Linkuri accesibilitate

Iohannis către ambasadori: „Vom găsi o soluție bună și pentru această criză”


Klaus Iohannis, președintele României, îi asigură pe ambasadori că totul va fi bine.
Klaus Iohannis, președintele României, îi asigură pe ambasadori că totul va fi bine.

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit marți la reuniunea anuală a diplomației române despre criza politică din țară, dând asigurări ambasadorilor români că situația politică internă va fi rezolvată.

„În România, se respectă valorile democratice, Constituția țării și, chiar dacă avem acum o criză guvernamentală, nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic. Vom găsi o soluție bună și pentru această criză. Acesta este mesajul pe care vă rog ca fiecare dintre dumneavoastră să-l transmiteți în statele în care reprezentați țara noastră​”, a spus Iohannis.

Președintele statului i-a asigurat pe diplomați că „România continuă să fie o țară stabilă, care nu deraiază de la valorile și angajamente asumate”.

„Vă garantez că vom găsi cele mai bune soluții pentru actuala criza politică și guvernarea pentru România și pentru români va continua”, a mai spus Iohannis.

Mesajul acestuia vine după în mijlocul unei crize guvernamentale și politice care a izbucnit după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat de funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion, acțiune ce i-a determinat pe miniștrii USR PLUS să demisioneze în bloc.

USR PLUS îi cere demisia lui Florin Cîțu și a depus o moțiune de cenzură pe care și-au pus semnătura și parlamentari de la AUR. Asocierea cu acest partid a atras criticile lui Iohannis, care a precizat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că noua alianță este „un afront” la adresa românilor.

„Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător și extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice și este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice față de valorile euro-atlantice ale României”, scris Iohannis.

Președintele va avea o întâlnire cu liderii USR PLUS în cursul zilei de marți, 7 septembrie.

Premierul Florin Cîțu a ținut și el un discurs la reuniunea anuală a diplomației, însă nu a vorbit despre criza politică din țară.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG