Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

11:40 16.2.2022

Kremlinul spune că recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei nu ar fi în conformitate cu acordurile de pace de la Minsk, transmite Reuters.

Reacția a venit după ce, marți, Dumei de Stat a Rusiei a votat o rezoluție prin care îi cere președintelui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor Donețk și Luhansk din Ucraina.​

În plus, Moscova spune că nu are legătură cu atacurile cibernetice de marți seară din Ucraina.​

„Noi nu știm nimic. Așa cum era de așteptat, Ucraina continuă să dea vina pe Rusia pentru orice. Rusia nu are nimic de-a face cu niciun atac DDOS”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

11:33 16.2.2022

Stoltenberg: „Rusia își păstrează capacitatea de a invada Ucraina fără timp de avertizare”

„Am auzit declarațiile Moscovei cu privire la continuarea eforturilor diplomatice, dar până acum nu am văzut niciun semn de dezescaladare pe teren. Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă consolidarea militară și nu am primit niciun răspuns la propunerile scrise pe care le-am trimis Rusiei pe 26 ianuarie, în care am subliniat subiectele și elementele pentru care aliații NATO sunt gata să se așeze la masă și să discute cu Rusia pentru a încerca să găsească o cale politică de urmat”, a spus Jens Stoltenberg, înainte de întâlnirea miniștrilor apărării din NATO.

„Rusia își păstrează capacitatea de a invada Ucraina fără timp de avertizare. Rusia și-a mutat întotdeauna forțele înainte și înapoi, mișcarea nu confirmă retragerea”, a mai spus șeful NATO.

„Lucrăm din greu pentru ce e mai bun, o soluție politică pașnică, dar suntem pregătiți și pentru ce e mai rău, că Rusia invadează din nou Ucraina”, a adăugat el, precizând că numărul de trupe rusești la granița cu Ucraina continuă să crească.

11:11 16.2.2022

„Nu ne temem de nimeni”

Ucrainenii au arborat miercuri steagurile naționale și au cântat imnul țării pentru a-și arăta unitatea cu privire la o eventuală invazie rusă.

Steaguri galben-albastre au fluturat în fața școlilor, a spitalelor și a multor magazine pentru a marca „Ziua Unității”, o sărbătoare anunțată de Volodimir Zelenski, în urma informațiilor că Rusia ar putea ataca în această zi.

„Doar o zi normală, dar aceste steaguri sunt aici cu un scop, pentru a arăta că nu ne temem de nimeni. Nu ne-au speriat”, spune Mykola, care administrează un mic stand de cafea, potrivit Reuters.

10:57 16.2.2022

Ministru britanic: Rusia va fi judecată după acțiunile sale

Rusia va fi „judecată după acțiunile sale”, după ce a anunțat retragerea trupelor de la granițele Ucrainei, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

„Ceea ce nu am văzut este dovada retragerii care a fost revendicată de Kremlin”, a declarat el miercuri, pentru Sky News.

„De fapt, am văzut acumularea continuă de lucruri precum spitale de campanie și sisteme de arme strategice precum rachetele Iskander desfășurate”, a spus Wallace.

„Până când nu vom vedea o de-escaladare adecvată, cred că ar trebui să fim cu toții precauți în privința direcției de deplasare din partea Kremlinului”, a spus ministrul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG