Președintele Klaus Iohannis este așteptat duminică la Timișoara cu ocazia Adunării regionale a organizațiilor PNL, unde își va lansa și programul prin care să-și convingă adepții să-i acorde votul pentru încă un mandat.
După ce șefa social-democraților, Viorica Dăncilă și-a făcut public decalogul în aplauzele delegațiilor PSD, vorbind despre “echitate” socială, politică, dar și în relațiile internaționale, iar Dan Barna, liderul USR a promis întărirea funcției prezidențiale, Klaus Iohannis este așteptat să-și prezinte propria viziune.
Pe site-ul lui de campanie, nu apare strategia politică pentru un nou mandat și nici alte idei, din care să rezulte care-ar fi prioritățile lui Iohannis pentru următorii cinci ani.
În schimb, sunt publicate poze din albumul lui personal, străzi din Sibiul natal și fotografiile făcute cu marii lideri ai lumii, cu președintele SUA, Donald Trump, cu președintele francez Emmanuel Macron, cu Angela Merkel, cancelara Germaniei.
Pe site, Klaus Iohannis se descrie ca “membru al unei vechi familii de sași transilvăneni”, născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu și căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu. Povestește apoi că a urmat școala germană din Sibiu și cunoscutul liceu „Samuel von Brukenthal”, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. “În anul 1983, a început să profeseze ca dascăl la mai multe școli din împrejurimile Sibiului, iar cinci ani mai târziu preda fizica, alături de foștii săi dascăli, la liceul pe care îl absolvise. După Revoluţie, alege să rămână în România, la Sibiu, deși părinţii și sora sa au luat hotărârea de a emigra”.
Klaus Iohannis are un singur fragment scris la persoana întâi:
„Am crescut pe străzile vechi, din apropierea Centrului istoric. Nu cred să fie zid sau cotlon pe care să nu-l fi descoperit atunci. Erau vremuri în care copiii încă puteau să alerge liberi pe străzi, fără să fie nimeni îngrijorat că li s-ar putea întâmpla ceva. Și niciodată nu s-a întâmplat nimic, cu niciunul dintre noi. În afara acestui sentiment de bucurie și de libertate, nu-mi amintesc foarte multe lucruri din copilărie.”
Site-ul de campanie al președintelui Klaus Iohannis reia sloganul care l-a dus la Cotroceni acum cinci ani: pentru o Românie normală.
O serie de declarații cu fotografiile unor tineri vorbesc despre această “Românie normală”, dar toate sunt semnate doar cu prenumele, ca și cum cei care îl susțin, s-ar teme sau s-ar rușina să-și dea tot numele.
Iohannis este favorite cursei prezidențiale. Sondajele arată că intenția de vot pentru actualul președinte este în jur de 45%, iar următorul clasat se află cu mai mult de 25% sub șeful statului.
Căderea guvernului condus de Viorica Dăncilă îi întărește poziția și le demonstrează simpatizanților săi că lupta declarativă cu PSD, dusă de un an încoace, n-a fost inutilă.
După cum rezultă din site-ul de campanie, principalele teme ale președintelui până la primul tur, care va avea loc pe 10 noiembrie, vor fi:
-PSD
-Justiția și eforturile făcute de președintele Iohannis pentru a bloca derapajele fostei coaliții de guvernare
-Relațiile speciale cu liderii marilor puteri
-Educația
Facebook Forum