Ambasadorul britanic în Ucraina afirmă că trebuie ca Occidentul să îi spună clar Rusiei că costul unei invazii ar fi „ridicat” pentru ambele părți.
Într-un interviu acordat serviciului ucrainean al RFE/RL, Melinda Simmons a declarat că acumularea de către Rusia a peste 100.000 de soldați și echipamente militare „este un lucru care ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea”.
Cancelarul german a ajuns la Moscova
Olaf Scholz a sosit la Moscova, unde urmează să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin.
Înaintea întâlnirii, el a participat la o ceremonie de depunere de coroane la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului.
Cancelarul german a urmat exemplul președintelui francez și a refuzat să facă un test PCR rusesc.
Surse guvernamentale franceze au declarat atunci că nu au dorit ca ADN-ul lui Emmanuel Macron să ajungă în mâinile statului rus, așa că discuția organizată de Kremlin cu Vladimir Putin s-a purtat la o masă lungă de câțiva metri.
Invazia rămâne un risc până la plecarea tuturor trupelor rusești, spune ministrul britanic de Externe.
„Rușii au susținut că nu au planuri de invazie, dar va trebui să vedem o retragere la scară largă a trupelor pentru a demonstra că este adevărat”, a declarat Liz Truss, potrivit BBC.
Ucraina: Vom crede în retragerea Rusiei când o vom vedea
Rusia trebuie să își retragă toate forțele rămase de la frontiera comună a țărilor, afirmă ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.
„Avem o regulă: nu credeți ceea ce auziți, credeți ceea ce vedeți. Când vom vedea o retragere, vom crede într-o dezescaladare”, le-a spus el jurnaliștilor.
Purtător de cuvânt: Propaganda de război occidentală a eșuat
Ministerul rus al Apărării a publicat imagini în care susține că tancurile se întorc în bazele militare.
„15 februarie 2022 va intra în istorie ca ziua în care propaganda de război occidentală a eșuat. Au fost dezonorați și distruși fără să se tragă niciun foc de armă”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, potrivit BBC.
Agenția rusă Interfax, citată de BBC, relatează însă că exercițiile militare de amploare continuă în întreaga țară.
Noi imagini din satelit ar arăta o activitate militară rusă în mai multe locații din apropierea Ucrainei, inclusiv în Belarus, Crimeea și vestul Rusiei.
Maxar Technologies spune că imaginile au fost realizate duminică și luni și arată elicoptere de atac, avioane de atac la sol și avioane de vânătoare în locații înaintate.
Corespondentul Buzzfeed pentru Europa de Est, Christopher Miller, a publicat pe Twitter câteva imagini.
Belgorod se află la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina, în timp ce baza aeriană de la Primorsko-Akhtarsk este situată la Marea Azov.