Linkuri accesibilitate

Iohannis cere Guvernului Dăncilă să nu fie duplicitar. Să facă lege, nu OUG, pentru „repararea Justiției”


Klaus Iohannis cere un proiect de lege de la Guvernul Dăncilă „pentru repararea Justiției”, pe care „PSD a stricat-o”.
Klaus Iohannis cere un proiect de lege de la Guvernul Dăncilă „pentru repararea Justiției”, pe care „PSD a stricat-o”.

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să redacteze un proiect de lege prin care să fie transpuse recomandările GRECO, inclusiv, desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și o acuză pe Viorica Dăncilă de duplicitate

Klaus Iohannis a criticat-o pe Viorica Dăncilă de „încercarea jalnică de a manipula opinia publică” prin anunțul că nu va ordonanțe de urgență pe domeniul justiției. „Prin pasivitatea ei ( a Vioricăi Dăncilă - n.r.), majoritatea PSD-ALDE acționează în continuare împotriva împotriva intereselor României”, a spus Klaus Iohannis, referindu-se la tergiversarea transpunerilor în practică a recomandărilor forurilor europene și a votului de la referendumul de la 26 mai.

RAPORTUL GRECO. Secția specială, „o anomalie” care trebuie desființată

Raportul GRECO a fost dat publicității cu aproape o lună întârziere. Secția Specială este considerată o anomalie, iar autoritățile române sunt criticate pentru ignorarea recomandărilor, în special cele referitoare la modificările Legilor Justiției

  • GRECO afirmă că înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită greşit. Ar putea deveni subiectul unei ingerințe nejustificate în procesele penale.
  • Îngrijorările exprimate în raportul Ad hoc cu privire la efectele negative ale înființării structurii și adevăratele motive ale întăririi acesteia, în contextul creșterii presiunii asupra DNA și a demiterii procurorului-șef, rămân de actualitate. Modificările legislative care permit retragerea apelurilor plasează Secția în afara sistemului ierarhic al Ministerului Public.
  • GRECO atenționează autoritățile asupra faptului că detașarea ofițerilor judiciari (de către Ministerul de Interne) la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va duce, inevitabil, la situația în care polițiștii să îi ancheteze pe procurori și judecători, deoarece activitățile Secției vizează aceste două grupuri profesionale, în ce privește anumite tipuri de infracțiuni. O asemenea evoluție poate reprezenta un risc suplimentar la adresa independenței justiției.
  • GRECO este profund îngrijorat de consecințele pe care aceste aspecte le au asupra independenței sistemului judiciar, dar și asupra luptei împotriva corupției și insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată.
  • GRECO apreciază decizia Executivului de a amâna pensionarea anticipată a magistraților pentru anul 2020. Consiliul Superior al Magistraturii este însă mustrat pentru că nu a aplicat recomandarea de a trasa criterii clare pentru promovarea judecătorilor și procurorilor. Expertii GRECO își exprimă îngrijorări și față de procedura legată de răspunderea materială pentru erori judiciare.
  • “Autoritățile nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților. GRECO este îngrijorat că CSM a fost exclus din procedura de recuperare a prejudiciului, în paralel cu rolul central oferit Ministerului Finanțelor în constatarea existenței și a cauzelor unei erori judiciare, ceea ce pune în pericol independența justiției.” se arata în raportul Ad-hoc GRECO.

ALTE MENȚIUNI

GRECO menționează între îngrijorări modificările aduse în Parlament Codului Penal și celui de Procedură Penală, în aprilie 2019, care trec acum prin filtrul constituțional.

Referendumul național, din 26 mai 2019. „O majoritate absolută a alegătorilor (84%) a răspuns afirmativ la aceste două întrebări. Deși problemele de mai sus nu fac obiectul prezentului Raport

GRECO va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile privind legislația anticorupție din România în vederea protejării standardelor Consiliului Europei în acest sens.” notează specialiștii.

Cu privire la numirea și revocarea procurorilor șefi, GRECO reamintește că recomandarea făcută în raportul anterior, privind transparentizarea procedurii și acordarea unui rol mai important Consiliului Superior al Magistraturii, nu a fost implementată.

“Autoritățile au raportat mai multe proiecte de amendamente legislative menite să răspundă necesității de a diminua rolul semnificativ al Executivului în numirea majorității procurorilor și de a proteja procurorii de presiuni politice nejustificate. Cu toate acestea, până la adoptarea raportului de conformitate, aceste amendamente nu au fost adoptate. În plus, procesul legislativ referitor la reformele în sistemul judiciar și de urmărire penală, a devenit tot mai controversat, sporind riscurile de a pune în pericol independența și imparțialitatea procurorilor.” notează experții în cel de-al doilea raport al GRECO, cel de conformitate.

GRECO apreciază transmiterea live a audierii candidaților la funcțiile de conducere din Ministerul Public și publicarea interviurilor pe pagina de internet a Ministerului Justiției. În paralel însă, GRECO critică excluderea puterilor prezidențiale în mecanismul de desemnare a acestora.

„Această distribuție deja inegală a rolurilor decizionale este exacerbată prin limitarea dreptului Președintelui de a refuza numirea candidaților propuși doar o singură dată pe motiv de oportunitate. În general, nu a fost pusă în aplicare recomandarea de a acorda CSM un rol mai important în procedura de numire și revocare a procurorilor în funcțiile cele mai importante”, se arată în raportul GRECO.

Șeful statului a spus că primul ministru ignoră dreptul constituțional al Guvernului de a elabora proiecte de legi în acest sens și de a le trimite în Parlament spre adoptare.

Apoi, președintele a fost explicit în privința desființării Secției Speciale de investigare a magistraților. A folosit același termen ca în raportul GRECO, care o denumește „anomalie” și a susținut, ca și GRECO, desființarea acestei entități, considerată un superparchet care intimidează magistrații.

Klaus Iohannis a cerut ca proiectul de lege să fie redactat de guvern „cu celeritate” și a solicitat ca acestui demers să i se asocieze și Consiliul Superior al Magistraturii, CSM, ca garant al independenței Justiției.

Nu este întâmplătoare introducerea în ecuația responsabilității pentru desființarea Secției Speciale a CSM. Aici se desfășoară un conflict ajuns la etapă critică între Lia Savonea, președinta Consiliului, apropiată de PSD, și ministrul Justiției, Ana Birchall. Este vorba despre amânarea în mai multe rânduri a numirii procuroarei Adina Florea în fruntea Secției Speciale. Lia Savonea a acuzat-o pe Birchall că ar fi parte în tabăra celor șapte membri ai CSM care boicotează întrunirea cvorumului de ședință pe acest subiect. Însă cei șapte membri CSM au cerut ca discuția să aibă loc după publicarea raportului GRECO, întârziat de Guvern mai multe săptămâni. Miza este o dezbatere în interiorul forului despre desființarea Secției Speciale.

Președintele a fost întrebat cum se așteaptă ca PSD să voteze o lege care pune în practică recomandările GRECO și desființarea Secției Speciale, în condițiile în care Florin Iordache a declarat că se opune modificării legislației. Declarația invocată a fost acordată de Florin Iordache corespondentului Europei Libere Cristian Andrei și poate fi consultată aici.

„Nu este nevoie de o ordonanță de urgență, ci de o lege. Decizia este a Parlamentului, dar proiectul trebuie să fie inițiativa Guvernului”, a spus președintele. El a mai precizat că solicitarea adresată Cabinetului Dăncilă vine în numele românilor - „PSD să-și revină și să repare legislația. Ei au stricat-o”, a mai spus Iohannis.

Ce trebuie corectat urgent

Șeful statului a spus că din raportul GRECO se desprinde nevoia de rezolvare a unor priorități

  • statutul Secției Speciale de Investigare a Magistraților
  • pensionarea magistraților (care prin prevederile incluse de PSD-ALDE se poate face după 45 de ani vechime, în jurul vârstei de 45 de ani, și care ar produce un exod masiv de procurori și judecători cu experiență)
  • Iohannis a mai spus că au continuat să rămână nerezolvate solicitări mai vechi ale Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene, referitoare la restaurarea rolului președintelui în desemnarea șefilor de parchete și instanțe centrale, acum fiind decorativ după modificările PSD, confirmate de CCR.

Critici la adresa PSD - comisarul european, în puterea Guvernului, dar remanierea se face doar cu Palatul Cotroceni

Iohannis a mai arătat că este nemulțumit de Guvern și de PSD și a precizat că se pronunță public de fiecare dată când are ocazia.

Despre viitorul comisar european. În privința numirii comisarului român din viitoarea Comisie de la Bruxelles, Iohannis a spus că „este în puterea exlusivă a Guvernului” să negocieze și să desemneze viitorul reprezentant al României în guvernul Uniunii. Astfel, el a dezvăluit că a discutat cu Viorica Dăncilă despre comisarul interimar și că se așteaptă să fie ținut la curent de premier și în privința portofoliului, și a persoanei nominalizate. El a adăugat că la recentul Consiliu European nu a negociat portofoliul care îi va reveni României în viitoarea CE, dar susține ca și celelalte state din Est, acordarea unei funcții de vicepreședinte uneia dintre țările Noii Europe.

Despre remaniere. „Nu se poate face fără mine”, a spus Klaus Iohannis, referindu-se la intenția Vioricăi Dăncilă de a face modificări ample în structura Guvernului. Președintele a reluat solicitarea de a fi demiși ministrul de Interne, Carmen Dan, precum și cel de Externe, Teodor Meleșcanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG