Kremlinul și înalții oficiali au ironizat presa occidentală pentru că a vehiculat data de 16 februarie ca fiind „data invaziei”.
„Aș dori să întreb dacă sursele americane și britanice de dezinformare ar putea publica calendarul invaziilor noastre viitoare pentru acest an. Aș vrea să-mi planific vacanța”, a scris purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de externe, Maria Zaharova, pe rețelele de socializare.
„Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniștit. Dimineața am început ziua cu calm și profesionalism”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a declarat că, deși speră să vadă dovezi ale retragerii trupelor rusești de la granițele Ucrainei, numărul acestora este în creștere.
„Escaladarea trupelor rusești la granița ucraineană, inclusiv în Belarus, este din ce în ce mai semnificativă. Așteptăm cu nerăbdare să vedem dovezi de retragere a trupelor din partea Rusiei. Dar trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate cu această escaladare semnificativă a trupelor rusești pe care am văzut-o în ultima săptămână”, a spus Anand, la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.
Zelenski: Încă nu vedem o retragere a Rusiei
Președintele Ucrainei a reacționat la informațiile lansate de Rusia, potrivit cărora își retrage o parte din trupele de la graniță.
„Ca să fiu sincer, reacționăm la realitatea pe care o avem și nu vedem încă nicio retragere”, a spus Zelenski, miercuri, aflat la un teren de antrenament militar din vestul Ucrainei.
„În ceea ce privește amenințarea, am spus de multe ori că suntem calmi în legătură cu orice amenințare, deoarece ne amintim că toate acestea nu au început ieri. Acest lucru se întâmplă de mulți ani”, a spus el.
Zelenski a adăugat că „toată lumea va vedea” atunci când trupele rusești se vor retrage, dar că „deocamdată sunt doar declarații”.
Stoltenberg a lăudat militarii americani sosiți în România
Secretarul general al NATO l-a întâmpinat miercuri dimineață pe secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, mulțumindu-i pentru angajamentul SUA față de apărarea Europei.
„Acest lucru este cu atât mai important acum, când Europa se află în mijlocul unei situații critice de securitate, odată cu consolidarea militară a Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia”, a spus Jens Stoltenberg.
El a adăugat că NATO este pregătită să discute cu Rusia în căutarea unei soluții diplomatice, dar că „suntem, de asemenea, pregătiți pentru ce e mai rău”.
„Prin urmare, sunt recunoscător pentru prezența sporită a SUA în Europa. Cu mai multe trupe în partea de est a Alianței. Vineri (11 februarie, n.red.) m-am întâlnit cu unii dintre ei în România. Și este întotdeauna impresionant să vezi angajamentul, profesionalismul trupelor americane”, a spus Stoltenberg.