Linkuri accesibilitate

Jumătate din direcțiile Poliției române au la conducere „împuterniciți”, oameni numiți fără concurs


Polițiști, la o ceremonie de avansare la termen
Polițiști, la o ceremonie de avansare la termen

Un chestor și alți 12 polițiști de rang înalt sunt în prezent la conducerea a 10 din cele 24 de direcții ale Poliției cu statutul de „împuterniciți”, așa cum se numesc desemnările fără concurs ale șefilor din această instituție de forță a statului.

Împuternicirile în cadrul Poliției Române reprezintă modalitatea prin care angajații agreați de conducere sunt menținuți în funcții înalte cu prețul executării fără critică a ordinelor superiorilor. Europa Liberă vă prezintă mecanismele prin care, pe lângă lege, protejații din Ministerul de Interne și din Poliție blochează funcții importante. Astfel, profesioniștii din sistem acceptă blazarea sau pleacă din instituție, în timp ce angajații obedienți sunt păstrați în posturi înalte, cu consecința deprofesionalizării poliției.

Potrivit legii, „poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul poliţistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului”.

Conform unor persoane din cadrul ministerului, multe dintre funcțiile de șefi de Direcție și de Servicii sau Birouri sunt ocupate oameni agreați care sunt desemnați de secretarii de stat numiți politic sau de conducerea IGPR, subordonată direct ministrului de Interne. În unele cazuri, acești „împuterniciți” ocupă funcțiile de mai bine de doi ani, deși statutul polițistului spune că perioada maximă a unui astfel de mandat poate fi de cel mult un an. Cum reușesc acest lucru? „Primele șase luni nu sunt o problemă. Legea permite astfel de împuterniciri pe post. A doua prelungire de 6 luni vine la pachet cu o condiție: Organizarea unui concurs pentru ocuparea respectivului post. Lucru care nu se întâmplă.”, ne-a declarat un angajat al ministerului care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Condiția de vechime ca șef

Conform legii, spre exemplu, un polițist agreat de șefi și care aspiră la statutul de director în cadrul unei structuri a Inspectoratului General al Poliției Române trebuie să aibă o vechime de cel puțin 3 ani într-o funcție de conducere pentru a putea participa la concursul pentru ocuparea postului. Prin practica împuternicirilor succesive, oameni obedienți secretarilor de stat sau conducerii IGPR sunt păstrați în aceste funcții, fără a se organiza în acest interval concursuri pentru ocuparea acestor posturi.

Care este răspunsul Poliției Române

Am întrebat Poliția Română dacă are în structură, în acest moment, șefi de structuri împuterniciți de mai mult de un an, am cerut justificările pentru prelungirea împuternicirilor, precum și datele când s-au organizat concursuri pentru aceste posturi. Răspunsul instituției a fost unul vag, în care se dau asigurări că a fost respectată legislația în vigoare. „La nivelul unităților centrale și subordonate nemijlocit I.G.P.R., posturile vacante au fost asigurate, până la ocuparea lor, prin împuternicire, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, se arată în răspunsul transmis către Radio Europa Liberă.

Despre concursurile care ar fi trebuit să aibă loc în ultimii patru ani în minister pentru ocuparea acestor posturi, instituția susține că „procedurile de concurs sunt în derulare sau în faza demarării”, cu precizarea că ”funcțiile de conducere vacante sunt de aproximativ 15%”.

Modificări din condei

Pentru a prelungi mandatul unui șef împuternicit pentru mai mult de un an, profesioniștii din minister au inventat tot felul de artificii procedurale. Astfel, o metodă ingenioasă de evitare a vacantării postului de conducere este ca, după expirarea primelor două mandate, de câte 6 luni, să se schimbe din condei rangul unor structuri.

Direcția de rang 2 devine, peste noapte, Direcție de rang 1. Legal, acest lucru ar presupune modificări ale numărului de persoane care lucrează în aceste direcții, dar și altă structură organizatorică, ce ar trebui sa justifice modificarea. Lucru care nu se întâmplă când este transformată într-o structură de rang superior. Astfel, cel/cea care a fost împuternicit/ă un an la Direcția de rang 2, primește o nouă împuternicire, care este prelungită din nou până la un an pe funcția aceleiași direcții, acum de rang superior, deși structura și-a schimbat doar rangul în organigrama instituției. A fost modificat rangul, dar nu a fost modificată schema de personal sau atribuțiile și, practic, nu a fost adus nici un beneficiu personalului sau instituției. Toate aceste artificii la limita legii se fac cu aprobarea conducerii IGPR, respectiv cu avizul structurii coordonatoare din MAI, susțin oameni din minister.

Deși statutul polițistului obligă șefii din IGPR să organizeze concursuri în decurs de un an de la data împuternicirii, nici în cel de-al doilea an nu s-au organizat examene pentru ocuparea acestor posturi vacante.

Mandate încrucișate

În acest mod, „împuterniciții” cu susținere acumulează doi din cei trei ani de vechime pentru a putea participa la concurs. Potrivit legii, mai au nevoie de un an de șefie pentru a fi eligibili în vederea ocupării postului în mod definitiv.

Este momentul în care intervine alt tertip administrativ pentru a eluda legea, respectiv rotația cadrelor cu funcții de conducere, prin împuterniciri încrucișate, de la o structură la alta sau chiar în cadrul aceleiași structuri, pe poziții diferite.

Am cerut structurii centrale a IGPR să ni se comunice câte funcții de conducere au fost ocupate în ultimii 4 ani de persoane care anterior au fost împuternicite pe aceste funcții, pentru a demonstra că regula este ca aceia care au ocupat interimar aceste posturi au și câștigat concursurile. Răspunsul a fost acela că „Legea 544/2001 ( a accesului la informațiile publice n.r.) stabilește obligația autorităților/instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile existente, în materialitatea lor, iar nu de a prelucra anumite date pentru a obține ca produs final informațiile în forma solicitată”.

Pe site-ul poliției române se regăsesc numeroase cazuri de ofițeri superiori împuterniciți în conducerea IGPR.

Dintre cei patru chestori care fac parte din echipa managerială a instituției, unul, comisarul șef de poliției Constantin Nicolescu, este împuternicit.

Alți împuterniciți în cadrul diverselor Direcții:

  • - Direcția de Investigații Criminale din Poliția Română – director Doru Marinciu, director adjunct Emil Tudor.
  • - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate doi directori adjuncți împuterniciți, comisarii șefi Ștefan Doloiu și Silviu Negrilă.
  • - Direcția de Investigare a Criminalității Economice are un director adjunct împuternicit în persoana comisarului șef Alexandru Enăchescu.
  • - Centrul de Coooperare Polițienească Internațională - comisarul șef Mihai Năstase.
  • - Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor - director adjunct împuternicit, comisar Marian Bărbulete.
  • - Centrul de Informare și Relații Publice - director împuternicit comisar șef Ramona Dabija.
  • - Institutul de Cercetare și Prevenire a Infracționalității - director împuternicit Sorin Stănică.
  • - Direcția Control Intern – director împuternicit Iulian Ionică și adjunctul, Împuternicit Director adjunct: comisar-şef de poliţie Iordan Bogdan OPREA
  • - Direcția Afaceri Europene, Misiuni și Relații Internaționale director împuternicit - Otilia Claudia Negru,
  • - Direcția Comunicații și Tehnologia Informației – împuternicit director Andrei Daniel Iancu.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG