O bătălie pentru viitorul justiției israeliene – percepută de mulți ca o luptă pentru sufletul democrației israeliene – s-a acutizat luni când aproximativ 100.000 de protestatari din toată țara au umplut străzile Ierusalimului.
Schimbările făcute legilor din sistemul judiciar de premierul Benjamin Netanyahu au fost întâmpinate cu unele dintre cele mai mari proteste care au existat vreodată în Israel în cele două luni de la revenirea lui în funcție, unind forțe ale unei societăți extrem de polarizate.
Membri ai comunității ultra-ortodoxe, veterani ai armatei și manageri ai unor firme de tehnologie avansată se numără printre cei care au ieșit în stradă din cauza temerilor că măsurile vor pune Israelul pe o cale de regres democratic, similar cu cel înregistrat în Ungaria, Polonia și Turcia, scrie The Guardian.
Mișcarea antiguvernamentală a dobândit luni cea mai mare campanie de până acum, programată să coincidă cu voturile comisiei de profil din Knesset, parlamentul israelian.
Zeci de mii de oameni au venit la Ierusalim cu trenuri, convoaie de autobuze și autoturisme.
Angajații din mai multe sectoare de activitate, inclusiv medicii și cei din industria IT au intrat în grevă. Demonstranții au blocat autostrăzi și aproximativ 1.000 de copii și părinții lor au mărșăluit pe o arteră principală din Tel Aviv. Muncitorilor de la stat și membrilor Histadrut, cel mai mare sindicat din Israel, li sa spus să nu participe la greve.
Protestatarii au venit cu autobuzul de la Haifa, cu trenul din Tel Aviv și cu mașina de pe Înălțimile Golan. Au purtat steaguri israeliene, megafoane și bannere și au scandat lozinci pro democrație și în sprijinul independenței justiției.
Demonstranții s-au adunat pentru a se opune modificări radicale făcută de guvernul Netanyahu, cel mai de dreapta și mai conservator din punct de vedere religios din istoria țării, care i-a divizat pe israelieni, scrie New York Times.
Modificările făcute legilor justiției ar reduce capacitatea Curții Supreme de a revoca legile adoptate în Parlament și ar da guvernului puterea de a decide cine va ajunge judecător.
În jurul prânzului, aproximativ 80.000 de protestatari de toate vârstele și mediile s-au adunat în jurul complexului guvernamental din centrul Ierusalimului, blocând traficul în sunetul scandărilor, tobelor și fluierelor. Mulți dintre ei fluturau steagul israelian albastru și alb.
Comisia pentru constituție, lege și justiție a Knessetului (parlamentul israelian) a votat luni două proiecte de lege: unul va oferi politicienilor un control mai mare asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă, iar celălalt va permite o majoritate simplă în Knesset pentru a trece peste aproape toate hotărârile Curții Supreme.
Propunerile vor merge acum în Knesset pentru o primă lectură, din trei, dar nu este clar când se va da votul în plen.