Linkuri accesibilitate

Loviturile israeliene în sudul și centrul Fâșiei Gaza au ucis peste 60 de palestinieni, inclusiv în „zona sigură”


Urmările unui atac israelian asupra unei case din Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza.
Urmările unui atac israelian asupra unei case din Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza.

Loviturile aeriene israeliene au ucis peste 60 de palestinieni în sudul și centrul Fâșiei Gaza în noaptea de marți spre miercuri. Au fost înregistrate victime inclusiv în așa-numita „zonă sigură”, unde palestinienii au fost strămutați pentru a se feri de luptele violente.

Cea mai gravă lovitură de marți a vizat o stradă principală, plină de tarabe, în afara orașului sudic Khan Younis – în centrul zonei pline de corturi ale palestinienilor strămutați, scrie The Associated Press.

Oficialii de la Spitalul Nasser din Khan Younis au declarat că 17 persoane au fost ucise.

Armata israeliană a transmis că a vizat un comandant al unității navale a Jihadului Islamic la vest de Khan Younis și a precizat că analizează rapoartele potrivit cărora civili au fost uciși.

Acest atac s-a produs la aproximativ un kilometru de complexul de clădiri lovit sâmbătă de armata israeliană, care a spus atunci că l-a vizat pe comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif. Explozia, într-o zonă înconjurată de corturi, a ucis peste 90 de palestinieni, inclusiv copii, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza. Încă nu se știe dacă Deif a fost ucis în atac.

Atacurile aeriene din ultimele zile au adus un val de decese ale palestinienilor în Fâșia Gaza, chiar dacă Israelul s-a retras sau a redus ofensivele terestre majore din nord și sud.

Au fost aproape zilnic lovituri în „zona sigură”, care acoperă aproximativ 60 de kilometri pătrați de-a lungul coastei mediteraneene, unde Israelul le-a spus palestinienilor care fug să se refugieze pentru a scăpa de atacurile terestre.

Noile lovituri aeriene israeliene au loc pe fondul negocierilor dintre Israel și Hamas privind o încetare a focului și returnarea ostaticilor. Hamas a declarat că discuțiile menite să pună capăt războiului de nouă luni vor continua, chiar și după ce Israelul a vizat Deif.

Mediatorii internaționali încearcă să convingă Israelul și Hamas să semneze un acord care să oprească luptele și să elibereze aproximativ 120 de ostatici deținuți de grupul militant din Gaza.

Forțele israeliene transmit că sunt nevoite să lanseze noi atacuri după ce combatanții Hamas s-ar fi regrupat în anumite regiuni ale Fâșiei Gaza pe care armata le-a invadat anterior.

De asemenea, oficialii militari israelieni transmit că loviturile au afectat grav organizarea și infrastructura Hamas.

Astfel, armata a anunțat marți că a eliminat jumătate din conducerea aripii militare a Hamas și că aproximativ 14.000 de militanți au fost uciși sau reținuți.

În rândul militanților palestinieni s-ar afla, potrivit armatei israeliene, șase comandanți de brigadă, peste 20 de comandanți de batalion și aproximativ 150 de comandanți de companii din rândurile Hamas.

Mai mult, în cursul războiului, 37.000 de ținte din Fâșia Gaza ar fi fost lovite aerian, inclusiv 25.000 de infrastructuri teroriste și locuri de lansare. Cifrele nu au putut fi confirmate independent.

Campaniile terestre ale Israelului s-au concentrat asupra nordului Fâșiei Gaza și a orașelor sudice Khan Younis și Rafah, unde spune că a distrus rețele extinse de tuneluri Hamas. Ofensivele au distrus complet cartiere întregi.

În timp ce operațiunile terestre continuă în Rafah, loviturile aeriene par acum să lovească puternic în zonele neatinse de ofensivele anterioare din centru și din „zona sigură” de coastă.

Atacurile de luni seara și de marți au vizat taberele de refugiați Nuseirat și Zawaida din centrul Fâșiei Gaza. Loviturile au ucis cel puțin 24 de persoane, inclusiv 10 femei și patru copii, potrivit oficialilor de la spitalul Al Aqsa din orașul Deir al-Balah.

Un alt atac a lovit o școală ONU din Nuseirat, unde se adăposteau familii, ucigând cel puțin nouă persoane. Armata israeliană a justificat atacul prin prezența în școală a militanților Hamas. Afirmația sa nu a putut fi confirmată în mod independent.

Armata israeliană a mai declarat că avioanele de luptă au lovit aproximativ 40 de ținte în Gaza în ultima zi, printre care posturi de observație, structuri militare Hamas și clădiri cu explozibili. Israelul dă vina pe Hamas pentru victimele civile, deoarece militanții operează în zone dens populate.

Războiul din Gaza, care a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a ucis peste 38.600 de persoane, potrivit ministerului Sănătății din teritoriu, care nu face distincție între combatanți și civili.

Războiul a creat o catastrofă umanitară în teritoriul palestinian de coastă, a strămutat cea mai mare parte a populației sale de 2,3 milioane și a declanșat foamete pe scară largă.

Atacul Hamas din octombrie a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, iar militanții au luat aproximativ 250 de ostatici. Aproximativ 120 rămân în captivitate, aproximativ o treime dintre ei fiind considerați morți, potrivit autorităților israeliene.

Violența a crescut și în Cisiordania. Marți, un palestinian a înjunghiat un polițist israelian, rănindu-l ușor, înainte ca un alt ofițer să deschidă focul, ucigându-l pe atacator.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG