Linkuri accesibilitate

Oficial german: „Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată” de retragerea soldaților americani


Donald Trump speaks și Angela Merkel, fotografie făcută la întîlnirea bilaterală din 4 decembrie 2019
Donald Trump speaks și Angela Merkel, fotografie făcută la întîlnirea bilaterală din 4 decembrie 2019

Relațiile Germaniei cu Statele Unite ar putea intra în criză, pe fondul ideii retragerii trupelor americane staționate în această țară, care a găzduit în timpul războiului rece cele mai importante baze militare ale SUA din Europa. Asperitățile apar tot mai des pe tradiționala axă strategică Washington-Berlin. Luna trecută, de pildă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a intervenit într-o dezbatere aprinsă purtată de parlamentarii germani pe tema unui angajament vechi de un deceniu de a găzdui arme nucleare americane în țară pentru descurajarea Rusiei, în condițiile în care a cost reluat discursul renunțării la aceste „bombe americane”.

Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a avertizat sâmbătă că planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din Germania ar putea deteriora semnificativ relaţiile germano-americane:

„Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui american".

Comentariile responsabilului german au venit ca răspuns la relatările din presa americană şi germană conform cărora preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă mii de soldaţi din Germania.

The Wall Street Journal a scris vineri că Trump a ordonat ca 9.500 de militari americani să fie retraşi din Germania, aliat al NATO care găzduieşte aproximativ 34.500 de militari. Revista Der Spiegel a relatat la rândul său că între 5.000 şi 15.000 de militari vor fi retraşi până în toamna acestui an.

„Nu este vorba doar despre 9.500 de soldaţi, ci şi de familiile lor, o estimare de 20.000 de americani, a adăugat Beyer, iar acest lucru „ar rupe podurile transatlantice''.

Deocamdată nu există, însă nicio confirmare oficială a acestor informaţii de către niciuna dintre părţi.

Parlamentarul Johann Wadephul, vicepreşedinte al grupului parlamentar al Uniunii Democrat-Creştine (CDU, la guvernare), a declarat sâmbătă că aceste informaţii şi aparenta lipsă de consultare sunt un alt semn că Europa trebuie să devină mai autonomă în probleme de apărare:

„Aceste planurile demonstrează că administraţia Trump ignoră sarcina de bază a conducerii: menţinerea partenerilor de alianţă implicaţi în procesul de decizie' (...)Toată lumea beneficiază de unitatea alianţei, doar Rusia şi China beneficiază de dispute. Washingtonul ar trebui să fie mai conştient de această situație''.

Speculaţia că administraţia Trump ar putea retrage trupele din Germania - care găzduieşte cea mai mare desfăşurare militară americană din Europa - a circulat mult timp. Fostul ambasador al SUA în Germania Richard Grenell a ameninţat despre o astfel de retragere anul trecut. Într-un interviu acordat dpa, el a spus că este „jignitor" că factura pentru desfăşurarea pe teritoriul Germaniei trebuie plătită de contribuabilii americani, în timp ce „germanii ajung să-şi cheltuiască surplusul pentru programe naţionale".

Eventuala retragere a soldaților americani din Germani se suprapune și peste discuțiile mai vechi, dar amplification recent sub presiunea social-democraților (SPD) din Bundestag, conduși de președintele Rolf Mützenich de a scoate „bombele americane din țară”.

Germania are 20 de bombe nucleare americane B61 depozitate la baza aeriană Büchel din statul Renania-Palatinat.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a averitzat în toiul acestor discuții că aliații trebui să-și menițină angajamentele:

„Dacă NATO își vede propriul factor de descurajare nuclear în primul rând ca pe un instrument politic, Rusia și-a integrat hotărât arsenalul militar în strategia ei militară”, a scris șeful NATO, invocând faptul că Rusia deja a „amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu lovituri nucleare”.

Ministra germană a apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a criticat și ea SPD pentru că a cerut scoaterea armelor nucleare americane din țară:

„Atât timp cât există arme nucleare [la] state care nu vor să facă parte din comunitatea noastră de valori, noi trebuie să avem o poziție de negociere puternică”, a declarat Karrenbauer, adăugând că: „capacitatea de descurajare a aranjamentului de împărțire nucleară servește acestui scop. Cei care vor să renunțăm la el ne subminează securitatea.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG