Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Am inițiat contacte cu spitale din alte state pentru bolnavii Covid


Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că România și-a stabilit deja contactele cu alte state pentru eventualul transfer al pacienților de Covid-19 în străinătate.

„Am discutat varianta cu ministrul Sănătății. În acest moment există spațiu și la ATI, dar și pentru bolnavii fără forme grave. Am inițiat deja contacte cu alte state cu care avem relații speciale și sper să nu ajungem acolo, dar, in extremis, avem contacte și le vom valorifica”, a spus vineri Klaus Iohannis într-o conferință de presă la Baia Mare, întrebat dacă va fi posibilă transferarea bolnavilor de Covid în străinătate.

Pacienții UE au acces la asistență medicală sigură și de înaltă calitate dincolo de frontierele naționale, în interiorul UE, cu dreptul de a li se rambursa costul unei astfel de îngrijiri medicale.

România a înregistrat vineri 10.260 de cazuri noi de Covid-19, un nou record, 123 de decese și 1.001 de pacienți internați la ATI.

Joi noaptea, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre prin care instituie noi măsuri restrictive de gestionare a pandemiei de coronavirus.

Astfel, circulația persoanelor va fi interzisă între orele 23 și 5 dimineața. Excepție fac deplasările la serviciu și pentru asistență medicală.

Documentul prevede interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri, dar și suspendarea piețelor sau trecerea învățământului în online.

În plus, activitatea magazinelor va fi limitată pentru orele 5-21.

Măștile vor deveni obligatorii la nivel național, indiferent de rata de incidență din respectiva localitatea, și în spații deschise.

Măsurile sunt valabile timp de 30 de zile, urmând a fi revizuite în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.

Evident că noi dorim să controlăm extinderea, răspândirea pandemiei, dar, în același timp, vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale!", a motivat președintele Iohannis, joi seară, introducerea noilor măsuri.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG