Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

18:49 15.2.2022

Putin se simte amenințat de operațiunile Occidentului de descurajare a Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a numit descurajarea occidentală a Rusiei o „amenințare directă și imediată”, spunând încă o dată că Statele Unite și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu au satisfăcut preocupările de securitate ale Rusiei.

Vorbind la o conferință de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, Putin a declarat: „Considerăm descurajarea Rusiei prin forță ca pe o amenințare directă și imediată la adresa securității naționale, pe care acordurile legale ale proiectelor de proiecte prezentate de noi sunt menite să o elimine”.

Putin se simte amenințat
Putin se simte amenințat

18:07 15.2.2022

Convorbire Blinken-Lavrov

Secretarul de stat al SUA , Antony Blinken, a vorbit la telefon cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, marți dimineață, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Conversația are loc pe fondul anunțului făcut de Moscova că și-ar retrage o parte din trupele de la granița cu Ucraina. Dar oficialii americani spun că vor crede asta doar când vor vedea dovezi.

„Ceea ce este important este că încercăm să verificăm [informațiile] pentru că am mai văzut alte situații în trecut în care Rusia a pretins că se detensionează și, de fapt, faptele de pe teren nu au dovedit că este adevărat”, a declarat ambasadorul SUA, Julianne Smith, reprezentant permanent al SUA la NATO.

Până în această dimineață, SUA încă nu au primit un răspuns scris de la Rusia cu privire la Ucraina, după ce SUA și NATO au dat Rusiei un răspuns scris în urmă cu aproape trei săptămâni.

16:50 15.2.2022

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, marți, în conferința de presă cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că „a aflat” despre votul din Duma de Stat cu privire la recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. „Parlamentarii exprimă poziția poporului rus, care are compasiune față oamenii din Donbas”, a spus el, cu referire la populația de etnie rusă care trăiește aici.

Rezoluția ar fi fost votată nu doar a partidului său, Rusia Unită, ci și de parlamentari ai opoziției. „Trebuie să facem tot ce putem pentru cei din Donbas, dar primul pas e să valorificăm oportunitățile din cadrul Acordului de la Minsk”, a adăugat Vladimir Putin.

16:10 15.2.2022

„Nu știm ce se va întâmpla în următoarele zile sau săptămâni. Nu știm dacă Rusia va invada Ucraina. Dar dacă acest lucru se va întâmpla, NATO își va adapta abordările”, a spus, marți, într-o conferință de presă online, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Aceasta a fost întrebată dacă există riscul unei confruntări NATO-Rusia. Deocamdată, NATO se concentrează asupra acțiunilor de descurajare a adversarului, a spus ea, inclusiv prin aducerea mai multor forțe în țările din flancul de est.

Ea a precizat că Rusia nu a transmis încă un răspuns la scrisorile formulate de SUA și NATO în urma solicitării de către Moscova a unor garanții de securitate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG