Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

10:46 16.2.2022

UE îi transmite Rusiei să nu aleagă războiul

„Rămânem fermi alături de Ucraina. Apelul nostru către Rusia este cât se poate de clar: nu alegeți războiul”, a transmis Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Diplomația nu și-a spus încă ultimele cuvinte. Comunitatea transatlantică nu a mai fost de mult timp atât de unită”, a mai scris ea pe Twitter.

10:24 16.2.2022

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, ar fi fost văzut miercuri dimineață în Mariupol, regiunea Donețk, unde are afaceri. El ar urma să se întâlnească cu președintele Zelenski, într-o manifestare publică de încredere de „Ziua Unității”.

10:22 16.2.2022

Miniștrii apărării din cadrul NATO se reunesc astăzi la Bruxelles. Forțele rusești dau impresia că se retrag, însă anunțul Moscovei fiind văzut cu scepticism. Președintele SUA și șeful NATO au declarat că nu au văzut dovezi credibile. Jens Stoltenberg urmează să facă declarații în scurt timp.

09:34 16.2.2022

Rusia face un nou anunț de retrage a trupelor

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele din Crimeea se întorc la bază, publicând o înregistrare în care apar echipamente și forțe militare rusești.

Ministerul precizează că videoclipul arată o coloană de tancuri și vehicule militare care părăsesc Crimeea - anexată în 2014 - pe un pod de cale ferată după exerciții, adăugând că unele trupe se vor întoarce, de asemenea, la bazele lor permanente, relatează Reuters.

De asemenea, Agenția France-Presse a relatat că televiziunea de stat rusă a prezentat imagini cu unități militare care traversează un pod pentru a se întoarce pe continent.

Jurnaliștii occidentali prezenți la Kiev și Moscova remarcă însă că bazele respective sunt, de fapt, tot în apropierea Ucrainei.

„Harta arată că unitățile care se retrag din Crimeea sunt trimise înapoi la bazele lor... din apropierea Ucrainei. Diviziile 3 și 150 au bazele la doar câteva zeci de kilometri de graniță. Divizia 42 se întoarce în Cecenia, care este într-adevăr mai departe”, spune Andrew Roth, corespondent The Guardian la Moscova.

Anunțul vine la o zi după ce Moscova a afirmat inițial că își va retrage trupele de la granițele Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG