Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a cheltuit deja aproape toți banii pe 2023 pentru deplasări în străinătate. Va mai cere alții?


Președintele României, Klaus Iohannis (stânga) în timpul unei deplasări către Chișinău, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Președintele României, Klaus Iohannis (stânga) în timpul unei deplasări către Chișinău, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

O premieră pentru bugetul Administrației Prezidențiale de când Klaus Iohannis este șef de stat: în mai puțin de jumătate de an, aproape toți banii alocați pentru deplasările externe ale președintelui au fost cheltuiți.

Administrația Prezidențială ar putea cere Guvernului României mai mulți bani pentru deplasările internaționale ale președintelui Klaus Iohannis, reiese din datele financiare ale instituției, consultate de Europa Liberă.

În primele cinci luni din acest an, Administrația Prezidențială a folosit aproape întreaga sumă stabilită în bugetul pentru 2023, cheltuind o sumă record comparativ cu ceilalți ani de mandat ai președintelui Klaus Iohannis, peste 25 de milioane de lei (aprox. 5 milioane de euro).

Bugetul total pentru 2023 este de aproximativ 27 de milioane de lei.

Iohannis ocupă cea mai înaltă funcție în stat de la finele anului 2014 și se află la ultimul mandat.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, reprezentanții Administrației Prezidențiale ne-au transmis că „analizează” dacă vor cere sau nu guvernului o rectificare bugetară pentru deplasările externe, urmând a lua în calcul activitatea de politică externă a președintelui.

În primele cinci luni ale anului 2023, președintele Iohannis a avut 14 deplasări externe, printre destinații numărându-se și țări din Asia sau America Centrală.

Secretul deplasărilor

„Cheltuielile efectuate de Administrația Prezidențială în anul 2023 pentru deplasările externe sunt în concordanță cu agenda activităților de politică externă a Președintelui României, aferentă anului curent”, transmite Administrația Prezidențială într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Subiectul deplasările externe ale președintelui României a fost intens dezbătut în ultimele luni, mai ales după ce presa din România a dezvăluit că Iohannis și echipa sa au folosit o aeronavă de lux pentru o deplasare din martie, în Japonia și Singapore.

Interior al avionului închiriat de președintele Iohannis în martie, pentru o deplasare în Japonia și Singapore.
Interior al avionului închiriat de președintele Iohannis în martie, pentru o deplasare în Japonia și Singapore.

Acel avion, un Boeing 737-900ER aparținând companiei luxemburgheze Global Jet, a fost folosit în baza unui contract de prestări servicii a cărui valoare nu a fost făcută publică niciodată de Președinție, care a invocat în multiplele răspunsuri către jurnaliști că datele sunt clasificate.

O altă controversă de atunci a fost că avionul a făcut escală prin Sibiu, pentru ca soția președintelui, Klaus Iohannis, să se urce la bord.

Un jurnalist Recorder a dat în judecată Administrația Prezidențială după ce a constatat că datele care în prezent ar fi clasificate, în trecut i-au fost furnizate de către aceeași instituție.

Și în răspunsul către Europa Liberă, în care am cerut de asemenea sumele defalcate plătite de Administrația Prezidențială pentru fiecare deplasare în parte, explicația este similară:

„Contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conțin date și informații clasificate, în integralitate”, a transmis Administrația.

De menționat că deplasările externe, ca de altfel orice sume cheltuite de Președinție, provin de la bugetul public, fiind alocate prin bugetul de stat întocmit de Guvern și votat de Parlament.

Cum s-au cheltuit banii

În bugetul pe 2023, contabilii Administrației estimau la începutul anului un necesar de 27,19 milioane de lei (5,5 milioane de euro) pentru deplasările în străinătate.

Până pe 31 mai 2023, adică în cinci luni, instituția cheltuise deja peste 25 de milioane de lei, potrivit execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor și consultată de Europa Liberă.

În răspunsul pe care Administrația Prezidențială ni l-a furnizat, în mod inexplicabil, suma este de 23,2 milioane de lei, cu două milioane mai puțin decât arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Cum s-au cheltuit, ban cu ban, aceste sume? Răspunsul la această întrebare rămâne învăluit în mister, având în vedere refuzul Administrației de a face publice sumele pentru fiecare deplasare în parte.

Doar analizând, lună de lună, execuțiile bugetare transmise de Președinție la Ministerul Finanțelor ne putem face o idee – însă doar aproximativă – despre cât ar costa o deplasare în străinătate pe care președintele Klaus Iohannis și echipa sa o fac.

În luna aprilie, de pildă, cheltuielile pentru deplasările externe erau de aproximativ 15 milioane de lei. Rezultă că între 30 aprilie și 31 mai (data următoarei fișe de execuție bugetară), Administrația a cheltuit 10 milioane la acest capitol.

În mai, președintele României a avut două deplasări externe, în Islanda și în Marea Britanie, însă e puțin probabil ca acelea să fi costat zece milioane de lei.

Mai probabil e ca în mai să fi fost făcute plăți (și) pentru deplasări anterioare. În aprilie, președintele a mers în Argentina, Chile, Brazilia, în timpul unei călătorii de peste o săptămână; în martie fusese în Japonia.

Președintele României Klaus Iohannis, alături de soția Carmen Iohannis, se întâlnește cu omologul brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, la Brasilia, pe 18 aprilie 2023
Președintele României Klaus Iohannis, alături de soția Carmen Iohannis, se întâlnește cu omologul brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, la Brasilia, pe 18 aprilie 2023

Speculațiile apar în lipsa unor informații oficiale concrete care să fie furnizate de Administrația Prezidențială pe această temă.

Vor fi cerute alte sume?

Administrația argumentează: „detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinații, perioade și categorii, nu este posibilă, întrucât această operațiune poate genera situații de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate.”

Cât despre o posibilă cerere de suplimentare a fondurilor pentru deplasările în străinătate, reprezentanții instituției publice ne-au transmis că aceasta va fi analizată atunci când Guvernul va realiza rectificări bugetare.

„Eventuala cerere de modificare a bugetului Administrației Prezidențiale, cu ocazia rectificărilor bugetare care vor urma, va fi analizată, fundamentată și adaptată în funcție de toate schimbările care pot surveni în calendarul activităților de politică externă ale Președintelui României, ținând cont de evoluțiile și contextul internațional.”

Nu ar fi prima oară când Administrația Prezidențială ar cheltui într-un an mai mult decât își propune în buget.

Anul trecut, de pildă, capitolul „deplasări externe” avea alocată suma de 5,6 milioane de lei (în credite bugetare).

La final, execuția bugetară a arătat cheltuieli la acest capitol de aproape 17 milioane de lei. Cu opt milioane de lei mai puțin decât s-au cheltuit doar în primele cinci luni ale acestui an, așadar.

În 2021, cheltuielile pentru deplasările în străinătate au fost de aproape opt milioane de lei, cu 3,5 mai multe decât estimarea de la început de an.

La fel s-a întâmplat și în 2019, când cheltuielile efective pe deplasările prezidențiale au fost mai mult decât duble decât era prevăzut în bugetul anual.

Datele prezentate nu cuprind deplasările din iunie, deoarece Ministerul Finanțelor nu a publicat încă execuția bugetară pentru această lună până la redactarea acestui articol.

Din agenda publică a președintelui României știm însă că s-au cheltuit bani și în iunie; Klaus Iohannis a avut deplasări în Republica Moldova, Germania, Slovacia, Țările de Jos și Belgia.

Cât au costat? Nu știm, Administrația Prezidențială a refuzat să ne transmită sumele.

Președintele Klaus Iohannis și prima doamnă, Carmen Iohannis, vizită în Germania. 3 și 4 iunie 2023
Președintele Klaus Iohannis și prima doamnă, Carmen Iohannis, vizită în Germania. 3 și 4 iunie 2023

Cel mai probabil, în a doua jumătate a acestui an vor mai avea loc și alte deplasări externe pentru care va fi nevoie de bani.

Anul trecut, potrivit agendei publice a președintelui, între 1 iulie și 31 decembrie au avut loc 11 deplasări externe.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG