Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

09:43 14.2.2022

Ziarul Ukrainska Pravda relatează că oligarhii și oamenii de afaceri din Ucraina părăsesc țara cu zboruri charter.

În jur de 20 de zboruri private au plecat din Kiev în ultima săptămână, numărul fiind nemaiîntâlnit în ultimii șase ani de monitorizare a aeroportului din capitala ucraineană.

09:28 14.2.2022

Cancelarul Germaniei merge la Kiev

Olaf Scholz, cancelarul german, este așteptat să se întâlnească luni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Călătoria lui Scholz în Ucraina va fi urmată de o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, pe 15 februarie.

Duminică, Scholz a declarat că membrii NATO și Uniunea Europeană au pregătit deja „cu atenție” sancțiuni dure pe care „le putem pune imediat în vigoare” în cazul unei incursiuni în Ucraina.

Tot duminică, Statele Unite și-au mărit estimarea privind numărul de trupe rusești implicate în consolidarea militară din apropierea graniței cu Ucraina de la 100.000 la 130.000.

07:40 14.2.2022

Consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, a lansat duminică un avertisment dur potrivit căruia Statele Unite cred că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina în această săptămână, dar încă mai speră că diplomația poate prevala.

Oficialul american a spus, la CNN, că forțele rusești sunt poziționate astfel încât o invazie ar putea avea loc înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care se încheie pe 20 februarie.

Jake Sullivan a reiterat avertismentul că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice zi”, dar și-a exprimat speranța că lucrurile pot fi rezolvate în mod diplomatic.
Jake Sullivan a reiterat avertismentul că Rusia ar putea invada Ucraina „în orice zi”, dar și-a exprimat speranța că lucrurile pot fi rezolvate în mod diplomatic.

„Nu putem prezice perfect ziua, dar acum spunem de ceva timp că ne aflăm în fereastră, iar o invazie ar putea începe, o acțiune militară majoră ar putea începe de către Rusia în Ucraina în orice zi - asta include săptămâna viitoare (aceasta, n.red.), înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice”, a declarat Sullivan.

„Felul în care și-au construit forțele, felul în care au manevrat lucrurile pe loc, face posibilă o acțiune militară majoră foarte curând. Și suntem pregătiți să continuăm să lucrăm la diplomație, dar suntem, de asemenea, pregătiți să răspundem într-un mod unit și decisiv cu aliații și partenerii noștri dacă Rusia va acționa”, a completat el.

Sullivan a adăugat că a fost observată „o accelerare” a comasării trupelor rusești la granița cu Ucraina.

„Suntem pregătiți să răspundem imediat și decisiv, flancați de aliații și partenerii noștri, dacă Rusia avansează. Vom apăra teritoriul NATO, vom impune costuri Rusiei și ne vom asigura că vom ieși din această situație ca Occident mai puternic, mai hotărât, mai hotărât decât am fost în ultimii 30 de ani și că Rusia va suferi în cele din urmă un cost strategic semnificativ pentru acțiunea militară”, a subliniat el.

Oficialul american a mai spus că, în cazul în care Rusia invadează Ucraina, serviciile de informații americane indică posibilitatea unei operațiuni „false flag” ca pretext pentru invazie.

„Cred că lumea ar trebui să fie pregătită pentru ca Rusia să pună în scenă un pretext și apoi să urmărească o potențială acțiune militară”, a afirmat Jake Sullivan.

Mozaic de informații

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că informațiile de care dispune Departamentul Apărării și care sugerează că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment „au fost într-adevăr o combinație de factori”, inclusiv ceea ce SUA văd la vedere la graniță.

„Cred că un mozaic al informațiilor pe care le vedem, nu vorbesc despre asta în mod specific, dar avem surse bune de informații și acestea ne spun că lucrurile se cam construiesc acum spre un fel de oportunitate în crescendo pentru domnul Putin”, a declarat John Kirby pentru FoxNews.

07:03 14.2.2022

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintele american, Joe Biden, au subliniat importanța continuării „diplomației și descurajării adversarului ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Joe Biden și-a repetat angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și s-a angajat să „răspundă rapid” în cazul unei „noi agresiuni rusești împotriva Ucrainei”.

Biroul lui Zelenski a relatat că președintele ucrainean l-a invitat pe Biden să vină la Kiev „în zilele următoare”.

„Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile ar fi un semnal puternic și ar ajuta la stabilizarea situației”, a declarat Zelenski.

Conversația telefonică a avut loc în condițiile în care puterile occidentale au continuat să îl îndemne pe președintele rus, Vladimir Putin, să detensioneze tensiunile, iar mai multe națiuni și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul temerilor că Moscova ar putea fi pe punctul de a întreprinde o acțiune militară.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG