Linkuri accesibilitate

SUA: Acțiunile Israelului în Rafah nu încalcă „liniile roșii” impuse de Washington


Palestinieni fug din zonele nesigure din Rafah, 28 mai 2024.
Palestinieni fug din zonele nesigure din Rafah, 28 mai 2024.

Administrația Biden a transmis că operațiunile israeliene recente din orașul Rafah, Gaza, nu reprezintă o operațiune terestră majoră care să depășească limitele cerute de SUA. Washingtonul a mai spus că urmărește ancheta israeliană legată de atacul de duminică care a ucis 45 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul e preocupat de situația civililor palestinieni, transmit BBC și The Guardian.

„Israelienii au spus că aceasta este o greșeală tragică”, a spus Kirby, referindu-se la atacul aerian și incendiul dintr-o zonă aglomerată cu corturi de refugiați despre care autoritățile sanitare din Gaza au declarat că au ucis cel puțin 45 de persoane duminică.

Israelul a declarat că atacul a vizat și a ucis doi înalți oficiali Hamas și crede că incendiul care a urmat ar fi putut fi cauzat de o explozie la un magazin de arme Hamas din apropiere.

Reprezentanții armatei israeliene au anunțat că o investigație este în curs pentru a stabili cauzele incendiului care a provocat cele mai multe victime.

Președintele american Joe Biden a declarat luna aceasta că va limita livrările de arme către Israel dacă acesta va intra în „centrele populate” din Rafah, unde se adăpostesc încă sute de mii de civili.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate SUA, John Kirby, spune că Washingtonul urmărește îndeaproape ancheta israeliană legată de atacul de duminică dintre-o tabără de refugiați din Rafah.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate SUA, John Kirby, spune că Washingtonul urmărește îndeaproape ancheta israeliană legată de atacul de duminică dintre-o tabără de refugiați din Rafah.

„Nu sprijinim, nu vom sprijini o operațiune terestră majoră în Rafah”, a mai spus Kirby, care a adăugat că deocamdată nu se poate discuta o asemenea măsură, câtă vreme SUA nu a observat o ofensivă majoră în Rafah.

Israelul susține că nu își poate atinge obiectivul de a distruge fără atacarea Rafah

Oficialii israelieni au transmis în mod repetat că Israelul nu va putea obține victoria în războiul său de șapte luni împotriva Hamas în Gaza fără a ataca Rafah, unde s-ar afla forțe Hamas semnificative. Tel Avivul a respins de asemenea avertismentele privind consecințele umanitare catastrofale ale unui asemenea atac.

Forțele de Apărare Israeliene au început pe 6 mai primele operațiuni terestre „țintite” împotriva luptătorilor și infrastructurii Hamas la est de Rafah.

De atunci, tancurile și trupele au ajuns treptat în zonele estice și centrale construite.

Într-un interviu la CNN din 8 mai, președintele Biden a declarat că i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că, dacă intră în Rafah, SUA nu va mai furniza arme care pot fi folosite în atacuri asupra centrelor populate.

Președintele SUA a precizat că nu a suspendat furnizarea de arme în acel moment, deoarece Israelul nu a „intrat încă în centrele populate” din Rafah și că operațiunile sale au fost „chiar la graniță”.

Într-un discurs adresat luni parlamentului israelian, premierul Beniamin Netanyahu a declarat că atacul de duminică a fost un „incident tragic”, dar a promis că operațiunea din Rafah va continua.

Atacul israelian de duminică a atras critici și proteste internaționale, atât din occident cât și din partea guvernelor regionale, inclusiv Egipt și Qatar, țări care mediază conflictul între Israel și Hamas.

Egiptul a declarat că atacul face parte dintr-o „politică sistematică” menită să facă Gaza „nelocuibilă”, iar Qatarul a descris-o drept o „încălcare periculoasă a dreptului internațional” care ar putea „complica eforturile de mediere în curs”.

Iordania a acuzat Israelul de „crime de război în curs de desfășurare”, în timp ce Arabia Saudită a condamnat „masacrele continue”. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis „să-i tragă la răspundere pe acești barbari și ucigași”.

ONU a declarat că aproximativ un milion de oameni au fugit acum de luptele din Rafah, dar că alte câteva sute de mii de persoane se adăpostesc acolo.

Marți, forțele israeliene au fost acuzate că au atacat din nou zona Tel al-Sultan, locul atacului de duminică. Cel puțin douăzeci și unu de persoane au fost ucise în ultimul atac, mai mult de jumătate dintre acestea fiind femei, au declarat autoritățile din Gaza. Armata israeliană a negat că atacul i-ar aparține.

Întrebat dacă acțiunile Israelului la Rafah l-ar putea pune pe președintele Joe Biden într-o poziție dificilă, Kirby a declarat reporterilor că, în schimb, există un pericol real ca Israelul să devină și mai izolat de comunitatea internațională prin modul în care desfășoară operațiunile.

„Acest lucru este îngrijorător, în mod clar, pentru că nu este în interesul Israelului”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate SUA Kirby. „Și nu este în interesul nostru ca Israelul să devină din ce în ce mai izolat pe scena mondială”.

Armata israeliană a negat marți informațiile potrivit cărora obuzele tancurilor sale au lovit o altă tabără de corturi din al-Mawasi, pe coasta de vest a orașului Rafah, despre care oficialii locali au spus că a ucis cel puțin 21 de persoane.

Israelul a lansat o campanie militară în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la atacul transfrontalier al grupului asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 252 au fost luate ostatice.

Cel puțin 36.090 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG