Linkuri accesibilitate

Raport: Jumătate dintre băncile lumii sunt prea slăbite pentru a supravieţui unei crize


Băncile alocă doar 35% din bugetele pentru tehnologie şi informaţii către inovaţie, potrivit raportului realizat de McKinsey & Co

Mai mult de jumătate dintre băncile lumii sunt prea slăbite pentru a supravieţui într-un mediu în care creşterea economic încetineşte, arată un raport realizat de compania de consultanţă McKinsey & Co, potrivit Mediafax.

Cele mai multe bănci la nivel global nu ar fi viabile din punct de vedere economic deoarece câştigurile nu acestor bănci nu ţin pasul cu costurile în creştere, arată raportul.

„Credem că suntem pe final în ciclul de creştere economică şi băncile trebuie să ia decizii curajoase pentru că nu sunt într-o formă prea bună. Pe final de ciclu, nimeni nu îşi permite să se culce pe o ureche”, a spus, potrivit Bloomberg, Kausik Rajgopal, senior partner în cadrul McKinsey.

În deceniul care a trecut de la criza financiară globală, servicii financiare au cunoscut un val de inovaţie, care a adus competitori noi, de la startup-uri fintech şi până la giganţi precum Apple şi Google. Băncile au analizat dacă vor să concureze împotriva lor, să intre în parteneriat sau chiar să cumpere unii dintre noii jucători. Multe firme financiare cu istorie au încercat în această perioadă să se reinventeze drept companii de tehnologie – ceea ce i-ar ajuta să atragă şi o parte din talentele din piaţă.

Băncile alocă doar 35% din bugetele pentru tehnologie şi informaţii către inovaţie, în timp ce companiile de tehnologii financiare, fintech, alocă peste 70%, notează compania în raport.

Raportul arată Amazon în SUA şi Ping An în China ca exemple de firme de tehnologie care capturează clienţii serviciilor financiare. Pentru a înrăutăţi situaţia pentru „garda veche”, noii jucători au tendinţa de a încerca să câştige în zonele de business care aduc cele mai mari câştiguri pentru bănci – cum sunt cardurile de credit, spre exemplu.

Creditorii îşi pot reduce costurile şi pot găsi finanţare pentru tehnologie prin externalizarea acelor activităţi pe care McKinsey le numeşte „non-diferenţiatoare”, printre care o parte din activităţile de tranzacţionare şi funcţii de compliance.

Băncile „trebuie să devină mult mai confortabile cu partenerii externi şi să fie capabile să se folosească de talente externe”, notează Rajgopal.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG