Convorbire telefonică între premierul japonez, Fumio Kishida și Vladimir Putin
Premierul japonez Fumio Kishida a inițiat un apel telefonic cu președintele rus Vladimir Putin, joi seară, transmite Kremlinul.
„În legătură cu interesul manifestat de prim-ministrul Japoniei, președintele Rusiei a informat în detaliu despre activitatea în desfășurare cu Statele Unite și aliații săi din NATO pentru promovarea inițiativei de dezvoltare a garanțiilor de securitate juridică pe termen lung ale Federației Ruse”, conform declarației Kremlinului.
„În plus, Vladimir Putin a vorbit în detaliu despre originile și cauzele conflictului intra-ucrainean, subliniind abordările fundamentale ale Rusiei pentru soluționarea acestuia în conformitate cu Pachetul de măsuri de la Minsk și deciziile adoptate în formatul Normandiei”, se arată în comunicatul Kremlinului.
Liderii au fost de acord să păstreze legătura.
Vicepreședintele SUA, la Munchen. Întâlnire Kamala Harris - Zelenski
Vicepreședintele Kamala Harris participă la München/Germania la Conferința de Securitate de la München.
Conferința are loc în timp ce Rusia acumulează în continuare forte militare la granița cu Ucraina, iar administrația Biden și-a asumat un rol central în mobilizarea națiunilor occidentale și a altor aliați în sprijinul cauzei ucrainene.
Înalți oficiali ai administrației au declarat miercuri că Harris se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în acest weekend.
Avioane Eurofighter Typhoon au aterizat la Mihail Kogălniceanu
Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, transmite MApN.
Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, alături de militarii Forțelor Aeriene Române şi Forţelor Aeriene Italiene, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele 3 săptămâni, arată sursa citată.
Forţele Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului trecut, alături de Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii, în baza Declaraţiei comune privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de poliţie aeriană.
Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, spune MApN.
Antony Blinken, în fața Consiliului de Securitate al ONU: Criza Rusia-Ucraina, într-un „moment periculos”. Sunt aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus despre criza dintre Ucraina și Rusia că se află într-un „moment periculos”, în discursul său susținut în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, la New York.
„Cea mai apropiată amenințare la adresa păcii și securității este agresiunea viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei. Miza depășește cu mult Ucraina. Acesta este un moment de pericol pentru viața și siguranța a milioane de oameni, precum și pentru fundamentele Cartei Națiunilor Unite și ordinea internațională bazată pe reguli care păstrează stabilitatea la nivel mondial”, a spus Blinken.
„Trebuie să arătăm ceea ce Rusia îi face Ucrainei în acest moment”, a spus el.
Blinken a spus că informațiile pe care le deține indică în mod clar că acumularea forțelor militare ruse dovedește intenția unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei în „zilele următoare”.
El a spus că vorbește la Națiunile Unite despre Rusia și Ucraina „nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”.
„Sunt astăzi aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul. Informațiile pe care le-am prezentat aici sunt validate de ceea ce am văzut derulându-se la vedere în fața ochilor noștri timp de luni de zile. Și amintiți-vă că, în timp ce Rusia a luat în derâdere în mod repetat avertismentele noastre, numindu-le melodramă și prostii, ei au acumulat în mod constant peste 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, precum și capacități de a conduce un asalt militar masiv. Nu doar noi vedem asta. Aliații și partenerii văd același lucru", a spus Blinken.
El a cerut Rusiei să folosească diplomația ca soluție la criză.
„Și Rusia nu aude doar de la noi. Corul vocilor internaționale a devenit din ce în ce mai tare", a spus oficialul american.
„Dacă Rusia nu invadează Ucraina, atunci vom fi ușurați că Rusia și-a schimbat cursul și și-a dovedit că predicțiile noastre sunt greșite. Acesta ar fi un rezultat mult mai bun decât cursul pe care ne aflăm în prezent și vom accepta cu bucurie orice critică pe care oricine ni le-ar aduce”, a adăugat Blinken.
El a spus că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în care îi propune să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa.
El propune, de asemenea, întâlniri ale Consiliului NATO-Rusia și ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
„Aceste întâlniri pot deschide calea pentru un summit al liderilor cheie în contextul dezescaladării pentru a ajunge la înțelegeri cu privire la preocupările noastre reciproce de securitate. În calitate de diplomați principali pentru națiunile noastre, avem responsabilitatea de a face toate eforturile pentru ca diplomația să reușească, să nu lăsăm nimic, nicio piatră diplomatică neîntoarsă”, a spus el.
El a spus că Rusia va răspunde probabil că SUA „alimentează isteria”.
„Guvernul rus poate anunța astăzi dincolo de orice dubiu că Rusia nu va invada Ucraina, afirmat clar, spus clar întregii lumi și apoi să o demonstreze retrăgându-și trupele, tancurile, avioanele înapoi în hangare și trimițând diplomații la masa negocierilor. În zilele următoare, lumea își va aminti acel angajament. Sau refuzul de a-l îndeplini", a conchis el.
Rusia acuză SUA la ONU că fac acuzații nefondate și circ
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Verșînin, care a vorbit înaintea lui Blinken la ședința de joi a Consiliului de Securitate, i-a avertizat pe participanții la reuniune că aceasta se transformă într-un „circ”, spunând că nu ar trebui să fie prezentate „acuzații fără temei care spun că Rusia ar urma să atace Ucraina”. Aserțiunile sale au fost făcute înainte ca SUA să-și exprime punctul de vedere.
„Am clarificat totul și am explicat totul cu mult timp în urmă. Și data anunțată a acestei așa-zise invazii este în urmă, așa că sfatul meu este să nu te pui într-o situație incomodă", a spus Verșînin, adresându-i-se lui Blinken.
Linda Thomas Greenfield: Rusia se îndreaptă către o invazie iminentă. De aceea l-am rugat pe Antony Blinken să se adreseze Consiliului de Securitate al ONU
Secretarul de stat Antony Blinken va vorbi la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite despre „amenințarea Rusiei la adresa păcii și securității”. SUA susțin că dovezile arată că Rusia „se îndreaptă spre o invazie iminentă” a Ucrainei, motiv pentru care Blinken se va adresa Consiliului de Securitate al ONU din New York.
„După o serie de conversații cu Casa Albă, cu Consiliul Național de Securitate și cu Departamentul de Stat, l-am rugat pe secretarul Blinken să vină să vorbească direct cu Consiliul de Securitate al ONU în drum spre München despre situația gravă din Ucraina”, a spus joi ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
„Scopul nostru este să arătăm gravitatea situației”, a spus ea. „Dovezile de pe teren sunt că Rusia se îndreaptă către o invazie iminentă. Acesta este un moment crucial. Reuniunea Consiliului de azi dimineață nu ar trebui să ne distragă atenția de la acest fapt – ar trebui să se concentreze asupra a ceea ce se întâmplă chiar acum în Ucraina”.
„De aceea, secretarul Blinken vine la New York pentru a semnala angajamentul nostru intens față de diplomație, pentru a oferi și a sublinia calea către dezescaladare și pentru a arăta lumii că facem totul – tot ce putem pentru a preveni un război”, a spus ea.