-amiază, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona localităţii Grivita din judeţul Galaţi, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 7”, transmite IGSU.

Actualizare 15:15 - Premierul Ciolacu: În județele Galaţi şi Vaslui se va declara stare de alertă

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, în şedinţa de Guvern, că sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galați şi Vaslui.

„La propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt”, a precizat Ciolacu.

Ciolacu a spus că prioritatea o reprezintă reparaţiile la case, anexe, drumuri şi poduri.

Guvernul va aproba în ședința extraordinară de luni eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal.

„Sunt localităţi unde şcolile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Autorităţile locale, împreună cu ministerul Educaţiei, se ocupă şi vor operaţionaliza rapid aceste şcoli temporare”, a anunţat premierul.

Actualizare 14:45

Pompierii din Galaţi au suplimentat numărul forţelor de intervenție în județul Galați. Astfel, sunt folosite 34 de motopompe transportabile pentru îndepărtarea apei din gospodării aflate în mai multe localități, transmite ISU Galați.

Trei persoane vârstnice au fost salvate, în cursul nopţii, la Pechea.

Circulaţia pe DN 25 rămâne închisă între Tudor Vladimirescu şi Vameş. De asemenea, pe DJ 251, între Pechea şi Costache Negri, circulație e întreruptă.

O altă misiune a pompierilor gălăţeni este pe Dunăre, unde militarii au folosit două bărci pentru a degaja cadavrele a 25 de oi, acestea fiind preluate de către DSVSA pentru gestionare.

Tot din cauza inundaţiilor, rămân închise circulaţiei rutiere DN 25, între Tudor Vladimirescu şi Vameş,

Apele Române transmit, la solicitarea Europa Liberă, că, pentru prevenirea inundațiilor și limitarea efectelor ploilor abundente în județul Galați e nevoie de intervenția mai multor instituții:

„Doar Apele Române nu pot să facă toate tipurile de lucrări. Din punctul nostru de vedere noi ne-am făcut treaba: am decolmatat, am asigurat scurgerea apelor, colegii mei, chiar înainte să vină viitura, erau exact acolo în zonă, pentru a lărgi albia. (...) Oricum, la așa cantitate mare de precipitații, nici o infrastructură de gospodărire a apelor din lume nu ar fi putut să stopeze 100% fenomenele produse de inundații”, spune Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Apelor Române.

Reprezentanta Apelor Române precizează că ministerul Agriculturii (prin Agenția de Îmbunătățiri Funciare) și autoritățile locale trebuie să intervină cu lucrări precum cele de amenajare și corectare a torenților.

Torenții neamenajați au o contribuție majoră la creșterea bruscă a nivelurilor apelor atunci când plouă foarte mult.

Actualizare ora 13:00

Risc major de viituri pe râuri din Moldova

Hidrologii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au instituit Codul Roșu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marți, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Vaslui – amonte stația hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi)
  • Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

De asemenea, începând de astăzi, de la ora 12:00, până mâine (marți, 17 septembrie), la ora 18:00, este activ Codul Portocaliu pe anumite sectoare de râuri din județele: Vaslui, Iași, Galați și Botoșani, în bazinele hidrografice: Bârlad, Siret, Prut și Jijia.

Totodată, este în vigoare și Codul Galben, începând de astăzi, de la ora 12:00, până marți, la miezul nopții. Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Bârlad, Prut, Siret și Jijia, în județele: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea și Botoșani.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Şedinţa extraordinară de Guvern, la ora 15:00

Guvernul se va reuni într-o ședință extraordinară pentru adoptarea măsurilor de ajutor pentru persoanele afectate de inundaţiile din Galaţi şi Vaslui.

Consiliul Judeţean Galaţi a alocat, luni, un prim ajutor de urgenţă în valoare de 936.000 de lei, în urma inundaţiilor care au afectat mai multe localităţi. Suma de 36.000 de lei va fi acordată familiilor celor şase persoane care şi-au pierdut viaţa.

Restul banilor vor fi folosiţi pentru colectarea şi incinerarea animalelor moarte şi pentru achiziţionarea de echipamente necesare pentru evacuarea apei şi a nămolului din case, potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul Judeţean Galaţi.

Actualizare ora 11:35

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este posibil ca luni să aibă loc o şedinţă de Guvern pentru a veni cu anumite ajutoare în sprijinul celor afectaţi de inundaţiile din estul ţării.

„În primul rând, să nu mai plouă. Şi prognozele arată că din acest moment intrăm într-o normalitate”, a spus premierul Ciolacu.

Marcel Ciolacu a spus că guvernul ar putea putea hotărî ajutoare pentru oamenii afectați.

„Sunt, în primul rând, măsuri financiare, pentru că oricum este o dislocare şi din partea pompierilor şi din partea armatei, sunt 15 judeţe mobilizate pe zonă”, a explicat Marcel Ciolacu.

Premierul a fost întrebat de ce nu au fost luate măsuri având în vedere că oamenii din judeţul Galaţi s-au mai confruntat cu inundaţii şi în trecut.

„În primul rând, eu n-am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi că cu natura nu poţi să te pui. În acest moment, în schimb, am mutat toţi specialiştii şi de la Iaşi, fiindcă ei ţin ca organizare administrativă de Iaşi, şi experţii de la Apele Române din Bucureşti. Am făcut o solicitare şi către mediul academic, Universitatea de Construcţii, să vedem dacă se pot face anumite investiţii ca să nu se mai întâmple acest lucru. Faţă de 2013, cantitatea de apă a fost de aproape de trei ori mai mare. Era foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii”, a afirmat premierul Ciolacu.

Actualizare ora 11:00

Potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Educației, următoarele școli din județul Galați au cursurile suspendate din cauza inundațiilor.

  • Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Târgu Bujor cu structurile Grădinița cu Program Normal „Căsuța Piticilor” din Târgu Bujor și Grădinița cu program Normal Nr. 1 Moscu (cursuri suspendate pe 16 septembrie);
  • Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Băneasa (cursuri suspendate pe 16 septembrie, doar ciclul gimnazial);
  • Școala Gimnazială „Gheorghe Poalelungi” din comuna Măstăcani cu următoarele structuri: Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Măstăcani, Grădinița cu Program Normal Nr. 3 Măstăcani, Școala Gimnazială Nr. 3 Măstăcani, Școala Primară Nr. 1 Chiraftei, Școala Gimnazială Nr. 2 Chiraftei, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Chiraftei și Grădinița Nr. 2 Chiraftei (cursuri suspendate pe 16 septembrie);
  • Liceul Tehnologic „Paul Bujor” din Berești cu structura Grădinița cu Program Normal Nr.1 Berești (cursuri suspendate în perioada 16 - 20 septembrie).

Ministerul precizează că situația actuală nu permite, în aceste cazuri, desfășurarea cursurilor în format online.

În ceea ce privește Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu” din comuna Tudor Vladimirescu, astăzi, 16 septembrie, cursurile se vor desfășura în format online.

Cursurile au fost suspendate încă de duminică pentru 16 și 17 septembrie în 25 de unități de învățământ (inclusiv structuri):

  • Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu", comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1;
  • Liceul Tehnologic Nr. 1, comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 2;
  • Liceul Tehnologic „Costache Conachi", comuna Pechea, inclusiv structurile Școala Gimnazială Nr. 4 și Grădinița cu Program Normal „Violeta";
  • Școala Gimnazială „Al. Moruzzi", comuna Pechea, inclusiv structurile Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 3 și Grădinița Nr. 3;
  • Grădinița cu Program Normal nr. 1 Corod - structură a Liceului Tehnologic Nr. 1, comuna Corod;
  • Școala Gimnazială „Elena Doamna", comuna Cuza Vodă, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal „Prichindel";
  • Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Suhurlui, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Slobozia Conachi, inclusiv structurile Grădinița Nr. 1, Școala Primară 1 Izvoarele și Grădinița Nr. 1 Izvoarele;
  • Școala Gimnazială „Dumitru Capraru", comuna Grivița, inclusiv structurile: Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Grivița și Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Călmățui;
  • Școala Gimnazială „Elena Negri", comuna Costache Negri, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal „Elena Negri".

Ministerul Educației mai transmite că, în județul Galați, 41 de școli sunt afectate de efectele inundațiilor.

34 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că, în ultimele 24 de ore, 34 de persoane au fost salvate sau evacuate din patru localităţi din Galaţi, în urma inundaţiilor produse în acest judeţ.

De asemenea, autorităţile acţionează, luni dimineaţa, pentru a îndepărta apa din mai multe gospodării şi locuinţe din judeţele Iaşi şi Vaslui. Într-o localitate din Vaslui au fost deversări controlate ca urmare a depăşirii cotei de pericol, transmite News.ro.

Reprezentanţii IGSU au mai anunțat că inundaţiilor puternice au fost afectat 21 de localităţi din Iaşi, Galaţi, Timiş şi Vaslui.

De asemenea, circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe DN 25 în judeţul Galaţi şi pe două drumuri judeţene DJ 251 şi DJ 253.

IGSU a adăugat că au fost înregistrate avarii la reţeaua de energie electrică în nouă localităţi din Galaţi, iar peste 4.200 de consumatori au fost afectaţi.

Reprezentanţii IGSU au mai anunţat că, luni, au loc intervenţii în localităţile Chiraftei, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Mastacani, Pechea, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Stoicani,
Suhurlui, Vames din judeţul Galaţi pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor.

Astfel, în localitatea Pechea au fost 27 de persoane evacuate, în Slobozia Conachi o persoană a murit şi alta a fost evacuată, în localitatea Stoicani au fost trei persoane evacuate, în localitatea Suhurlui – o persoană decedată, în localitatea Vames – trei persoane evacuate.

Actualizare ora 09:00

Zeci de pompieri erau, luni dimineaţă, în comuna Berezeni, județul Vaslui, unde nivelul apei în acumularea Muşata a atins cota de pericol, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Pentru că în zonă sunt șase case în pericol, pompierii vor crea un dig de compartimentare din saci cu nisip.

„Ca o măsură suplimentară, staţia de pompare reversibilă Berezeni funcţionează la capacitatea maximă, apa fiind deversată în râul Prut”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, potrivit Agerpres.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, va merge luni în judeţul Galaţi, unde va vizita școlile din zonele afectate de inundaţii.

Vizita va începe la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi, în jurul orei 11.00.

Cursurile au fost suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi.

Consiliul Judeţean Galaţi a prezentat duminică imagini cu şcolile modulare care vor fi instalate în Pechea, Cudalbi şi Costache Negri, în care elevii vor învăţa temporar, după inundaţiile din zonă.

Instituția a precizat că şcolile sunt pur şi simplu impracticabile în acest moment, din cauza aluviunilor aduse de ape.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a dispus eliberarea urgentă de la Rezervele Naţionale ale Statului a patru clădiri modulare în care copiii pot învăţa temporar

Fiecare clădire are o capacitate de 80-100 de persoane şi este dotată cu grupuri sanitare.

Galați - Circulaţie oprită pe câteva drumuri

Circulaţia este oprită luni dimineaţă pe un tronson de drum naţional şi pe două tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii.

În judeţul Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, în zona localităţii Lipova, din cauza aluviunilor de pe carosabil.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG