Observatori: Intensificarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei este „fără precedent”
Consolidarea militară a Rusiei de-a lungul granițelor Ucrainei și în Crimeea continuă, dar Moscova insistă că nu se întâmplă nimic extraordinar și acuză Occidentul că alarmează lumea inutil.
Însă analiștii de la Conflict Intelligence Team (CIT), care monitorizează mișcările de trupe ale Rusiei, spun că actuala acumulare de trupe este de o „amploare fără precedent” care „nu a mai fost văzută până acum”.
Kremlinul spune că relațiile SUA-Rusia sunt „la pământ”
Relațiile dintre Moscova și Washington „sunt la pământ”, în pofida unei intensificări recente a eforturilor diplomatice, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.
El a admis că, deși canalele decomunicare dintre cele două țări rămân deschise, atunci când vine vorba de „relațiile bilaterale, nu se poate vorbi decât despre aspecte negative. Ne aflăm într-un punct foarte, foarte scăzut”.
„Șefii de stat sunt în dialog, există dialog pe alte fronturi. Acesta este un plus, pentru că știți că în urmă cu doar câțiva ani nu exista niciun dialog, nu existau niciun fel de contacte de acest gen”, a mai spus Peskov.
Ministru britanic: Europa este mai aproape de război decât a fost în ultimii 70 de ani
Ministrul britanic al forțelor armate spune Europa este cel mai aproape de război din ultimii 70 de ani.
„Sunt 130.000 de soldați ruși în jurul granițelor Ucrainei, alte mii de soldați pe navele amfibii din Marea Neagră și Marea Azov. Toate mijloacele de luptă sunt la locul lor și teama mea este că, dacă toate acestea au fost doar un spectacol pentru a câștiga pârghii în diplomație - care nu necesită logistica, combustibilul, proviziile medicale, chestiile lipsite de glorie care fac ca o forță de invazie să fie credibilă, dar care nu atrag titlurile ziarelor - toate acestea sunt acum și ele la locul lor”, a spus James Heappey pentru BBC.
El a continuat că „există o urgență reală în negocierile diplomatice” și că „există încă multe oportunități pentru compromis și diplomație”.
Declarație controversată a unui diplomat ucrainean
Ambasadorul ucrainean la Londra a declarat că Ucraina ar putea fi „flexibilă” cu privire la ambițiile sale legate de aderarea la NATO pentru a evita războiul cu Rusia, ceea ce ar fi reprezentat o concesie majoră făcută Moscovei.
„S-ar putea, mai ales dacă suntem amenințați în acest fel, șantajați cu acest lucru și împinși la asta”, a spus Vadim Prystaiko, la BBC, întrebat dacă țara sa și-ar putea schimba poziția privind aderarea la NATO.
Volodimir Zelenski i-a cerut diplomatului explicații la scurt timp după declarație. Președintele Ucrainei a mai transmis că aderarea la UE și NATO rămân priorități ale țării sale și sunt prevăzute în Constituție.
Ulterior, ambasadorul Ucrainei la Londra a revenit asupra comentariilor pe care le-a făcut pentru BBC.