Linkuri accesibilitate

Iranul reia îmbogățirea uraniului cu o puritate de 20% la uzina din Fordo


Imagini de la uzina din Fordo

Iranul a anunțat că a reluat îmbogățirea uraniului cu o puritate de 20%, încălcând astfel acordul nuclear din 2015 cu puterile mondiale. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Rabiei, a declarat presei de stat că procesul a început la uzina subterană Fordo, de lângă Qom.

Uraniul îmbogățit poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și bombe nucleare. Uraniul pentru arme are o puritate de 90%, arată BBC.

Iranul, care insistă că programul său nuclear este pașnic, a anulat o serie de angajamente în cadrul acordului, pentru a se răzbuna pe sancțiunile economice americane care au fost restabilite de președintele Donald Trump când a abandonat acordul în 2018.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că decizia Iranului „nu poate fi explicată altfel decât ca intenție continuă de a dezvolta un program nuclear militar”.

„Israelul nu va permite Iranului să fabrice arme nucleare", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat că decizia Iranului, dacă se și confirmă, constituie o „abatere considerabilă” de la angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear.

Gărzile revoluționare iraniene au anunțat că au confiscat un petrolier cu pavilion sud-coreean în Golf „din cauza încălcării repetate a legilor de mediu în domeniul maritim".

Ministerul de externe al Coreei de Sud a cerut eliberarea sa imediată și a anunțat că forțele sud-coreene staționate în strâmtoarea Hormuz au fost trimise în zonă.

Președintele Hassan Rouhani a ordonat mutarea deoarece era „obligat” de o nouă lege care impune producerea și depozitarea a cel puțin 120 kg (265 lbs) de uraniu îmbogățit cu 20% anual în scopuri pașnice, a spus el.

Parlamentul iranian a adoptat legea în urma asasinării la sfârșitul lunii noiembrie a principalului om de știință nuclear din țară, Mohsen Fakhrizadeh, pentru care care liderii iranieni au dat vina pe Israel.

Un purtător de cuvânt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că inspectorii săi monitorizează începând de luni activitățile de la uzina din Fordo.

„Pe baza informațiilor lor, directorul general Rafael Mariano Grossi este așteptat să prezinte un raport statelor membre ale AIEA cel târziu astăzi", a adăugat el.

  • Uraniul îmbogățit este produs prin introducerea gazului de hexafluorură de uraniu în centrifuge pentru a separa cel mai potrivit izotop pentru fisiunea nucleară, numit U-235.
  • Uraniul slab îmbogățit, care are de obicei o puritate de 3-5% U-235, poate fi utilizat pentru a produce combustibil pentru centralele nucleare comerciale.
  • Uraniul foarte îmbogățit are o concentrație de 20% sau mai mult și este utilizat în reactoare de cercetare.

În cadrul acordului nuclear, Iranului i s-a permis să îmbogățească uraniu doar până la o puritate de 3,67%, să depoziteze nu mai mult de 300 kg (660 lbs) de material, să pună în funcțiune nu mai mult de 5.060 dintre cele mai vechi și mai puțin eficiente centrifuge, și a fost obligat să înceteze cu totul îmbogățirea uraniului la Fordo.

Iranul a redus aceste angajamente de când Trump a restabilit sancțiunile SUA pentru a-l obliga să negocieze înlocuirea unui acord despre care a spus că este „defect la bază”.

Etapele au inclus construirea stocului de uraniu slab îmbogățit, producerea de uraniu îmbogățit cu 4,5%, repornirea centrifugelor avansate și reluarea activităților de îmbogățire la Fordo.

Președintele ales al SUA, Joe Biden, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, a declarat că va lua în considerare reluarea acordului nuclear atât timp cât Iranul va reveni la respectarea deplină a acestuia și se va angaja în negocieri ulterioare.

Experții de la Asociația pentru Controlul Armelor au declarat luna trecută că 120 kg de uraniu îmbogățit la 20% reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea de uraniu care, atunci când este îmbogățită la un nivel de armament (90% sau mai mult), este necesară pentru o singură bombă.

De asemenea, au avertizat că producția de uraniu foarte îmbogățit ar reprezenta un risc mai grav de proliferare nucleară pe termen scurt. Asta pentru că trecerea de la starea naturală a uraniului de 0,7% concentrație de U-235 la 20% necesită aproximativ 90% din efortul total necesar pentru a ajunge la gradul necesar pentru a fi transformat în armament.

Înainte de acord, Iranul avea o cantitate suficientă de uraniu îmbogățit cu 20% și un număr de centrifuge cărora acordul le-a redus activitatea.

Reluarea îmbogățirii la Fordo este îngrijorătoare, deoarece unitatea este construită sub un munte și este relativ protejată de o intervenție militară.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG