Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

13:58 14.2.2022

Kremlin: Renunțarea Ucrainei la ambițiile NATO ar atenua temerile legate de securitate

Kremlinul afirmă că declarația ambasadorului Ucrainei în Marea Britanie - potrivit căruia țara ar putea fi „flexibilă” în ceea ce privește ambiția sa de a adera la NATO- nu reprezintă o schimbare oficială de politică.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că renunțarea Ucrainei la ambițiile sale privind NATO ar ușura semnificativ preocupările Moscovei în materie de securitate.

13:55 14.2.2022

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a îndemnat la solidaritate și și-a exprimat speranța că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin „dialog și negocieri diplomatice”.

Ea a adăugat că, împreună cu Guvernul și Parlamentul de la Chișinău, examinează scenariile de dezvoltare a crizei și evaluează riscurile pe care acestea le prezintă.

13:20 14.2.2022

Țările din G7 au anunțat că sunt pregătite să impună colectiv sancțiuni economice și financiare Moscovei, care vor avea consecințe „masive și imediate” asupra economiei rusești, dacă Kremlinul va ordona orice acțiune agresivă față de Ucraina.

11:56 14.2.2022

Rusia spune că nu desfășoară vreo „activitate militară neobișnuită”

Moscova a transmis Kievului că nu desfășoară vreo „activitate militară neobișnuită” pe teritoriul său. Dimpotrivă, Rusia acuză Ucraina că pregătește o operațiune militară în Donbas, relatează Radio Svoboda, serviciul rusesc al Radio Europa Liberă / Radio Libertatea (RFE/RL).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a afirmat că scrisoarea rusă nu poate fi considerată un răspuns.

Mecanismul de la Viena

Replica Moscovei a venit după ce Ucraina a cerut, prin intermediul mecanismelor OSCE, informații detaliate cu privire la activitățile militare din apropierea frontierei ucrainene și din Crimeea anexată.

Astfel, Ucraina a solicitat Rusiei să explice creșterea numărului de trupe de la granițele sale. În conformitate cu Documentul de la Viena, la care Rusia este parte, membrii OSCE pot solicita informații despre activitățile militare ale unui membru.

De altfel, Kievul a solicitat o întâlnire în următoarele 48 de ore pentru lămuri cu privire la planurile Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG