Linkuri accesibilitate

Ioana Mihăilă: Nu voi șterge cu buretele proiectele comune cu Vlad Voiculescu. Voi continua transparentizarea datelor


Abia numită la conducerea ministerului Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că nu va renunța la aspirațiile pe care le are în comun cu demisul Vlad Voiculescu
Abia numită la conducerea ministerului Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că nu va renunța la aspirațiile pe care le are în comun cu demisul Vlad Voiculescu

Ministrul Ioana Mihăilă face primele sale declarații în calitatea de titular la Sănătate, la scurt timp după ce a depus jurământul la Cotroceni.

Declarațiile ministrului Ioana Mihăilă:

Avem o șansă de a remedia măcar o parte din probleme în perioada următoare.

Mandatul meu se va concentra pe următoarele 3 priorități:

1. Atragerea și utilizarea de fonduri eurpene pentru reforme și investiții. În cadrul PNRR am propus investiții de 2,6 miliarde de euro în infrastructura spitalicească. Aceste investiții implementate corect pot să facă diferența dintre viață și moarte, dintre demnitate și disperare.

2. Creșterea accesului a servicii medicale de bază. Investiții de 330 milioane de euro în asistența prespitalicească: ambulatorii, caravane medicale etc.

3. Reforma managementului spitalelor: Avem nevoie de oameni bine pregătiți. Pentru asta vom continua concursurile pentru CJAS și Adrian Gheorghe va avea tot sprijinul meu pentru ca acest proces să fie de succes. Vom organiza concursuri corecte pentru celelalte funcții de manangement din sistemul sanitar.

Multe proiecte au început deja în mandatului lui Vlad Voiculescu. Le voi continua fără ezitare.

Voi încuraja toate elementele de reformă, e o datorie față de cetățeni și pentru încrederea în sistemul sanitar și în guvernare.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Care sunt primii pași pentru a ajuta situația din spitale?

Ioana Mihăilă: Problema principală este disponibilitatea redusă a paturilor ATI. În contextul în care numărul cazurilor a scăzut cu 10% ne așteptăm ca și solicitarea pe paturi ATI să nu crească. Depinde și de noi, cum gestionăm, dar și de oameni cum gestionează măsurile de prevenție.

Jurnalist: Care este planul pentru a ajunge la cele 1600 paturi ATI?

Ioana Mihăilă: În 20 aprilie numărul de paturi ATI era 1634. În plus, până la 4000 mai există paturi în spitale dedicate cazurilor ATI de alte patologii. Prin modificarea ordinului care direcționa circuitele intraspitalicești s-a permis o flexibilizare, iar acum sunt spitale mixte. Împreună cu managerii de spitale vom reuși să ne flexibilizăm.

Jurnalist: Veți avea o altfel de comunicare față de fostul ministru?

Ioana Mihăilă: Am venit aici să fac treabă. Am lucrat bine și cu domnul Vlad Voiculescu și mă aștept să lucrez bine și cu domnul Florin Cîțu. În ceea ce privește comunicarea publică, cred că atât noi, cât și presa, trebuie să comunice responsabil și eficient, altfel mesajele pot fi transmise greșit.

Jurnalist: Având în vedere că în mandatul trecut criza COVID a fost condusă mai mult de secretarul de stat Andreea Moldovan, acum va fi la fel?

Ioana Mihăilă: Echipa este în curs de formare și în următoarele zile va fi în curs de consolidare. O mare parte din medicii care au ajutat-o pe doamna Moldovan vor rămâne alături de noi și mă aștept să nu existe mari fracturi între modurile de lucru.

Jurnalist: Va fi Vlad Voiculescu consilierul dumneavoastră? Ce propuneri aveți pentru sporuri în contextul regândirii legii salarizării?

Ioana Mihăilă: Echipa se formează dar nu voi șterge cu buretele aspirațiile comune pe care le-am avut cu Vlad Voiculescu. Dar acum ministerul este condus de Ioana MIhăilă, mandatul este al meu.

În ce privește sporurile, nu pot încă să-mi exprim un punct de vedere.

Jurnalist: Cât rău au făcut declarațiile împotriva campaniei de vaccinare?

Ioana Mihăilă: Nu a fost atacată vaccinarea de către colegii de la Ministerul Sănătății, dar colegii noștri au militat permanent pentru transparentizarea activităților de vaccinare, ceea ce va constitui o prioritate și pentru echipa mea.

Cred că trebuie continuată comunicarea, trebuie implicați și medicii de familie, ca să începem să creștem dorința de vaccinare a populației.

Jurnalist: Cu ce reformă ați începe?

Ioana Mihăilă: Avem un plan de reorganizare și eficientizare atât la nivelul MS cât și la DSP-uri. Deja am început sub conducerea doamnei Moldovan evaluarea directorilor DSP-urilor, lucru pe care îl vom continua, acesta este primul pas. Este o nevoie acută de digitalizare.

Luați în considerare ca Vlad Voiculescu să facă parte din echipă?

Echipa este în curs de constituire, nu este doar decizia mea, este o decizie bilaterală. Când voi avea un răspuns, voi comunica.

Jurnalist: Aveți acces la cele două platforme de raportare?

Ioana Mihăilă: Nu am acces la cele două platforme. Este o echipă care va analiza diferențele dintre decesele din Corona-forms. Numărul oficial al deceselor care mi s-a comunicat pentru 20 aprilie este 237.

Jurnalist: V-ați sfătuit cu Vlad Voiculescu cu ceva?

Ioana Mihăilă: L-am întrebat dacă crede că voi supraviețui. Mi-a răspuns că speră că da.

Clinica mea nu a fost niciodată în subordinea MS, iar din ianuarie, când am venit la MS, am întrerupt orice relație contractuală cu clinica.

Cel mai frică îmi este că nu voi apuca să termin reformele sau să le pun pe drumul cel bun.

Jurnalist: Cum veți suplini lipsa cadrelor medicale?

Ioana Mihăilă: Există două probleme: una acută, care este lipsa medicilor din secțiile ATI și care tratează COVID. Și este o problemă cronică care se agravează: lipsa personalului medical și distribuția inegală în diverse zone ale țării.

Împreună cu colegii cu care am lucrat la PNRR am pregătit un pachet de reformă a managementului și a personalului sanitar. Suma alocată Sănătății e de 3,4 miliarde de euro, dintre care 400 milioane sunt proiecte care vor fi implementate de Ministerul Digitalizării referitor la investiții pe Sănătate. Referitor la proiectele pe Banca Mondială, urmează să semnăm un acord de împrumut de 150 de milioane de euro pentru două centre de arși.

Jurnalist: Ce veți face rapid pentru ca tragedii ca cele din ultimele luni să nu se mai întâmple?

Ioana Mihăilă: Împreună cu colegii din cabinetul Vlad Voiculescu am demarat pași în acest sens. A început apelul de proiecte și depunerea proiectelor care va fi deschisă până la finalul lunii decembrie. Pe termen mediu am început o colaborare cu Universitatea Tehnică prin care ei vor evalua infrastructura din spitale și vom demara o conferință comună pentru că efortul lor este mare și aș vrea cumva să le dau scena.

Jurnalist: Luați în calcul ca spitalele MAI, MApN și SRI să treacă în subordinea MS?

Ioana Mihăilă: Nu.

Jurnalist: Credeți că este nevoie de autopsii pentru a vedea dacă persoanele bolnave de COVID au murit din acest motiv sau altul?

Ioana Mihăilă: Specialitatea mea este endocrinologie și prefer să țin cont de părerile specialiștilor. E o întrebare pertinentă pe care o s-o transmit comisiilor de specialitate și specialiștilor din boli infecțioase.

***

Coaliția a semnat marți seară un nou acord de colaborare după scandalul provocat de premierul Florin Cîțu care l-a demis pe 14 aprilie pe titularul de la Sănătate, Vlad Voiculescu.

La scurt timp, USR PLUS a anunțat că-i retrage încrederea lui Florin Cîțu iar între membrii de frunte ai PNL și USR PLUS au avut loc mai multe schimburi acide de replici, până la nivel de ministru.

Documentul semnat marți seară prevede consultarea în cazul remanierii și reformele pentru care Coaliția se angajează să colaboreze.

Premierul Cîțu și-a menținut puterea de a remania un ministru, liderii partidelor neavând drept de veto.

Trimiterea cererii de revocare a unui ministru se poate face însă „doar după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus ministru, pe baza unor argumente cuprinsă într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în Coaliție”.

După stingerea conflictului, USR PLUS a desemnat-o pe Ioana Mihăilă, medicul de la Oradea, pentru funcția de ministru al Sănătății.

Miercuri, aceasta a depus jurământul la Cotroceni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG