Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

16:23 14.2.2022

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, luni, la Kiev, că nu există motive pentru o prezență militară atât de complexă a Rusiei la granițele Ucrainei. „Suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei nu sunt negociabile”, a adăugat acesta în conferința comună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Răspunzând unei întrebări, Olaf Scholz a spus că Occidentul ar fi pregătit în orice moment să aplice sancțiuni economice severe Rusiei, în cazul în care aceasta ar invada Ucraina.

Volodimir Zelenski a adăugat că prezența militară a Rusiei la granița Ucrainei este o „provocare fără precedent” la adresa securității Europei. El a reluat apelul la sprijin internațional atât din punct de vedere economic, cât și al dotărilor militare. „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”, a adăugat președintele Ucrainei, care a adăugat că țara sa nu va renunța la obiectivul aderării la NATO.

Cancelarul Germaniei s-a aflat, luni la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Olaf Scholz merge marți la Moscova.
Cancelarul Germaniei s-a aflat, luni la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Olaf Scholz merge marți la Moscova.

Germania a fost criticată pentru că nu sprijină Ucraina cu armament, după ce a trimis doar căști militare de protecție. Olaf Scholz a insistat azi că Germania aste cel mai important donator european pentru Ucraina.

La fel ca în cazul conferinței cu președintele SUA, Joe Biden, Scholz a evitat să dea detalii concrete legate de poziția Germaniei cu privire la viitorul conductei Nord Stream 2.

14:49 14.2.2022

Primii 70 de militari din cei 350 pe care Germania îi trimite în Lituania pentru întărirea prezenței NATO au ajuns, luni, pe aeroportul din Kaunas.

Aceștia se alătură celor circa 600 de militari germani care se află deja în Lituania.

14:38 14.2.2022

Boris Johnson: „Dovezile că Rusia pregătește invadarea Ucrainei sunt destul de clare”, a declarat premierul Marii Britanii, potrivit BBC. Acesta a adăugat că este nevoie de un răspuns comun din partea Occidentului.

Nu există până acum semnale că Rusia ar lua în considerare o dezamorsarea a situației de la granița Ucrainei, a arătat și un purtător de cuvânt al premierului britanic. „Există riscul serios al unei invazii în această săptămână”, a spus reprezentantul premierului, potrivit Reuters.

14:29 14.2.2022

Parlamentarii din partidul Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, au pregătit un proiect de rezoluție care ar cere recunoaștere a independenței celor două regiuni separatiste din Ucraina, Donețk și Luhansk. Proiectul apărut în baza de date a Dumei de Stat, arată Reuters, solicită un punct de vedere în această chestiune din partea Ministerului rus de Externe.

Propunerea urmează să fie discutată în cursul de azi, iar o variantă finală ar urma să fie trimisă președintelui Vladimir Putin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG