Linkuri accesibilitate

Atac al Hezbollah cu 40 de rachete Katiușa de pe teritoriul Libanului asupra Galileei. Replica Israelului


Armata israeliană (IDF) a lovit mai multe clădiri ale Hezbollah din sudul Libanului, după atacul cu 40 de rachete revendicat de gruparea teroristă asupra nordului Israelului.

Armata israeliană a lovit vineri seară mai multe clădiri folosite de Hezbollah, unde se adunau agenți ai grupării teroriste, în Ayta ash-Shab, în sudul Libanului.

O altă clădire aparținând grupării teroriste din Taybeh a fost, de asemenea, lovită.

Avertismentul lui Biden

Portavionul USS Dwight Eisenhower, capabil să intercepteze rachete și drone lansate de Iran, e în drum spre nord, prin Marea Roșie, într-o demonstrație de descurajare din partea administrației Biden.

Întrebat care este mesajul său către Iran pe fondul intensificării speculațiilor privind un atac iminent al Teheranului împotriva Israelului, președintele american Joe Biden a dat același avertisment, menit să-i descurajeze pe adversarii Ierusalimului, pe care l-a emis cu fiecare ocazie pe care a avut-o după 7 octombrie: „Nu o faceți”.

„Suntem devotați apărării Israelului. Vom sprijini Israelul, vom ajuta la apărarea Israelului, iar Iranul nu va reuși”, le-a spus Biden reporterilor.

Hezbollah revendică responsabilitatea pentru un atac cu 40 de rachete asupra Galileei


Gruparea teroristă libaneză a revendicat vineri seară atacul cu zeci de rachete Katiușa asupra pozițiilor de artilerie ale armatei israeliene din nordul Israelului.

Armata israeliană (IDF) susține că aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului, dintre care unele au fost interceptate, în timp ce altele au lovit zone deschise sau au căzut în Liban, mai precizează sursa citată, relatează Times of Israel.

Nu au fost răniți în atacul revendicat de Hezbollah.

Anterior, IDF a declarat că apărarea antiaeriană a doborât două drone încărcate cu explozivi lansate de Hezbollah în nordul Israelului.

Sirenele au sunat în timpul atacului, inclusiv pentru schijele care au căzut după interceptarea rachetelor.

Mai multe interceptări ale Iron Dome au fost observate deasupra Galileei.

SUA: Un atac al Iranului asupra Israelului, o amenințare „reală și credibilă”

SUA declară că se află în alertă maximă pentru un atac de răzbunare iranian semnificativ asupra Israelului, pe măsură ce temerile de un război regional mai larg.

Președintele Joe Biden, care a avertizat săptămâna aceasta că Iranul amenință cu un „atac semnificativ” asupra Israelului, a primit actualizări constante despre situație de la echipa sa de securitate națională, transmite CNN.

O lovitură a Iranului asupra Israelului este o amenințare cât se poate de „reală și credibilă”, a spus vineri Casa Albă.

Oficialii americani au declarat pentru CBS News, partenerul american al BBC, că un atac major asupra Israelului este iminent, transmite BBC.

Israelul a spus că este pregătit „defensiv și ofensiv”.

„Urmărim acest lucru foarte, foarte îndeaproape”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, care a refuzat să ofere informații despre momentul așteptat al amenințării. „Nu pot vorbi despre dimensiunea, amploarea și cum ar putea arăta acel atac”, a declarat John Kirby. El a adăugat că amenințarea iraniană este „viabilă”, spunând că Washingtonul va urmări totul „foarte, foarte îndeaproape”.

SUA și alte câteva țări, inclusiv Marea Britanie și Franța, au emis noi avertismente de călătorie pentru angajații guvernamentali din Israel.

Și ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) le-a reamintit cetățenilor români recomandarea de a evita orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză și Republica Islamică Iran.

Departamentul american al Apărării mută resurse suplimentare în regiunea Orientului Mijlociu „pentru a consolida eforturile regionale de descurajare și pentru a crește protecția forțelor americane”, a declarat un oficial american al apărării pentru CNN, în timp ce Israelul și SUA se pregătesc pentru un potențial atac iranian.

Pentagonul a lucrat în mod special pentru a consolida apărarea antiaeriană pentru trupele americane staționate în Irak și Siria, care au fost atacate de forțele proxy susținute de Iran de peste 100 de ori între octombrie și februarie.

În ianuarie, trei militari americani au fost uciși când o dronă a trecut prin apărarea antiaeriană a SUA la baza Tower 22 din Iordania.

SUA nu anticipează că Iranul sau împuterniciții săi vor ataca forțele americane ca parte a represaliilor sale, dar mută activele pentru orice eventualitate.

„Ar fi imprudent dacă nu ne-am arunca o privire asupra propriei noastre poziții în regiune pentru a ne asigura că suntem pregătiți corespunzător”, a spus Kirby.

CNN a transmis săptămâna trecută că SUA se află în alertă maximă și se pregătesc activ pentru un atac al Iranului care vizează activele israeliene sau americane din regiune. Oficialii au spus că un astfel de atac ar putea avea loc într-o săptămână.

Nervozitate în Israel

Israelul a așteptat vineri cu nervozitate un atac al Iranului sau al împuterniciților săi, în timp ce au crescut avertismentele privind represaliile pentru uciderea, săptămâna trecută, a unui ofițer superior din ambasada Iranului la Damasc.

Țări printre care India, Franța și Rusia și-au avertizat cetățenii împotriva călătoriilor în regiune, aflată deja în a șaptea lună de război în Gaza.

Armata israeliană a declarat joi că nu a emis instrucțiuni noi pentru civili, dar că forțele sale sunt în alertă maximă și pregătite pentru o serie de scenarii.

Ministerul de Externe al Israelului nu a comentat rapoartele conform cărora unele misiuni diplomatice israeliene au fost evacuate parțial și securitatea intensificată.

„Va veni răzbunarea”, a scris cel mai mare cotidian al Israelului, Yedioth Ahronoth. „Pentru moment, premisa este că va fi foarte curând, în următoarele zile”.

Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul aerian de la 1 aprilie care l-a ucis pe generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al Forței Quds a Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, și alți șase ofițeri în timp ce participau la o întâlnire în complexul ambasadei din Damasc.

Dar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Israelul și a spus că „trebuie să fie pedepsit și va fi” pentru o operațiune despre care a spus că este echivalentă cu un atac asupra pământului iranian.

„Va fi foarte greu pentru Iran să nu riposteze”, a spus Raz Zimmt, cercetător senior la Institutul Israel pentru Studii de Securitate Națională, citat de Reuters.

„Încă cred că Iranul nu vrea să se angajeze într-o confruntare militară directă, la scară largă, împotriva Israelului și, cu siguranță, nu cu Statele Unite. Dar trebuie să facă ceva”.

Surse iraniene și diplomați din SUA, principalul protector al Israelului, spun că Teheranul a semnalat Washingtonului că dorește să evite escaladarea conflictului și că nu va acționa în grabă.

Dar permanent există riscul ca situația să scape de sub control.

„Suntem pregătiți să ne apărăm la sol și în aer, în strânsă cooperare cu partenerii noștri, și vom ști cum să răspundem”, a declarat ministrul Apărării Yoav Gallant, după o întâlnire cu șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Kurilla.

Întrucât Iranul a considerat atacul asupra ambasadei sale echivalent cu un atac pe propriul său teritoriu, Zimmt a spus că un atac direct asupra pământului israelian al Iranului însuși, mai degrabă decât al unui mandatar precum Hezbollah în Liban, este o posibilitate reală.

„Riscul unei represalii israeliene împotriva Iranului însuși, care ar fi fără precedent, este cu siguranță ceva ce nu putem exclude”, a adăugat el.

Iranul are rachete capabile să lovească Israelul direct, iar în ultimele săptămâni Israelul și-a consolidat apărarea antiaeriană, care a interceptat mii de rachete trase de Hamas din Gaza și de Hezbollah din Liban.

Armata israeliană a chemat înapoi rezerviștii pentru a se pregăti pentru orice escaladare de-a lungul graniței sale de nord, unde face permanent schimb de focuri cu Hezbollah.

De asemenea, și-a retras majoritatea trupelor și vehiculelor blindate din Gaza.

Miniștrii au spus că această mișcare are loc înaintea unui atac promis de mult timp asupra orașului Rafah, unde se crede că mii de luptători Hamas sunt infiltrați lângă cei circa un milion de palestinieni strămutați din alte părți ale Gazei.

În Israel, deși nu au existat instrucțiuni oficiale de securitate, unii părinți au spus că copiilor lor li s-a spus să ia cărți acasă pentru vacanțele școlare de Paște, pentru a se pregăti pentru eventuala întrerupere a școlii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG