Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Iohannis a luat act de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar o va contesta în instanță pentru că ar fi „una profund politică".
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă", a fost răspunsul Administrației Prezidențiale transmis la solicitarea Europa Liberă.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Iohannis pentru „discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională" prin afirmațiile despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc când a vorbit de un troc PSD - UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor".
Reacția lui Marcel Ciolacu:
O reacție a venit și de la președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care i-a cerut scuze publice președintelui Iohannis pentru afirmațiile sale care acum au fost sancționate de CNCD.
„Președintele Iohannis are obligația de a-și cere public scuze și de a promite românilor că nu va mai încerca să-și țină partidul în viață cu teme nedemne pentru un președinte european.
Derapajul președintelui privind Ardealul a fost sancționat astăzi de CNCD. Un gest necesar, dar simbolic. Din păcate, răul pe care Iohannis l-a făcut prin discreditarea funcției prezidențiale rămâne imens.
Președintele ar fi trebuit să știe că, în Europa sec. XXI, nu mai poate veni cu asemenea petarde grosolane în spațiul public. A făcut România de râs în toate cancelariile europene!
Prioritățile românilor sunt altele, domnule Iohannis! Și ar trebui să înțelegeți inclusiv acest lucru!", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Reacția lui Kelemen Hunor:
Scuze publice a cerut și președintele UDMR, Kelemen Hunor.
„CNCD spune că o comunitate a fost discriminată, a fost lezată demnitatea unui grup etnic și a făcut președintele o discriminare, nici nu mai contează amenda pentru că acest mesaj este cel mai important. A greșit președintele, eu cred că trebuie să iasă și să ceară scuze public pentru acele declarații făcute acum o lună de zile”, a declarat Kelemen Hunor, în direct la Digi24.
Liderul UDMR spune despre Klaus Iohannis că „aplică dubla măsură”, după ce președintele a declarat că decizia CNCD este una politică și că o va contesta.
„Nu mă surprinde deloc afirmația președintelui. Atunci când un alt politician a fost amendat președintele era extrem de mulțumit de decizia CNCD. Văd că aplică dubla măsură. Când nu îi convine vorbește imediat despre o decizie politică. Era de așteptat că va face acest pas, nu mă surprinde deloc. Dar trebuie să acceptăm aceste decizii, când e vorba de CNCD, de CCR, de avocatul poporului dacă vrem să păstrăm aparența unui stat democratic”, a mai declarat Kelemen Hunor.
Afirmațiile lui Iohannis:
„Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD).Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”, a fost declarația președintelui Iohannis pentru care a fost sancționat.
Constatarea faptei comisei de președintele Iohannis a fost votată cu 6-1 de către membrii CNCD, în timp ce aplicarea amenzii a trecut cu vot de 5-1.
Asociația pentru protecția drepturilor minoritare Miko Imre și PSD au depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva președintelui Klaus Iohannis pe motiv că a făcut afirmații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari în discursul susținut de la Cotroceni după ce un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților. Proiectul a fost respins a doua zi în plenul Senatului.
Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.
Regiunea autonomă va cuprinde, potrivit proiectului de lege, actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti.
„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.
Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii.
Potrivit proiectului, va fi şi un preşedinte al Ţinutului Secuiesc, precum şi autorităţi ale Scaunelor - Consiliul Scaunal şi Preşedintele Scaunului. Va exista şi un Consiliu Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primar.
Proiectul mai arată că autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
Președintele a acuzat miercuri că PSD a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc: „în timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor".
Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte: „Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”
Citește și: