Linkuri accesibilitate

Iohannis: Voi cere parlamentului să se întrunească în sesiune extraordinară


Președintele Iohannis susține o declarație de presă la Cotroceni
Președintele Iohannis susține o declarație de presă la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis consideră ”democratică și normală” revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și spune că susține ”total” demersul guvernului, motiv pentru care imediat ce scrisoarea guvernului va ajunge la parlament va cere convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

”Astăzi Guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. Revenirea la două tururi e absolut democratică și normală. Îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi. Îi încurajez să meargă mai departe. Mai mult, azi s-a decis în guvern că se va angaja răspunderea. În foarte puțin timp documentul va fi trimis la Parlament. Imediat ce va ajunge, voi cere sesiune extraordinară pentru a-l discuta iar eu voi cere Parlamentului să se întrunească în sesiune extraordinară”, a declarat președintele Klaus Iohannis joi seară, la Cotroceni.

Totodată, șeful statului a apreciat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu contravine normelor Consiliului Europei, pentru că dă mai multe opțiuni alegătorului.

”Nu contravine normelor Consiliului Europei, dă mai multe opțiuni alegătorului, nu e în sensul restrângerii unor drepturi, dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială, nu contravine niciunei norme. Deciziile CCR s-a dat pe alte spețe, nu suntem în niciuna din ipotezele acelor decizii”, a explicat președintele Iohannis.

Șeful statului a exclus posibilitatea ca parlamentarii PNL să voteze moțiunea împotriva propriului guvern pentru a putea declanșa alegeri anticipate.

”Mi s-ar părea de-a dreptul ciudat ca moțiunea să fie votată de PNL, doar nu e PSD să-și dărâme propriul guvern”, a spus ironic Klaus Iohannis.

Cât privește posibilitatea ca guvernul să demisioneze pentru a putea declanșa alegeri anticipate, președintele s-a restrâns la a constata că ”se vor găsi soluții”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, că a decis să-și angajeze răspunderea în parlament pentru modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi.

Citește și:

XS
SM
MD
LG