Investigația publicată joi, 10 aprilie, îl citează pe un purtător de cuvânt al ministerului mexican de Externe, care le-a spus jurnaliștilor OCCRP că „pașaportul este fictiv”.
În investigație se mai spune că jurnaliștii au căutat datele din pașaportul mexican al lui Plahotniuc și într-o bază de date oficială a guvernului mexican cu toți cetățenii și rezidenți din Mexic, dar nici această căutare nu a dat rezultate.
„Informațiile din pașaportul lui Plahotniuc nu au generat niciun rezultat”, se arată în articol.
Pe numele lui Plahotniuc a fost emisă o alertă roșie în sistemul Interpol, la începutul lunii martie, în urma căreia s-a stabilit că oligarhul fugar moldovean deține pașaport românesc, moldovenesc și rusesc, precum și un pașaport mexican cu numele Vito Perez Gonzalez.
Sancționat de Statele Unite în 2022 din cauza implicării în acte de corupție și folosirii sistemului judiciar contra rivalilor și pentru manipularea alegerilor, Plahotniuc este în prezent inculpat în Republica Moldova într-un dosar de fraudă, spălare de bani și constituirea și conducerea unei organizații criminale.
Fugarul moldovean rămâne fără vila din Franța
Investigația OCCRP despre oligarhul moldovean fugar mai arată și că a ajuns la final un proces îndelungat în justiția franceză pe marginea sechestrului aplicat pe o vilă a lui Plahotniuc din Franța.
Pe 19 martie, Curtea de Casație de la Paris, care este instanța supremă din Franța, a menținut sechestrul pe vila lui Plahotniuc din localitatea Sciez, de pe malul lacului Geneva, în apropiere de Elveția. OCCRP scrie că decizia dă undă verde autorităților franceze să demareze procesul de confiscare a vilei.
O hotărâre emisă anul trecut de instanța franceză a confirmat că Plahotniuc a cumpărat vila în 2018, cu 3,4 milioane de dolari, pe care mai apoi a transferat-o în proprietatea companiei cipriote Sigmateli Limited.
„Scopul transferului imobilului din Sciez către Sigmateli Limtieed este evitarea confiscării, întrucât domnul Plahotniuc este adevăratul proprietar și utilizator al bunului”, se arată în decizia judecătorilor francezi din 2024.
Firma de avocatură franceză Spinosi, care a reprezentat compania Sigmateli, a refuzat să comenteze. Avocatul lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Procurorii anticorupție din Republica Moldova spun că Plahotniuc ar mai avea încă cel puțin alte două proprietăți în Franța, inclusiv un chalet alpin tradițional în localitatea Combloux. Situată pe un teren de 21 de acri, cu vedere panoramică spre Mont Blanc, vila are de șase dormitoare, bibliotecă, sală de sport, saună, cramă și un garaj cu capacitate pentru opt vehicule.
Deși proprietățile din Franța sunt înregistrate oficial pe numele unor entități juridice, procurorii moldoveni au stabilit că ele aparțin, în realitate, familiei Plahotniuc. În timpul perchezițiilor făcute cu sprijinul autorităților locale, au fost descoperite obiecte personale, inclusiv fotografii de familie.
Imobile care îi aparțin lui Plahotniuc au fost găsite și în Elveția. În august 2024, Tribunalul Federal elvețian a respins apelul unei companii imobiliare înregistrate pe numele soției lui Plahotniuc, care cerea ridicarea sechestrului de pe vila situată pe malul elvețian al lacului Geneva, estimată la un preț de 32 de milioane de dolari.
Vila a fost cumpărată în 2012, cu fonduri pe care autoritățile elvețiene le consideră deturnate.
articol preluat de la Europa Liberă Moldova
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.