Linkuri accesibilitate

Iranul va permite SUA și unor experți internaționali să ajute în ancheta privind prăbușirea avionului ucrainean


Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului ucainean au murit
Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului ucainean au murit

Iranul, într-o aparentă schimbare de poziție, spune că a invitat Agenția americană de investigare a accidentelor, precum și alți experți internaționali să ajute în cercetarea cauzelor care au dus la prăbușirea unui avion ucrainean în apropierea aeroportului din Teheran, 176 de persoane fiind ucise.

Decizia a fost anunțată la începutul zilei de 10 ianuarie și vine după ce oficiali americani, canadieni și britanici au spus că este „foarte probabil” ca avionul Ukraine International Airlines (UIA) ​ să fi fost doborât, probabil din greșeală, de o rachetă iraniană.

Șeful autorității aviației iraniene, Ali Abedzadeh, a declarat că, alături de reprezentanți ai Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA (NTSB) și ai producătorului de avioane Boeing, Teheranul va permite experților din Ucraina, Franța și Canada să participe la ancheta privind accidentul.

Iranul a declarat anterior că nu va da, nici măcar reprezentanților Boeing, cutia neagră a avionului, care conține date de zbor și înregistrarea conversațiilor din cabina avionului.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat, joi seara, că avionul pasageri a fost „cel mai probabil doborât accidental de un proiectil al sistemului antirachetă iranian”. Trudeau a precizat, într-o conferință de presă la Ottawa, că se bazează pe informațiile pe care le au serviciile canadiene și serviciile aliate de informații și a cerut o „anchetă completă și credibilă” cu privire la cauza accidentului.

Premierul Canadei a fost primul oficial care a vorbit, într-o conferință de presă, despre posibilitatea ca avionul să fi fost doborât, din greșeală, de o rachetă iraniană. Premierul britanic Boris Johnson a reluat teza, afirmând că „s-au strans multe informații care arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană”.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus că are „suspiciuni” cu privire la accident, spunând că avionul „zbura într-o zonă destul de dură și cineva ar fi putut să greșească”.

Ucraina examinează dacă un atac de rachete a doborât aeronava, potrivit unui înalt oficial de securitate.

Avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit miercuri, 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, la scurt timp după ce Iranul lansase un atac cu rachete în Irak asupra unor baze care găzduiesc trupe americane, ceea ce a determinat speculațiile cu privire la faptul că avionul ar fi putut fi lovit.

Toate cele 176 de persoane au murit, victime fiind 63 de canadieni, 82 de iranieni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani și trei britanici. La bord erau, de asemenea, 11 ucraineni.

Oficiali americani au fost citați joi cu afirmația că ei consideră că avionul ucrainean a fost doborât din greșeală de o rachetă iraniană.

Oficiali americani au spus că sunt convinși că sistemele iraniene de apărare aeriană au doborât accidental avionul Boeing 737-800, pe baza satelitului, radarului și datelor electronice, a scris presa americană.

Newsweek a citat un oficial de la Pentagon și un înalt oficial de informații din SUA, precum și un oficial irakian de informații, care spun că ei cred că avionul ucrainean a fost lovit de o rachetă Tor, fabricată în Rusia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG