Linkuri accesibilitate

Investigație jurnalistică paneuropeană | Micii fermieri sunt ignorați în timp ce marii fermieri sunt favorizați prin lobby


O investigație realizată de 6 instituții media din Europa, printre care Libertatea și Politico, descrie influența puternică a organizației Copa-Cogeca asupra politicilor agricole europene.
O investigație realizată de 6 instituții media din Europa, printre care Libertatea și Politico, descrie influența puternică a organizației Copa-Cogeca asupra politicilor agricole europene.

O investigație realizată de 6 instituții media din Europa, printre care și Libertatea și Politico, descrie influența puternică a organizației Copa-Cogeca asupra politicilor agricole europene. Una dintre probleme este că organizația, cu strânse legături politice la Bruxelles, reprezintă aproape exclusiv interesele marilor afaceri agricole, în dezavantajul micilor fermieri.

Prima parte a investigației a fost publicată pe 29 iunie de Libertatea (România), Politico, El Confidencial (Spania), OKO.Press (Polonia), Danwatch (Danemarca), sub coordonarea redacției de investigații Lighthouse Reports (Olanda).

Autorii investigației scriu despre presupuse practici părtinitoare sau de intimidare ale Copa-Cogeca, un puternic grup de lobby de la Bruxelles care influențează legile, politicile și strategiile aplicate în Uniunea Europeană.

Fermieri, oficiali și specialiști intervievați de jurnaliști afirmă că organizația ignoră interesele micilor fermieri pentru a promova aproape exclusiv interesele marilor fermieri, cu activități agricole de exploatare intensivă, cu folosirea pe scară largă a pesticidelor și îngrășămintelor chimice.

Cu toate acestea, organizația se descrie ca reprezentant legal al tuturor fermierilor din Uniunea Europeană, inclusiv al celor mici. Mulți dintre aceștia nu sunt membri ai Copa-Cogeca.

Potrivit investigației paneuropene, grupul de lobby Copa-Cogeca e singura organizație reprezentativă legal nivel european, ceea ce ar lăsa micii fermieri nereprezentați.

Investigația descrie, de asemenea, legăturile strânse dintre organizația Copa-Cogeca și instituțiile și funcționarii europeni cu decizie.

Asta face, potrivit investigației, ca organizația Copa-Cogeca să aibă acces foarte timpuriu la proiecte de lege și documente interne ale instituțiilor europene. Astfel, organizația ar avea timpul necesar, prin influența pe care o are, să schimbe încă din stadiu incipient direcția negocierilor, în interesul marilor afaceri agricole.

Investigația realizată de cele șase redacții susține că legăturile politice și instituționale ale Copa-Cogeca la Bruxelles se bazează și pe un așa-numit sistem „revolving doors”, un mod prin care funcționarii publici trec în sectorul privat și invers. Miza este influențarea agendei europene în domeniul agricol.

Ce este Copa Cogeca?

Mișcările agricole și cooperatiste din Europa, Copa și Cogeca, au fuzionat la începutul anilor 1960, creând o singură organizație de lobby. În timp, aceasta a avut influență uriașă asupra elaborării politicilor agricole de atunci.

De la înființare, în 1962, în urma anilor de foamete care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, Politica Agricolă Comună a stimulat industrializarea agriculturii europene, un efort pe care Copa-Cogeca l-a susținut cu fermitate, în detrimentul fermierilor mici sau conștienți de mediu, arată investigația paneuropeană

Care e situația în România

Potrivit textului publicat de Libertatea, partener în investigație, în România, 0,56% din numărul fermierilor români dețin jumătate din terenul agricol al țării.

De asemenea, în România sunt aproximativ 2,9 milioane de ferme, majoritatea mici, subzistență și semisubzistență, fără orientare spre piață.

Acest lucru face ca România să aibă o treime din fermele din UE, dar care generează doar o mică parte din producția agricolă a Uniunii.

Potrivit Libertatea, Guvernul României a cheltuit în ultimii trei ani peste un milion de euro pentru taxa de membru în organizația Copa-Cogeca.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) este organizația care reprezintă României în Copa-Cogeca.

Membrii AAC au parteneriate cu companii agrochimice care vând pesticide și îngrășăminte precum Bayer, Corteva, Syngenta și BASF, mai precizează investigația.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG