Linkuri accesibilitate

Trei morți și 87 de răniți în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Yemenului, la o zi după atacul cu dronă de la Tel Aviv


O vedere arată drone sau rachete deasupra Israelului.
O vedere arată drone sau rachete deasupra Israelului.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte zeci rănite în atacuri aeriene israeliene asupra unui port yemenit, au declarat rebelii Houthi, la o zi după ce gruparea susținută de Iran a revendicat un atac mortal asupra orașului israelian Tel Aviv.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că avioanele lor de luptă au lovit sâmbătă „obiective militare ale regimului terorist Houthi” în zona portului Hodeidah din Yemen, în ceea ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a fost un răspuns direct la moartea unui israelian în vârstă de 50 de ani într-un atac cu dronă al Houthi asupra Tel Avivului, vineri.

Aceasta este prima dată când Israelul lovește Yemenul, potrivit oficialilor israelieni.


Postul de televiziune Al Masirah, condus de Houthi, a declarat că loviturile au vizat instalații petroliere din portul de pe coasta de vest a Yemenului, omorând cel puțin trei persoane și rănind 87, majoritatea cu „arsuri grave”.

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdulsalam, a declarat că loviturile au atins, de asemenea, obiective civile și o centrală electrică.

El a criticat ceea ce a numit „agresiunea brutală israeliană”, menită să sporească „suferința poporului yemenit” și să facă presiuni asupra grupului pentru a-și opri sprijinul pentru Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yehya Saree, a promis că va răspunde atacului, afirmând că houthi nu vor ezita să lovească „țintele vitale” ale Israelului și avertizând că Tel Aviv – un oraș important care găzduiește numeroase misiuni diplomatice – nu este încă în siguranță.

„Ne-am pregătit pentru un război lung cu acest inamic până când agresiunea va înceta și blocada asupra poporului palestinian va fi ridicată”, a declarat Saree

„Nu este un port nevinovat”

Netanyahu a declarat, sâmbătă, într-o declarație că Hodeidah „nu a fost un port nevinovat”.

„A fost folosit în scopuri militare, a fost folosit ca punct de intrare pentru arme mortale furnizate Houthis de către Iran”, a declarat Netanyahu, adăugând că Hodeidah a fost, de asemenea, folosit pentru a ataca nave internaționale în Marea Roșie.

Netanyahu a mai spus că operațiunea, care a lovit ținte aflate la 1.800 km (1.118 mile) de granițele Israelului, arată inamicului că Israelul este serios în privința răspunsului la amenințări.

„Arată clar dușmanilor noștri că nu există niciun loc în care brațul lung al statului Israel să nu ajungă”, a spus Netanyahu.

Armata israeliană a declarat duminică că sistemul său de apărare aeriană a interceptat ulterior o rachetă sol-sol care s-a apropiat din Yemen. „Proiectilul nu a pătruns pe teritoriul israelian”, a declarat IDF într-un comunicat, deși sirenele au sunat din cauza posibilității căderii de șrapnel.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a afirmat într-o declarație a ONU că este „profund îngrijorat” de rapoartele privind loviturile.

„Secretarul general face apel la toate părțile implicate să evite atacurile care ar putea afecta civilii și deteriora infrastructura civilă”, se arată în declarație.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că loviturile au fost, de asemenea, un răspuns la cele aproximativ 200 de proiectile pe care grupul rebel le-a lansat spre Israel din octombrie, când a început războiul Israelului cu Hamas în Gaza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG