Linkuri accesibilitate

Președintele Biden afirmă că este posibilă o încetare a focului în Gaza, dacă Hamas eliberează ostaticii


Președintele Joe Biden cere eliberarea ostaticilor de către Hamas.
Președintele Joe Biden cere eliberarea ostaticilor de către Hamas.

Preşedintele SUA Joe Biden a apreciat sâmbătă că o încetare a focului este posibilă „mâine" în războiul dintre Israel şi Hamas, dacă gruparea palestiniană eliberează ostaticii, relatează AFP.

„Mâine ar putea exista o încetare a focului dacă Hamas eliberează ostaticii", a dat asigurări Biden în cursul unei recepţii de strângere de fonduri, în apropiere de Seattle, nord-vestul Statelor Unite.

Duminică, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat un apel la încetarea „imediată'' a focului în Fâşia Gaza, la eliberarea ostaticilor şi la o creştere a ajutorului pentru enclava palestiniană supusă unui asediu israelian.

„Îmi reiterez apelul, apelul lumii întregi la o încetare a focului umanitară imediată, la eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi la o creştere imediată a ajutorului umanitar. Dar o încetare a focului nu ar fi decât un început. Va fi un drum lung pentru a înlătura traumele cauzate de acest război'', a declarat Guterres într-o intervenţie video la o conferinţă internaţională a donatorilor desfăşurată în Kuweit.

Armata israeliană a estimat că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza circa 300.000 de palestinieni au părăsit localitatea, transmite dpa.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni afirmă însă că numărul celor care au plecat este de numai 150.000.

Forţele armate israeliene intenţionează să îşi extindă operaţiunile militare în Rafah, iar ordinul respectiv vizează inclusiv două tabere de refugiaţi, arată mesajul în arabă difuzat în reţeaua X şi prin SMS.

Palestinienilor aflaţi acolo li se cere să se mute imediat în satul Al-Mawasi de pe coasta Mării Mediterane; armata sugerează că va ataca poziţii ale grupării islamiste Hamas din apropierea frontierei cu Egiptul.

Ofensiva israeliană de la Rafah a început săptămâna aceasta, deşi ONU şi mai mulţi lideri străini au cerut Israelului să pună capăt operaţiunii, deoarece atacurile ar putea ucide sau răni în masă refugiaţii ajunşi în oraş din întreaga Fâşie Gaza.

Războiul Israel-Hamas a izbucnit pe 7 octombrie după ce luptători ai Hamas infiltraţi din Gaza au lansat un atac fără precedent împotriva Israelului, ucigând peste 1.170 de persoane, majoritatea civili.

Tot atunci, peste 250 de persoane au fost răpite, iar 128 sunt în continuare captive în Gaza, dintre care se crede că 36 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca ripostă, Israelul a promis că va „anihila" Hamas, aflat la putere în Gaza din 2007, şi că va elibera ostaticii, şi a lansat o ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 34.971 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG