Linkuri accesibilitate

#10Întrebări | Vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope: Salariile personalului medical sunt mici. Dar nu justifică primirea de „atenții”


Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas România, spune că actul medical nu trebuie condiționat în niciun fel de către lucrătorii din sistemul medical, însă nu există vreun regulament care să interzică acest lucru în spitale.
Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas România, spune că actul medical nu trebuie condiționat în niciun fel de către lucrătorii din sistemul medical, însă nu există vreun regulament care să interzică acest lucru în spitale.

Salariile mici ale angajaților din spitale, alții decât medicii, sunt principala nemulțumire a sindicaliştilor din Sănătate, spune într-un interviu pentru Europa Liberă prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

Salariații din sistemul medical au pichetat timp de trei zile sediul Guvernului pentru a cere creșterea veniturilor cu cel puțin 15%, cât reprezintă inflația.

Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas, susține într-un interviu pentru Europa Liberă că un brancardier, de exemplu, câștigă 2.200 de lei net, o sumă mult mai mică decât necesarul pentru traiul de zi cu zi.

După ce au fost primiți de Ministrul Muncii, sindicaliștii au obținut promisiunea că, prin noua lege a salarizării, pe care Guvernul o va adopta la o dată neștiută, inechitățile din sistem vor dispărea.

„O să avem câteva întâlniri săptămâna viitoare, atât cu ministrul Muncii, cât și cu ministrul Sănătății. În funcție de rezultatul acestor întâlniri, vom continua sau ne vom opri”, spune Iulian Pope.

„Dacă lucrurile merg prost pentru noi, vom trece la etapa următoare, adică pregătirea unei forme sindicale de protest care se numește grevă”, avertizează sindicalistul.

1. Europa Liberă: Angajații din Sănătate au ieșit în stradă pentru mărirea veniturilor cu 15%, cât reprezintă inflația. Care sunt veniturile lor? Cât câștigă un brancardier sau un infirmier?

Iulian Pope: În Sănătate, din cauza aplicării parțiale a legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, nu sunt în regulă. Un brancardier, în funcție de secția în care desfășoară activitatea, câștigă net 2.200 de lei sau 2.500 de lei. Foarte puțin, având în vedere nivelul inflației, costul traiului de zi cu zi. Știm foarte bine că alimentele de bază și-au dublat prețurile în ultimul an, utilitățile la fel, prețurile în general au crescut necontrolat.

Nu e vorba doar despre brancardieri. Să nu uităm de asistenții medicali care au primit o mărire de salariu în 2018, în medie, cu 32%. Dar de atunci nu au mai primit niciun leu. Noi considerăm că e vremea ca și asistentul medical să câștige bani în plus în 2023.

2. Europa Liberă: Care este salariul mediu pentru un asistent medical, indiferent în ce specialitate lucrează?

Iulian Pope: Marea majoritate a asistenților medicali, cei care au sporuri în secțiile de chirurgie, de interne, adică aproximativ 60% din sistem, câștigă 3.200-3.500 de lei net. Ceea ce înseamnă mai puțin decât are salariu un lucrător necalificat în construcții, având în vedere scutirea de taxă pe care Guvernul a acordat-o acestui sector . Este nepermis, având în vedere importanța muncii asistentului medical.

Salariații din sistemul sanitar, alții decât medicii, spun că salariile lor au rămas la nivelul din 2018.
Salariații din sistemul sanitar, alții decât medicii, spun că salariile lor au rămas la nivelul din 2018.

3. Europa Liberă: Cine are cel mai mic salariu din Sănătate?

Iulian Pope: Cele mai mici salarii le au personalul de deservire și personalul TESA, ceea ce înseamnă contabili, juriști, economiști, electricieni, instalatori.

Am văzut ce nenorociri s-au întâmplat în spitale legat de partea electrică. Nu mai vine nimeni să se angajeze pe salariile acestea, când în spital câștigă sub 3.000 de lei, iar în mediul privat pot obține salarii mult mai mari.

Pope: Medicii câștigă bine, dar și ceilalți angajați trebuie să-și cumpere mâncare

Mai e o problemă și cu salariile de la Achiziții. De exemplu, un angajat debutant la Serviciul Achiziții primește 2.200 de lei net. Și să nu uităm că, în spitale, achizițiile se fac pe bani mulți. Ori și oamenii care le fac trebuie să aibă salarii mari.

Știm că toată lumea vorbește despre salariile foarte mari din Sănătate. Da, sunt medicii care câștigă bine pentru că merită, dar și ceilalți lucrători trebuie să supraviețuiască, să reușească să trăiască, să își cumpere mâncare, să-și plătească ratele.

4. Europa Liberă: Ați discutat miercuri cu ministrul Muncii despre noua lege a salarizării. Cum ar trebui să arate această lege astfel încât să existe un echilibru și să nu mai existe inechități în sistemul de salarizare din Sănătate?

Iulian Pope: Noi am pichetat și sediile celor două mai mari partide de la guvernare, PNL și PSD. PSD a răspuns și de asta ne-am întâlnit cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

Propunerea noastră pentru legea salarizării este să fie construită împreună cu noi, să existe un dialog real. Ministrul Muncii ne-a spus că nu se va întâmpla nimic pe legea salarizării fără consultarea cu partenerii sociali, cu sindicatele.

Iulian Pope: Toată lumea trebuie să câștige din noua lege a salarizării

Pe de altă parte, având în vedere constrângerile din PNRR, trebuie să ne asigurăm că niciun salariat nu pierde, pentru că riscurile cele mai mari de pierderi de venituri le au, fără discuție, medicii. Ori nu putem accepta acest lucru.

Trebuie ca toată lumea să câștige prin noua lege. Noi cerem o predictibilitate a veniturilor în sistemul sanitar pentru toate categoriile profesionale. Și atunci trebuie să facem reglaje. Trebuie să rezolvăm aceste inechități și fiecare salariat să câștige în funcție de importanța muncii și de pregătire.

Iulian Pope
Iulian Pope

Vom vedea ce se întâmplă de săptămâna viitoare. Noi o să mergem la Ministerul Sănătății, să avem discuții pe principii și pe grilele de salarizare și, în continuare, încercăm să identificăm soluții de creștere imediată a veniturilor pentru unele categorii profesionale din sistemul sanitar, cum sunt asistenții medicali, brancardierii, infirmierii, psihologii, biologii, kinetoterapeuții.

5. Europa Liberă: O problemă a personalului medical este lipsa acordării de sporuri, inclusiv pentru weekend, pentru că nu sunt fonduri. Cum sunt finanțate spitalele în prezent?

Iulian Pope: Din păcate, spitalele sunt subfinanțate sau finanțate prost. Iar începând cu 1 ianuarie 2023 sunt finanțate și mai prost.

Pe de o parte, pandemia a lăsat urme în rândul pacienților, încă sunt pacienți care se tem să meargă în spitalele publice. Există, dacă vreți, o oarecare campanie de presă împotriva spitalelor publice, în sensul existenței unui număr foarte mare de infecții nosocomiale și atunci pacienții sunt reticenți să meargă în spitalele publice.

Iulian Pope: România alocă cel mai mic procent din PIB din Europa pentru sistemul sanitar

Pe de altă parte, tarifele decontate de CNAS pe cazurile tratate au rămas cele din 2014, dar costurile au crescut foarte mult, cheltuielile spitalului au crescut foarte mult cu tot ce înseamnă curent, utilități, apă și toate celelalte. Și costurile medicamentelor și materialelor sanitare au crescut foarte mult.

Subfinanțarea e mare problemă. România are cel mai mic procent din PIB din Europa pentru sistemul sanitar. Și lucrul ăsta se vede în calitatea serviciilor oferite, în viața profesională a salariaților, în nemulțumirea pacienților.

După mine, asta ar fi cea mai importantă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar astăzi.

6. Europa Liberă: Pe lângă finanțare, există și un deficit de lucrători și de medici în sistemul de sănătate. În ce specialități este cea mai mare nevoie de mai mulți angajați? Unde e cea mai gravă situație?

Iulian Pope: Există o criză de angajați în sistemul sanitar în toată lumea, nu numai la noi. Dar mai ales la noi sunt deficitare specialități precum ATI, pediatrie, oncologie.

Avem județe întregi care nu au medici pediatri. Având în vedere explozia bolilor oncologice, nu avem foarte mulți specialiștii în acest domeniu. Ori trebuie să existe un plan național prin care să fie acoperite toate zonele țării.

În general, în județele mai sărace există un deficit mare de personal medical și de servicii pentru anumite specialități. În schimb, în centrele universitare, și vorbesc aici de București, Iași, Cluj și Târgu-Mureș de regulă, au și spitale suficiente, și specialiști suficienți.

De la 1 ianuarie 2023 s-au deblocat posturile și am putea completa schema de personal acolo unde oamenii au ieșit la pensie sau au ales să lucreze în străinătate.

7. Europa Liberă: Zilele trecute a fost cazul doctoriței oncoloage de la Suceava care a fost prinsă în flagrant luând șpagă de la pacienți, apoi a fost apărată de 100 de colegi. Este acesta un caz izolat sau condiționarea actului medical e o practică?

Iulian Pope: Eu nu spun nici că este izolat, nici că este frecvent. În mod evident, în ultimii ani aceste cazuri s-au diminuat. Toată lumea recunoaște asta. Cum toată lumea recunoaște că mai există astfel de cazuri. Nu sunt normale.

E absurd ca, în 2023, să condiționezi actul medical. Există autorități ale statului care pot și trebuie să gestioneze aceste lucruri. Cum se spune la noi, pădure fără uscături nu există, și cei care fac aceste lucruri să își primească pedeapsa cuvenită.

Iulian Pope: Pacienții acordă atențiile ca să primească un loc mai în față

Nu vrem să încurajăm tipul ăsta de practici. Departe de noi lucrul ăsta. Dar, cum vă spuneam, din păcate mai există și astfel de cazuri. Încurajăm pacienții să le reclame. Noi suntem pentru un act medical corect.

La Oncologie, avem un deficit foarte mare de medici. Pacienții acordă atențiile ca să primească un loc mai în față. Dacă ar exista specialiști suficienți, dacă lista de așteptare pentru bolile astea grave nu ar fi așa de mare, cu siguranță s-ar diminua sau ar tinde să dispară astfel de gesturi incorecte și nelegale până la urmă.

Iulian Pope
Iulian Pope

8. Europa Liberă: Sunt pacienți care spun că atunci când sunt în spital, fără 10 lei cel puțin, nu se uita infirmiera la ei. Ce se poate face în spitalele în care se condiționează actul medical, deschis sau mai puțin deschis?

Iulian Pope: Eu nu cunosc spitale întregi care să aibă astfel de practici. Probabil că sunt și spitale unde unii lucrători, foarte puțini, sau așa știm noi, mai au astfel de practici. Sunt și multe povești, dacă vreți, legende în rândul pacienților. Eu, personal, am ajutat foarte mulți pacienți.

Dar problema cea mai serioasă este atunci când se condiționează actul medical. Și asemenea practici nu le putem tolera și nu putem fi de acord cu ele. Și prin toate mijloacele trebuie să le facem să dispară.

Există o tradiție la noi, la români, prin care încercăm să recompensăm munca specialiștilor în general, de la ospătari și până la medic.
Iulian Pope

9. Europa Liberă: Spuneați că personalul medical, și aici mă refer la infirmiere, brancardieri, are cele mai mici salarii. Dar justifică acest lucru primirea sau cererea de atenții din partea pacienților pentru care aceștia să fie tratați bine?

Iulian Pope: Niciun tip de salariu nu poate să justifice condiționarea oricărui act medical sau de îngrijire. Nu sunt de acord cu asta și nu există nicio justificare. Faptul că accepți o ciocolată, o cutie cu bomboane, o cafea e altceva. Și poate fi o justificare pentru asta: nivelul scăzut de trai și lipsurile de zi cu zi și un salariu mic, pentru că de aici pleacă toate, dar vorbim de acceptare. Dar condiționarea oricărui act medical într-un spital public nu are această justificare. Nu există această justificare pentru nicio categorie profesională.

10. Europa Liberă: Ministrul Alexandru Rafila a declarat zilele trecute că atențiile de la pacienți ar trebui să fie flori și bomboane. Dar câte bomboane și câte flori poate primi un angajat din Sănătate, astfel încât actul medical să nu fie condiționat și pacientul să nu se simtă dator să dea ceva? Există vreun regulament în spitale?

Iulian Pope: Nu există niciun regulament și nu nicio regulă. Eu știu că nu există nicio practică, dar sunt pacienți care vor să recompenseze cu un buchet de flori sau cu o cutie de bomboane. Eu despre recompensele astea vorbesc.

Nu putem vorbi despre sume de bani care să fie acceptate și noi să spunem că suma asta e corectă și cealaltă sumă, mai mare, este incorectă. Repet, nu vorbesc despre bani aici, vorbesc despre un carton de prăjituri pe care un pacient poate să-l ofere colectivului după o săptămână de internare.

Nu putem vorbi despre o limită. Nu încurajăm sub nicio formă tipul ăsta de practici.

Din păcate, ele mai există, dar cu o gestionare corectă a sistemului, în sensul de informare a pacientului, de informare a personalului, în sensul unei campanii de presă, dacă vreți, putem să diminuăm sau să dispară aceste practici care nu ne fac sub nicio formă cinste.

Din câte cunosc eu, nu se întâmplă în mod frecvent aceste lucruri. Acolo unde se întâmplă, vedem cazul de la Suceava, ele sunt sancționate de autorități, așa că cum este firesc.

Revendicările angajaților din Sănătate

Creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate și Asistență Socială cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei.

Declanşarea, de urgenţă, a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale şi de asistenţă socială.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG