Jean-Marie Le Pen, care se afla într-un centru de îngrijire de mai multe săptămâni, a murit pe 7 ianuarie „înconjurat de cei dragi”, a precizat familia într-un comunicat transmis de AFP.
Un personaj controversat în politica franceză, în special din cauza unor afirmații rasiste, xenofobe și antisemite, Le Pen a zguduit elita politică franceză când a ajuns în mod neașteptat în turul doi al alegerilor prezidențiale împreună cu Jacques Chirac, în 2002.
Le Pen pierdut alegerile prezidențiale de atunci după ce a obținut numai 18% din voturi în turul al doilea.
Naționalist convins, el a fost atacat permanent Uniunea Europeană, pe care o considera un proiect supranațional care uzurpa puterile statelor naționale.
El a fost succedat la șefia partidului de fiica sa, Marine Le Pen, care de atunci a candidat de trei ori la președinție și a transformat partidul, numit acum Adunarea Națională (Rassemblement National), într-una dintre principalele forțe politice ale țării.
În 2015, Jean-Marie Le Pen a fost exclus din toate funcţiile executive ale Frontului Național, partid pe care l-a fondat în 1972, în urma comentariilor sale repetate în care a minimizat semnificaţia Holocaustului.
Justiția franceză a decis însă că el poate rămâne preşedinte onorific pe viaţă al formațiunii, ceea ce i-a permis să participe la reuniunile structurilor de conducere ale partidului.
El a fost judecat, condamnat și amendat în 1996 pentru contestarea crimelor de război după ce a declarat că camerele de gazare naziste erau „doar un detaliu” al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.
„Susțin acest lucru pentru că eu cred că este adevărul”, a spus Jean-Marie Le Pen în 2015, când a fost întrebat dacă regretă acele declarații.