Linkuri accesibilitate

Forțele israeliene intensifică raidurile în Rafah și ucid 14 persoane în Gaza


Un vehicul blindat se deplasează printre clădiri puternic avariate în timpul operațiunilor armatei israeliene împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, în Fâșia Gaza. 13 septembrie 2024.
Un vehicul blindat se deplasează printre clădiri puternic avariate în timpul operațiunilor armatei israeliene împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, în Fâșia Gaza. 13 septembrie 2024.

Forțele israeliene au ucis vineri cel puțin 14 palestinieni în atacuri aeriene și cu tancuri în zonele de nord și centrale ale Fâșiei Gaza, au declarat medicii palestinieni. În același timp, tancurile au avansat în orașul Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că bombardamentele tancurilor israeliene au ucis opt persoane și au rănit alte câteva persoane în tabăra de refugiați Nuseirat din zona centrală a Fâșiei Gaza. Alte șase ar fi fost fost ucise într-un atac aerian asupra unei case din orașul Gaza, transmite Reuters.

În orașul nordic Beit Hanoun, un atac israelian asupra unei mașini a ucis și rănit mai mulți palestinieni, au declarat medicii.

Nu este clar câte dintre victime au fost combatanți și câți au fost civili.

În orașul sudic Rafah, unde armata israeliană operează din luna mai, tancurile au avansat cu susținere aeriană în zona de nord-vest.

De asemenea, au fost relatate schimburi de focuri puternice și explozii în zonele estice ale orașului, unde forțele israeliene au aruncat în aer mai multe case, potrivit martorilor oculari citați de Reuters.

„Luptătorii noștri sunt angajați în lupte feroce împotriva israelienilor, care au avansat în cartierul Tanour din Rafah”, a anunțat Hamas într-un comunicat.

Armata israeliană a declarat că forțele care operează în Rafah au ucis în ultimele săptămâni sute de militanți palestinieni, au localizat tuneluri și explozibili și au distrus infrastructura militară.

Intensificarea atacurilor israeliene vine pe fondul impasului în care se află negocierile legate de un acord de armistițiu între Israel și Hamas care ar duce și la returnarea ostaticilor israelieni din Gaza.

Două obstacole sunt deosebit de dificile: cererea Israelului de a-și păstra forțele în coridorul Philadelphi, la granița sudică dintre Gaza și Egipt, și condițiile în care ar putea avea loc un schimb de ostatici israelieni și prizonierii palestinieni din Israel.

Conflictul din Gaza a fost declanșat pe 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene.

Asaltul ulterior al Israelului asupra enclavei guvernate de Hamas a ucis peste 41.000 de palestinieni, potrivit ministerului local al Sănătății, și a strămutat aproape întreaga populație de 2,3 milioane de locuitori, provocând foamete și acuzații de genocid la Curtea Mondială.

Oficialii israelieni au declarat la începutul războiului că intenționează să eradicheze Hamas, organizație pe care o consideră o amenințare la adresa propriei sale existențe.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG