Linkuri accesibilitate

Joe Biden, la Summitul B9: Pentru SUA, articolul 5 este o promisiune solemnă. Vom apăra fiecare centimetru NATO


Președintele Klaus Iohannis, președintele SUA Joe Biden, președintele polonez Andrzej Duda și președintele Slovaciei Zuzana Čaputová, la Palatul Prezidențial din Varșovia, la reuniunea B9, format al țărilor din flancul estic al NATO creat ca răspuns la anexarea Crimeei în 2014.
Președintele Klaus Iohannis, președintele SUA Joe Biden, președintele polonez Andrzej Duda și președintele Slovaciei Zuzana Čaputová, la Palatul Prezidențial din Varșovia, la reuniunea B9, format al țărilor din flancul estic al NATO creat ca răspuns la anexarea Crimeei în 2014.

Statele Unite vor apăra fiecare centimetru al NATO, a spus miercuri președintele SUA, Joe Biden, înainte de discuțiile cu liderii București 9 (B9), de la Varșovia și cu secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

„Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război. România va continua să facă acest lucru”, a spus președintele Klaus Iohannis, care a deschis reuniunea B9, fondată la București după ce Rusia a invadat Crimeea, în 2014.

Klaus Iohannis, discurs în deschiderea Reuniunii B9
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Alături de gazda reuniunii, președintele polonez Andrzej Duda, și de cel al Slovaciei, Zuzana Čaputová, el l-a întâmpinat pe președintele american, Joe Biden, la Palatul Prezidențial din Varșovia.


La reuniunea de la Varșovia participă și președintele Maia Sandu.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că liderii B9 sunt chiar „liniile de front” ale apărării colective a NATO, de care depinde acum „libertatea democrațiilor în Europa și în întreaga lume”.

Acestea este motivul pentru care SUA au intensificat permanent asistența umanitară și de securitate acordată Ucrainei și sprijinul critic acordat „milioanelor” de refugiați, a spus el.

„Împreună vom continua sprijinul nostru durabil pentru Ucraina, în timp ce ucrainenii își apără libertatea de un an încoace, împreună cu țările dumneavoastră [ai cărei reprezentanți se află ] în jurul acestei mese, oferind leadership”, a spus Biden.

„Cu ani în urmă, pe măsură ce NATO creștea, eram senatorul care dorea să mărească alianța. Una dintre conversațiile pe care le-am avut cu „prietenul” nostru din Rusia era despre cererile sale continue: „ceri continuu ca NATO să devină finlandez (adică neutru - n.r.). Rezultatul este că vei împinge Finlanda în NATO”, a spus președintele SUA.

El a amintit contextul în care a fost fondat formatul București 9: după ce Rusia a anexat Crimeea, la un an de la prima invazie, din 2014. „De aceea este important să rămânem împreună”, a spus el.

„Sunteți flancul estic al NATO și știți mai bine decât oricine care este miza acestui conflict pentru democrațiile din întreaga lume. Despre asta am vorbit cu președintele Zelenski. Liderii din jurul acestei mese sunt dispuși să garanteze aceleași valori. Am primit milioane de refugiați, vom susține Ucraina împreună pe măsură ce ei își apără libertatea. Țările din jurul acestei mese au întărit NATO și au arătat că sunt împreună pentru SUA și NATO”, a mai spus liderul SUA.

Biden a reluat promisiunea făcută în urmă cu o seară în fața unei mulțimi de mii de oameni în grădinile Castelului Regal din Varșovia.

„Pentru SUA, articolul 5 este o promisiune solemnă. Vom apăra fiecare centimetru al NATO și vrem să menținem alianța puternică. Nu este în joc doar Ucraina, ci însăși libertatea. Ideea că 100.000 de trupe invadează altă țară nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial”, a spus Biden.

Chiar înainte ca Biden să vorbească la întâlnirea NATO, președintele polonez Andrzej Duda a subliniat că reuniunea B9 are loc la un an de la invazia rusească în Ucraina, care a „schimbat pentru totdeauna istoria părții noastre de Europa”, precum și situația de securitate „în întreaga lume”.

Duda și-a amintit că în urmă cu doar un an liderii NATO s-au întâlnit în aceeași sală pentru a discuta „cea mai importantă provocare cu care se confruntă statele noastre”.

Vorbind despre obiectivele întâlnirii de miercuri, el a spus că scopul este ca aliații să se gândească la posibilitatea de a oferi și mai mult ajutor Ucrainei invadate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg s-a arătat „impresionat de implicarea sută la sută a SUA pentru a asigura securitatea NATO.”

„La un an de la invadarea Ucrainei, președintele Putin nu este pregătit pentru pace, ci pentru război. Nu știm când se va termina războiul, dar când se va termina trebuie să ne asigurăm că nu se va repeta. Am văzut cum arată invazia totală împotriva Ucrainei anul trecut. Nu putem permite Rusiei să distrugă securitatea europeană. Aliații NATO nu au fost niciodată mai uniți. Vom proteja țările NATO în baza articolului 5: unul pentru toți, toți pentru unul”, a declarat Jens Stoltenberg.

Înainte de reuniune, liderii B9, președintele SUA și șeful NATO au făcut o fotografie „de familie”.

Președintele american Joe Biden a ajuns luni seară în Polonia pentru a reafirma sprijinul SUA și al NATO pentru Ucraina, după o vizită surpriză cu valoare simbolică făcută la Kiev, cu doar patru zile înainte să se împlinească un an de la invazia lui Putin în Ucraina.

Președintele s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski pentru a reafirma angajamentul SUA față de poporul ucrainean și pentru a anunța o nouă tranșă de ajutor, de 460 de milioane de dolari, în asistență de securitate.

Marți seară, Joe Biden a susținut un discurs în care și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, cu mesajul deja consacrat „atât cât este nevoie”.

Călătoria președintelui SUA în Europa vine și pe fondul temerilor, exprimate public de secretarul de stat american, Antony Blinken, că China ia în considerare să ofere Rusiei un ajutor letal pentru a-și susține eforturile în Ucraina.

„I-am văzut oferind sprijin non-letal Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina”, a spus Blinken într-un interviu la „Face the Nation”, program celebru de știri la CBS.

„Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le avem că ei se gândesc să ofere sprijin letal și le-am spus foarte clar că asta ar cauza o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră”.

SUA sunt îngrijorate „din prima zi” de posibilitatea ca China să ofere sprijin letal Ucrainei, a spus Blinken, inclusiv „totul, de la muniție la arme în sine”.


Șeful diplomației chineze, Wang Yi, are programată o vizită la Moscova săptămâna aceasta iar miercuri s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov și cu președintele rus Vladimir Putin.

La întâlnire a mai participat și Nikolai Patrușev, consilierul pentru securitate națională al președintelui rus.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG