Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

23:36 15.2.2022

NATO: Ucraina cere ajutor pentru urgențe care-i pot afecta populația civilă

„Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei se pregătește pentru situații de urgență de amploare de natură variată care pot afecta populația sa civilă. În conformitate cu procedurile de referință, EADRCC a primit, la 15 februarie 2022, o cerere de asistență internațională din partea Ucrainei”, anunță NATO.

Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre este principalul mecanism civil de răspuns al NATO în zona euro-atlantică.

22:39 15.2.2022

Biden: Suntem pregătiți să răspundem atacurilor cibernetice ale Rusiei. Nu am verificat declarațiile Rusiei că-și retrage trupele. Către poporul rus: nu sunteți inamicii noștri

Președintele american Joe Biden a vorbit marți de la Casa Albă și a spus că există „mult loc pentru diplomație” cu Rusia, pentru a evita un conflict în Europa.

El a trasat palierele de discuție pe care Washingtonul și Moscova pot continua negocierile, timp în care Rusia continuă să grupeze trupe de-a lungul graniței cu Ucraina.
Președintele american a dat și o cifră nouă privind numărul de militari mobilizați de Rusia la granița cu Ucraina: 150.000

Biden a spus că a vorbit cu președintele Putin în acest weekend și a spus clar că SUA sunt dispuse să „continue cu diplomația la nivel înalt” pentru a negocia „înțelegeri scrise” cu Rusia.

„Ieri, guvernul rus a propus public să continue diplomația. Sunt de acord", a spus Biden. El a adăugat: „Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de a reuși”.


Biden a spus că el crede că există modalități prin care „să rezolvăm preocupările noastre de securitate”.

„Statele Unite au pus pe masă idei concrete pentru a stabili un mediu de securitate în Europa. Propunem noi măsuri de control al armelor, noi măsuri de transparență, noi măsuri strategice de stabilitate".

Biden spune că SUA „nu vor sacrifica principiile de bază, totuși” în urma unor pași care pot promova securitatea noastră comună.

Președintele SUA a numit diplomația „cea mai bună cale de urmat pentru toate părțile, în opinia noastră”.

„Vom continua eforturile noastre diplomatice în strânsă consultare cu aliații și partenerii noștri”, a spus Biden.

„Atâta timp cât există speranța unei rezoluții diplomatice care să împiedice folosirea forței și să evite suferința umană incredibilă care ar urma, o vom urmări”, a adăugat Biden.

Declarațiile președinteleui Biden pe scurt:

  • Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Diplomația merită toate șansele posibile.
  • SUA au pus pe masă propuneri concrete pentru stabilitate în Europa și pentru controlul armelor.
    Nu vom sacrifica principiile de bază: popoarele au dreptul să-și aleagă singure viitorul.
  • Rusia a anunțat că a retras unele unități militare, dar nu am putut verifica acest lucru. Rusia are mai mult de 150.000 de militari care înconjoară acum Ucraina.
  • SUA au fost transparente în legătură cu planurile sale. Le-am făcut publice pentru ca toată lumea să știe.
  • SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Noi nu avem planuri de a amplasa rachete în Ucraina.
  • Către poporul rus: sunt sigur că nu vă doriți un război sângeros. Nu sunteți inamicii noștri.
  • Dacă Rusia invadează Ucraina, costul uman pentru Ucraina va fi imens, dar pentru Rusia costul strategic ar fi imens. Suntem gata să impunem sancțiuni cum nu s-au mai văzut. Vom pune presiune pe instituțiile financiare.
  • Omenirea nu va uita că Rusia a ales să pornească acest război, iar SUA și NATO vor răspunde puternic. Suntem mai hotărâți ca niciodată.
  • Nord Stream 2 nu va fi funcțională dacă Rusia va invada Ucraina.
  • SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO pentru că angajamentul SUA față de aliații din NATO e sfânt. Am furnizat Ucrainei arme defensive și training.
  • Poporul american știe și înțelege că apărarea democrației poate avea un preț. Le mulțumesc liderilor din Partidul Democrat și Partidul Republican pentru că lucrează împreună.
  • Dacă Rusia țintește americani în Ucraina, vom răspunde cu toată puterea iar statele din toată lumea nu vor ezita să răspundă, caz în care Rusia va plăti un preț mare.
22:37 15.2.2022

Joe Biden, actualizări despre criza ucraineană

„El va reitera faptul că Statele Unite rămân deschise la diplomația la nivel înalt, în strânsă coordonare cu Aliații noștri, bazându-se pe multiplele mesaje diplomatice pe care noi, aliații și partenerii noștri le-am oferit Rusiei în ultimele luni. Statele Unite continuă să creadă în diplomație și în detensionarea crizei, cea mai bună cale de urmat, dar sunt pregătite pentru fiecare scenariu”, a transmis Casa Albă înainte de discurs.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki , a scris pe Twitter că Biden nu va anunța „o nouă politică” în declarațiile sale.

Rusia a anunțat marți că unele dintre trupele sale se vor întoarce la bază după finalizarea exercițiilor recente, dar a subliniat că exercițiile militare majore vor continua.

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat marți că SUA „monitorizează situația” după anunțul trupelor de la Kremlin, dar a adăugat că SUA „vor trebui să verifice” orice afirmație cu privire la o potențială mișcare către de-escaladare a Rusiei.

Pachet de sancțiuni introduse de republicani în Senatul american

Senatorii republicani americani și-au introdus propriul pachet de sancțiuni pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să invadeze Ucraina și pentru a arăta sprijin și a oferi asistență Ucrainei și Europei în cazul unei invazii ruse.

Pachetul de sancțiuni vine după săptămâni de negocieri eșuate între senatorii republicani și democrați. Senatorii nu au putut fi de acord cu privire la includerea unor sancţiuni care se ocupă de controversata conductă Nord Stream 2, transmite CNN.

Propunerea republicană ar putea fi o tactică de negociere pentru a-i determina pe democrați să redeschidă discuțiile privind un pachet de sancțiuni.

Dar pentru ca orice fel de pachet de sancțiuni ale Congresului să aibă impact, senatorii trebuie să se miște rapid. Rusia a strâns peste 130.000 de militari la granița cu Ucraina, iar Putin continuă să-și adauge „meniul de opțiuni” din punct de vedere militar, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă luni.

Pachetul de sancțiuni republicani propus, introdus ca Actul Never Yielding Europe's Territory (NYET), ar „ordona sancțiuni” asupra proiectului Nord Stream 2 „fără o derogare în cazul în care Rusia invadează”.

Proiectul de lege i-ar sancționa pe apropiații, băncile și pe cei care l-au ajutat pe Putin și ar oferi 500 de milioane de dolari în finanțare militară străină pentru Ucraina.

Din cele 500 de milioane de dolari, 250 de dolari ar fi „finanțare de urgență”, iar 100 de milioane de dolari ar fi pentru asistență de urgență pentru situații critice.

Finanțarea propusă în acest proiect de lege ar fi în plus față de finanțarea pe care guvernul SUA a acordat-o deja Ucrainei. În 2021, SUA au oferit Ucrainei aproximativ 450 de milioane de dolari în asistență de securitate. Din 2014, când Rusia a invadat și ocupat peninsula Crimeea, SUA au oferit Ucrainei ajutor de peste 2,5 miliarde de dolari.

Senatorul Tim Kaine, un democrat din Virginia, care face parte din Comitetul pentru Servicii Armate a Senatului, a spus că este dezamăgit că senatorii nu au ajuns la un acord cu privire la un pachet de sancțiuni.

Luni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat că guvernul SUA „oferă Ucrainei o garanție de împrumut suveran de până la 1 miliard de dolari pentru a-și susține agenda de reformă economică și a continua angajamentul cu Fondul Monetar Internațional (FMI).”

Pachetul ar dubla, de asemenea, „finanțarea SUA pentru exercițiile militare americane în Europa” și ar crea un nou program de finanțare militară externă a Departamentului de Stat pentru Europa de Est, pentru a „ajuta aliații europeni să-și consolideze propriile capacități defensive”, se arată în comunicat.

19:36 15.2.2022

Atac cibernetic în Ucraina

Sunt vizate serviciile a două bănci, PrivatBank și OshadBank, și pagina ministerului ucrainean al Apărării, transmite BBC.

Responsabilă de atacul cibernetic ar fi Rusia, spune ​Centrul ucrainean pentru securitate cibernetică.

Ucraina a mai fost ținta unui astfel de atac pe 14 ianuarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG