Linkuri accesibilitate

Iohannis și Zelenski, de acord cu găsirea de soluții „rapide” pentru învățământul în limba minorităților


Președintele României, Klaus Iohannis, într-o vizită la Kiev din luna iunie 2022. Iohannis a criticat legea minorităților din Ucraina, ce prevede restrângerea treptată a drepturilor copiilor din comunitățile etnice din Ucraina de a studia în propriile limbi materne.
Președintele României, Klaus Iohannis, într-o vizită la Kiev din luna iunie 2022. Iohannis a criticat legea minorităților din Ucraina, ce prevede restrângerea treptată a drepturilor copiilor din comunitățile etnice din Ucraina de a studia în propriile limbi materne.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri o discuție telefonică cu omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, pe tema legii ucrainene a educației în limba minorităților.

Potrivit unui comunicat dat de Administrația Prezidențială, liderul de la Cotroceni „s-a referit pe larg” la subiect, menționând că legea adoptată de autoritățile ucrainene „a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina”.

„Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, transmite Administrația Prezidențială.

La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că rămâne deschis „pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, arată sursa citată.

În luna decembrie 2022, ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis Kievului nemulțumirile Bucureștiului cu privire la noul act legislativ.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română”, a declarat MAE într-un comunicat dat presei joi, 22 decembrie.

MAE a precizat că legea a fost adoptată fără consultarea Comisiei de la Veneția, principalul organ european de monitorizare a statului de drept la nivelul Uniunii Europene.

În luna iunie a anului trecut, Comisia Europeană a recomandat acordarea Ucrainei a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană.

Autoritățile române au precizat că susțin pe deplin parcursul european al Ucrainei, însă au transmis că adoptarea legii ce vizează restrângerea drepturilor minorităților naționale din Ucraina a avut loc fără consultarea substanțială cu reprezentanții comunităților minoritare.

Noua lege presupune un sistem de „cote lingvistice în educație”, care îi restânge unui cetățean etnic român din Ucraina dreptul de a-și învăța copiii integral limba maternă în școlile publice. Dreptul de a studia în limba maternă în Ucraina a fost anulat încă din anul 2017, în încercarea de a spori influența limbii ucrainene.

Ca urmare, învățământul în limba maternă rămâne permis doar la nivelul claselor primare, însă orele de ucraineană le depășesc pe cele în limba română.

Cotele lingvistice presupun restrângerea treptată a drepturilor copiilor din comunitățile minoritare de a studia diferite materii în limba maternă - întâi la nivelul învățământului secundar, iar mai apoi la liceu.

XS
SM
MD
LG