Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a evitat un răspuns direct despre pensiile speciale: „Sistemul trebuie să fie sustenabil”


Președintele României a răspuns joi câtorva întrebări din partea presei înaintea ședinței de la Bruxelles a Consiliului European.
Președintele României a răspuns joi câtorva întrebări din partea presei înaintea ședinței de la Bruxelles a Consiliului European.

Președintele Klaus Iohannis a punctat nevoia unui sistem de pensii sustenabil și echitabil, joi, întrebat despre problema României în îndeplinirea jalonului din PNRR cu privire la pensiile speciale.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20 de ani ei să îşi primească pensia”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

„Asta înseamnă să fie sistemul sustenabil şi scopul reformei acesta este a crea un sistem corect, echitabil, sustenabil. Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort şi coaliţia”, a adăugat el.

„Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor, una din care pot trăi, echitabilă şi care e garantată a la long”, a explicat Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă, premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, că „la nivelul Ministerului Apărării Naţionale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greşeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale, susţin încă o dată, cu toată responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu, aşa este în toate ţările din Uniunea Europeană şi din NATO.”

„Nu cred că este oportun, absolut deloc, pentru niciun partid politic, să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment”, a adăugat premierul.

Reforma pensiilor speciale este unul dintre angajamentele României trimise la Bruxelles prin Planul Național de Redresare și Reziliență, recomandat și de Banca Mondială.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține că reforma pensiilor speciale, la care România s-a angajat prin PNRR, ar „depopula” mai multe ministere importante din Guvern.

În plus, el îi atacă pe actualii colegi de guvernare: „A fost un guvern al României care secret și-a asumat anumite jaloane”.

„Cred că Ministerul Apărării, cred că domnul prim-ministru Ciucă era ministrul Apărării, ministerul de Intern, era domnul Bode, ministrul Justiției era domnul Stelian Ion, la ministerul Muncii era doamna de la PNL. Am înțeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicație ce au trecut în PNRR”, a spus președintele PSD.

O reformă a pensiilor „speciale” în forma cerută de Comisia Europeană este văzută ca o „decizie radicală” de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a afirmat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, pentru Europa Liberă. În plus, el consideră că efectele ar fi imprevizibile.

XS
SM
MD
LG