Linkuri accesibilitate

 
Un jurnalist de la BBC a fost deportat din Turcia după ce a relatat despre protestele de la Istanbul

Un jurnalist de la BBC a fost deportat din Turcia după ce a relatat despre protestele de la Istanbul


Protestele au început pe 19 martie, după reținerea unui opozant al președintelui Turciei.
Protestele au început pe 19 martie, după reținerea unui opozant al președintelui Turciei.

Corespondentul BBC Mark Lowen a fost deportat din Turcia după ce a fost arestat miercuri la Istanbul, a transmis BBC.

Jurnalistul Mark Lowen relata zilele acestea despre protestele declanșate de arestarea primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, săptămâna trecută.

Ekrem Imamoglu - care este ținut în închisoare pentru acuzații de corupție pe care le neagă - este văzut drept principalul rival politic al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Imamoglu a fost ales de partidul său ca candidat la președinție la alegerile din 2028.

Într-o declarație emisă joi, BBC a spus: „În această dimineață (27 martie), autoritățile turce l-au deportat pe corespondentul BBC News Mark Lowen din Istanbul, după ce l-au luat de la hotel cu o zi înainte și l-au reținut pentru 17 ore”.

Joi dimineață, i s-a prezentat o notificare scrisă că a fost deportat pentru că „ar fi o amenințare la adresa ordinii publice”, se arată în comunicat.

Mark Lowen a declarat: „A fi deținut și deportat din țara în care am trăit anterior timp de cinci ani și pentru care am atâta afecțiune a fost extrem de supărător. Libertatea presei și raportarea imparțială sunt fundamentale pentru orice democrație”.

CEO-ul BBC News, Deborah Turness, a spus că va cere lămuriri de la autoritățile turce.

„Acesta este un incident extrem de tulburător și vom cere lămuriri autorităților turce. Mark este un corespondent foarte experimentat, cu o cunoaștere profundă a Turciei și niciun jurnalist nu ar trebui să se confrunte cu acest tip de tratament pur și simplu pentru că își face treaba. Vom continua să raportăm imparțial și corect despre evenimentele din Turcia”, a spus Deborah Turness.

Mii de oameni din întreaga Turcie au luat parte la proteste care, până în prezent, au dus la arestarea a peste 1.400 de persoane.

Protestatarii consideră că arestarea lui Imamoglu este motivată politic, dar Ministerul Justiției insistă asupra independenței sale judiciare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG