Linkuri accesibilitate

Varșovia | Președintele K. Iohannis și ceilalți șefi de stat B9 au discutat cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden


Reuniunea București 9 din Varșovia, la care a participat președintele SUA, Joe Biden.
Reuniunea București 9 din Varșovia, la care a participat președintele SUA, Joe Biden.

Președintele Klaus Iohannis și liderii celorlalte state din formatul B9 s-au întâlnit cu Joe Biden, la Varșovia, unde au discutat cele mai importante aspecte legate de securitatea Flancului Estic și de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Joe Biden, la Reuniunea B9, la care participă și președintele Iohannis: „Vom apăra fiecare centimetru al statelor NATO”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Statele Unite vor apăra fiecare centimetru al NATO, a spus miercuri președintele SUA, Joe Biden, înainte de discuțiile cu liderii București 9 (B9), de la Varșovia, și cu secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

„Împreună vom continua sprijinul nostru durabil pentru Ucraina, în timp ce ucrainenii își apără libertatea de un an încoace, împreună cu țările dumneavoastră [ai cărei reprezentanți se află ] în jurul acestei mese, oferind leadership”, a spus Biden.

În deschiderea întâlnirii, președintele României, Klaus Iohannis, și-a început discursul vorbind despre anul plin de „suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță” , toate provocate de război.

„Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta. NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis, discurs în deschiderea Reuniunii B9
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Klaus Iohannis a salutat prezența liderului american, Joe Biden, și pe cea a secretarului adjunct al NATO, la Reuniunea B9, și a subliniat din nou faptul că SUA pregătesc o strategie pentru Marea Neagră.

„Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună.”

Alianța „B9” include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Neliniștile țărilor din acest format sunt accentuate pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, transmite Associated Press. Există temerea că Vladimir Putin ar putea trece la acțiuni militare împotriva lor, dacă are succes în Ucraina.

„Când Rusia a invadat, nu a fost testată doar Ucraina. Întreaga lume s-a confruntat cu un test de lungă durată. Europa era pusă la încercare. America a fost testată. NATO a fost testată. Toate democrațiile erau testate”, a declarat Joe Biden într-un discurs rostit marți, la Castelul Regal din Varșovia, marcând un an de la invazia rusă în Ucraina.

Sprijin pentru Republica Moldova

De asemenea, Joe Biden s-a întâlnit la Varșovia cu președintele moldovean Maia Sandu, care săptămâna trecută a afirmat că Moscova se află în spatele unui complot pentru răsturnarea guvernului țării sale cu ajutorul unor sabotori externi.

„Sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră și de poporul iubitor de libertate din Moldova”, a mai spus președintele american, adresându-se șefei de stat de la Chișinău.

Astfel, la Summitul B9 „o atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat ce a precedat întâlnirea B9.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG