Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

08:28 15.2.2022

Forțele NATO pe flancul estic, suplimentate

NATO va lua în considerare desfășurarea de noi trupe pe flancul sud-estic, pe fondul amenințării rusești, transmite Reuters.

Noile forțe ar putea merge în Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Miniștrii apărării din NATO se reunesc miercuri și joi, însă o decizie finală nu va fi adoptată înaceastă săptămână.

08:17 15.2.2022

Biden și Johnson au vorbit la telefon

Joe Biden și Boris Johnson au avut luni seară o convorbire telefonică de 40 de minute, în care au ajuns la concluzia că un acord este încă posibil, în ciuda avertismentelor tot mai grave privind o acțiune militară iminentă a Rusiei.

Președintele american și premierul britanic au declarat că a rămas o „fereastră crucială” pentru diplomație și pentru ca Rusia să retragă amenințările sale la adresa Ucrainei.

„Orice incursiune suplimentară în Ucraina ar duce la o criză prelungită pentru Rusia, cu daune de mare amploare atât pentru Rusia, cât și pentru lume”, se arată într-un comunicat al Downing Street.

Potrivit guvernului britaic, Johnson ar fi spus că Marea Britanie este pregătită să facă tot ce poate pentru a ajuta, moment în care Biden a răspuns: „Nu mergem nicăieri fără tine, amice”.

07:46 15.2.2022

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat luni că Rusia continuă să trimită „mai multe forțe și capacități militare în apropierea graniței cu Ucraina cu fiecare zi care trece”.

John Kirby a declarat pentru MSNBC că acumularea militară continuă să devină mai puternică și mai pregătită.

„Ei se antrenează, așa că noi credem că [Putin] are o mulțime de capacități și opțiuni la dispoziție în cazul în care ar dori să folosească forța militară”, a spus Kirby.

Potrivit acestuia, SUA nu au exclus potențiale atacuri cibernetice din partea Rusiei.

07:39 15.2.2022

Sceneta lui Putin cu Lavrov

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că, deși Moscova a „avertizat de mai multe ori” că negocierile nu pot fi „fără sfârșit”, el a indicat totuși că ar mai fi timp ca diplomația să dezamorseze criza.

„Mi se pare că posibilitățile noastre sunt departe de a fi epuizate”, a declarat Lavrov, într-o întâlnire televizată cu Vladimir Putin.

Această întâlnire este văzută de presa occidentală ca o scenetă. Politico relatează că „mișcările de dans geopolitic au fost atât de rafinat coregrafiate încât o întâlnire între Putin și Lavrov ar fi fost mai bine să se desfășoare pe scena Teatrului Balșoi, decât în jurul unei mese de conferință uriașe și dreptunghiulare de la Kremlin”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG