Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Toate școlile în online, masca obligatorie în întreaga țară, circulația interzisă noaptea


Romania Klaus Iohannis Ludovic Orban
Romania Klaus Iohannis Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis a prezidat joi seară ședința de guvern la care s-au anunțat restricții mai severe pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Președintele a spus că măsurile de până acum nu mai sunt suficiente și că se impune trecerea tuturor școlilor în online, intrarea în regim de telemuncă, acolo unde se poate, atât la public cât și la privat, precum și purtarea obligatorie a măștii peste tot. De asemenea, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise.

Premierul a anunțat că hotărârea de guvern care va fi adoptată va intra în vigoare de luni.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis făcute în timpul ședinței de guvern:

  • Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit. Am avut și astăzi mulți, prea mulți, care au decedat.
  • Și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente.
  • Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în on-line. Angajații – și din public, și din privat – să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21:00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile – și cele publice, și cele private – trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise.
  • Portul măștii trebuie să devină obligatoriu, peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior, cum este aici, în sala Guvernului, sau în exterior - portul măștii trebuie generalizat și trebuie să fie obligatoriu. Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare, astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând, în acest fel, distanțarea suficientă între persoane.
  • Evident că noi dorim să controlăm extinderea, răspândirea pandemiei, dar, în același timp, vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale!
  • În același timp, ne dorim să continue activitățile economice! Nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și, da, vrem ca românii să-și continue viața cât de mult se poate apropiat de o viață normală. Doar că nu suntem în condiții normale, suntem în condiții de pandemie și nu putem să facem abstracție de acest lucru.
  • În același timp, începe campania electorală. Va fi o campanie electorală în condiții foarte speciale, foarte stricte, și urmează votul. Vă invit, domnule Prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară. Este posibil, am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale care au avut loc acum puțin timp.
  • Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză! Democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri, prin alegeri libere. Și națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile care au avut loc acum puține ore, aproape, aș putea să spun, alaltăieri, în Statele Unite ale Americii.
  • Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză! În Statele Unite, alegerile au avut loc în condițiile în care acolo au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi. Și totuși alegerile s-au organizat și au avut o prezență record. Și dacă v-ați uitat la televizor, ați văzut lume multă la alegeri, disciplinați, la distanță, toți cu mască, și au fost și au ales. Sau să ne amintim cum în Statele Unite s-au organizat alegeri în noiembrie 1944, în plin război! Dar au ținut să facă alegeri, fiindcă așa trebuie în democrație!
  • Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică, dragii mei, și vom trece împreună prin această criză!

Ludovic Orban:

  • Măsurile prezentate de dl președinte trebuie transpuse în HG privind starea de alertă. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și să fie adoptate de Guvern.
  • Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni. E bine ca să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare.
  • Solicit tuturor conducătorilor de instituții fermitate și mobilizare maximă în aplicarea acestora.
  • Îi mulțumesc mult domnului președinte și pentru poziția privind alegerile.
  • Suntem pregătiți pentru organizarea campaniei și zilei votului astfel încât riscul să fie egal cu zero.
  • Celor care bat toba pentru amânarea alegerilor le aduc aminte că duminică au fost alegeri în România pentru președintele Republicii Moldova.

Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis va participa joi la ședința de guvern la care vor fi decise noi măsuri anti-Covid.

Miercuri s-a împlinit un an de la învestirea guvernului Orban. Liberalii au preluat puterea după debarcarea guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență s-a reunit joi, înainte de ședința de guvern, pentru a stabili noile măsuri care vor fi adoptate în ședința de guvern programată pentru ora 19.

În condițiile în care România se apropie de 10.000 de cazuri zilnice, autoritățile se pregătesc să sporească restricțiile. Astfel, potrivit surselor Hotnews, printre măsurile ce vor fi adoptate se numără limitarea circulației pe timp de noapte și obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise.

Acum, purtarea măștii este obligatorie doar în zonele unde rata de infectare depășește 1,5 la 1.000 de locuitori, iar în ședința CNSU urmează să se stabilească dacă măsura se extinde la nivel național indiferent de incidență.

Potrivit Digi24, autoritățile iau în calcul interzicerea deplasărilor pe timpul nopții, cel mai probabil în intervalul 22:00-6:00. Măsura ar putea fi aplicată doar în localitățile cu o rata mare a infecțiilor, însă se discută și posibilitatea de a fi introdusă la nivel național.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri seară o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării, pentru a analiza posibile măsuri în localităţile unde incidenţa de infectare este de peste 3 la mia de locuitori.

Ulterior, el a respins posibilitatea ca restricțiile pe timp de noapte să fie introduse unitar în toată țara.

"Nu vom ajunge la restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte în toată ţara şi în toate localităţile”, declara premierul la B1TV.

Marți, primarul Timișoarei afirma că intrarea orașului în carantină este inevitabilă pentru că rata de incidență a cazurilor în ultime 14 zile este de aproape 6 la mia de locuitori, ceea ce arată că se intră într-un scenariu de creștere exponențială.

Trebuie să spun, din păcate, că este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și de fapt a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare că localitățile care depășesc rata de 6 cazuri la mia de locuitori trebuie să trimită analiza privind impunerea măsurii de carantină sau justificare neimpunerii acestei măsuri”, a precizat Dominic Fritz, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

Joi, autoritățile au anunțat 9.714 noi cazuri de infectare cu coroanvirus după prelucrarea unui număr de 37.685 de teste. Rata de pozitivare este în continuare de peste 25%.

Alte 121 de decese s-au înregistrat în ultima zi, iar numărul pacienților de pe secțiile de terapie intensivă a crescut la 1.014.

Municipiul București a ajuns la o incidență de 4,45 de cazuri de infectare la mia de locuitori. Sălajul (5,77), Timiș (5,48) și Cluj (5,33) au cea mai dificilă situație. 12 județe se află în total în ceea ce este cunoscut drept scenariul roșu. Față de raportarea de miercuri, au depășit rata de infectare de 3 cazuri la o mie de locuitori și județele Bistrița Năsăud și Vâlcea.

XS
SM
MD
LG