Linkuri accesibilitate

Iran promite că va livra Rusiei rachete. Ce sunt dronele „kamikaze” trimise de Teheran?


Occidentul acuză Iranul că încalcă Acordul din 2015, în condițiile în care însuși Teheranul încearcă revigorarea sa pentru a scăpa parțial de presiunea sancțiunilor.
Occidentul acuză Iranul că încalcă Acordul din 2015, în condițiile în care însuși Teheranul încearcă revigorarea sa pentru a scăpa parțial de presiunea sancțiunilor.

Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete sol-sol, alături de mai multe drone, unele dintre ele deja folosite în atacurile aeriene asupra Kievului, au declarat, marți, pentru Reuters doi diplomați iranieni.

Diplomații iranieni au transmis că acordul a fost convenit pe 6 octombrie, când prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Mokhber, doi oficiali iranieni de rang înalți din Garda Revoluției Iraniene și un oficial din Consiliul Suprem de Securitate al Rusiei au purtat o serie de discuții despre livrarea de arme Moscovei.

„Rușii ceruseră mai multe drone și rachete balistice iraniene cu o precizie îmbunătățită din familia de rachete Fateh și Zolfaghar”, a transmis unul dintre diplomații iranieni. Știrea a fost confirmată de un oficial occidental informat în legătură cu acest subiect, care a transmis că acordul va permite furnizarea de rachete balistice sol-sol cu rază scurtă de acțiune.

Diplomatul iranian a respins acuzațiile potrivit cărora Iranul încalcă o rezoluție adoptată în 2015 de Consiliul de Securitate al ONU, ce interzice dezvoltarea de rachete balistice de către Teheran până în 2023. Acuzația a fost inițial lansată de Franța și Marea Britanie cu privire la dronele folosite de Kremlin în bombardarea recentă a mai multor orașe ucrainene, printre care și Kievul.

„Nu e problema celui care vinde în ce context vor fi folosite (rachetele, n.r.). Noi nu luăm partea Occidentului în criza din Ucraina. Vrem să se pună capăt crizei prin mijloace diplomatice”, a declarat diplomatul, sub condiția anonimatului, pentru Reuters.

Ucraina a raportat în ultimele săptămâni o serie de atacuri rusești cu ajutorul dronelor Shahed-136, fabricate în Iran. Iranul a negat anterior că a furnizat drone Rusiei, în timp ce Moscova a transmis că nu a folosit drone iraniene în atacurile sale asupra Ucrainei. Imaginile de la sol ilustrează contrariul.

Kievul este lovit din nou cu drone kamikaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Anunțul furnizării de rachete și drone iraniene e cu atât mai controversat cu cât Teheranul se află în negocieri cu Occidentul pentru a revigora Acordul din 2015 ce prevedea, printre altele, reducerea de sancțiuni impuse Iranului în schimbul limitării activităților sale nucleare (printre care și dezvoltarea de armament balistic ce poate fi echipat cu focoase nucleare).

Folosirea dronelor de tip „kamikaze” a fost raportată prima oară în orașul Kupiansk pe 13 septembrie, cu doar o săptămână înainte de anunțul mobilizării parțiale făcut de Vladimir Putin. Dronele achiziționate de Federația Rusă sunt mai eficiente și mai ieftine decât rachetele de croazieră, un exemplar costând aproximativ 20.000 de dolari.

Ce sunt dronele Shahed-136

Dronele Shahed-136, folosite de Rusia în Ucraina, au intrat pentru prima dată în uz militar în decembrie 2021. Ele au fost folosite de armata rusă pe post de drone kamikaze pentru a bombarda infrastructura civilă din orașele ucrainene.

Dronele sunt un tip de sistem de arme aeriene, cunoscute pentru muniția rătăcitoare și pentru capacitatea de a survola din aer o zonă identificată până când inamicul este identificat. Dronele de tip „kamikaze” sunt de unică folosință, ceea ce înseamnă că – față de dronele tradiționale - nu se întorc la baza militară, ele prăbușindu-se direct asupra țintelor și declanșând astfel explozibilul aflat la bordul lor.

În cazul dronelor Shahed-136, acestea pot lovi cu mare precizie țintele aflate la sol. Ele pot fi folosite în tandem, cum ar fi o dronă care să lovească radarele de supraveghere aeriană, iar alta care să atace direct sistemele de artilerie menite să le doboare. Dronele sunt echipate, de asemenea, cu sisteme care bruiază semnalul sateliților, făcându-le de multe ori să nu fie detectate, cum ar fi în cazul de față, de trupele ucrainene.

Până în prezent, bombardamentele rusești și atacurile cu dronă au distrus aproximativ o treime din centralele de energie electrică ale Ucrainei, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Un alt tip de atacuri teroriste ale armatei ruse: atacarea infrastructurii energetice și critice din Ucraina. Începând cu data de 10 octombrie, 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în întreaga țară. Nu mai există loc pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a punctat Zelenski.

În august, oficialii americani au declarat că Rusia a cumpărat drone pe care să le folosească în război. Potrivit lui Volodimir Zelenski, Rusia a cumpărat 2.400 de drone iraniene Shahed-136.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG