Teheranul a confirmat că un cetățean iranian s-a întors acasă după eliberarea sa din Italia, în ciuda unei cereri a Washingtonului de extrădare a sa în Statele Unite pentru presupusa implicare într-un atac mortal cu drone în Iordania.
Eliberarea de către Italia a lui Mohammad Abedini, în vârstă de 38 de ani, pe 12 ianuarie, are loc după patru zile de la eliberarea de către Teheran a jurnalistei italiene Cecilia Sala, în vârstă de 29 de ani. Niciuna dintre părți nu a menționat un schimb de prizonieri.
Mohammad Abedini, un om de afaceri irano-elvețian, a fost arestat în Italia în decembrie 2024, la cererea Statelor Unite.
Washingtonul l-a acuzat că a furnizat tehnologie sofisticată de drone armatei iraniene, încălcând sancțiunile americane. De asemenea, SUA l-au acuzat și de o presupusă implicare într-un atac cu drone declanșat în ianuarie 2024 asupra unei baze americane din Iordania, în care au murit trei soldați.
Departamentul de Justiție al SUA a declarat că Abedini este fondatorul și directorul unei companii iraniene „care produce module de navigație utilizate în programul de drone militare” al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.
Ministerul iranian de Externe a susținut că arestarea lui Abedini a fost o „neînțelegere” care a fost rezolvată în discuțiile dintre serviciile de informații iraniene și italiene.
Ziarul italian Corriere della Sera a scris că Abedini a fost eliberat dintr-o închisoare din Milano de către Curtea de Apel pe baza unei decizii a ministrului Justiției, Carlo Nordio.
Ministerul italian al Justiției a declarat că, în conformitate cu tratatul cu SUA, extrădarea poate avea loc numai dacă o presupusă infracțiune este pedepsită în conformitate cu legile ambelor țări, ceea ce nu se aplică acestui caz.
„Primul comportament atribuit cetățeanului iranian de «asociere criminală pentru a încălca IEEPA» nu este pedepsit de sistemul penal italian”, a spus acesta.
IEEPA (The International Emergency Economic Powers Act) este o lege din SUA care îi conferă președintelui puteri de extinse de a interveni în tranzacții economice în caz de urgență.
Bărbatul iranian este, de asemenea, acuzat de Washington de „asociere criminală pentru a oferi sprijin material unei organizații teroriste care a dus la moarte” și de a oferi „sprijin material unei organizații teroriste străine care a dus la moarte”.
Ministerul Justiției din Italia a declarat că SUA nu au oferit nicio dovadă „ca bază pentru acuzațiile făcute”.
Autoritățile de la Washington nu au comentat eliberarea lui Abedini.
Cecilia Sala, arestată pe 19 decembrie de poliția din Teheran pentru „activitățile sale jurnalistice”, a fost eliberată pe 8 ianuarie și s-a întors acasă.
Arestarea a declanșat o ciocnire diplomatică între Teheran și Roma. Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a numit arestarea ei „inacceptabilă”.
Statele Unite au numit detenția lui Sala „represalii”, în timp ce Reporteri fără Frontiere și Federația Internațională a Jurnaliștilor au descris arestarea ei ca fiind „arbitrară” și care vizează „extorcarea”.
Premierul italian Giorgia Meloni a anunțat într-o postare pe X că Cecilia Sala a fost eliberată „datorită muncii intense pe canalele diplomatice și de informații”.
Iranul a mai fost acuzat că arestează cetățeni cu dublă cetățenie și cetățeni occidentali pe baza unor acuzații false pentru a face ulterior presiuni asupra țărilor occidentale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.