Linkuri accesibilitate

Jurnalistul rus care a publicat un articol din închisoare va primi o pedeapsă mai aspră


Ivan Safronov în timpul procesului său, 30 iulie 2021, Moscova.
Ivan Safronov în timpul procesului său, 30 iulie 2021, Moscova.

Fostul jurnalist rus Ivan Safronov, care este acuzat de trădare, se confruntă cu condiții de detenție mai dure în urma publicării unui articol în care critica autoritățile pentru modul în care tratează suspecții.

Avocatul lui Safronov a declarat pe 9 august pe platforma Telegram că după ce ziarul Vadomostri a publicat articolul clientului său în iulie, gardienii din închisoarea în care se afla l-au mutat într-o celulă mai apropiată de cea de izolare.

Noua celulă „este cunoscută pentru restricțiile de securitate adiționale – o bară metalică în plus la ușă și un sistem de alarmă la fereastră. Perchezițiile sunt constante și administrația îi tot spune să nu facă nimic necutezat, dar nu menționează ce vor să spună prin asta”, a scris avocatul lui Safronov.

Safronov, fostul consilier al directorului agenției spațiale Roskosmos, este acuzat că a publicat date clasificate. Pe 23 iulie, în articolul din Vedomosti acesta explica cum anchetatorii nu le permit deținuților reținuți sub acuzații de trădare nicio oportunitate de a se apăra.

La câteva ore după ce a fost postat, articolul a devenit inaccesibil. Site-ul de știri Meduza, care a raportat despre articolul lui Safronov, a fost și el suspendat temporar.

În articolul său, Safronov acuză autoritățile că inventează cazuri de spionaj împotriva cetățenilor normali, pentru că ar fi mult mai greu să prindă spioni adevărați. Acesta spune că acuzațiile sunt o metodă de intimidare care nu se bazează pe fapte.

Inculpaților li se alocă avocați de la stat, care încearcă să-I convingă să pledeze vinovați. Tribunalele trimit suspecții „speriați și confuzi” în centre de detenție.

Safronov a fost deținut pe 7 iulie 2020, acuzat că a oferit Cehiei informații secrete despre vânzările de arme către Orientul Mijlociu în 2017. Safronov își încheiase cariera în jurnalism și lucra în acel moment la Roskosmos.

Safronov neagă acuzațiile aduse împotriva sa. Avocații săi spun că procurorii încă nu au menționat când și cui ar fi pasat Safronov aceste informații – sau ce informații ar fi transmis. Acesta spune că procesul este complet clasificat ca parte din mușamalizarea pe care au aranjat-o autoritățile.

Unul dintre avocații lui Safronov, Ivan Pavlov, a fost implicat între timp într-un alt caz penal. Pavlov este acuzat că a dezvăluit informații secrete din cadrul cazului Safronov.

Autoritățile din Rusia au lansat o serie de atacuri împotriva opozanților în ultimele luni, pe măsură ce se apropie alegerile generale. Zeci de opozanți, activiști și cetățeni normali au fost arestați – majoritatea, sub acuzații considerate a fi false.

Igor Shishkin la tribunal.
Igor Shishkin la tribunal.

Activistul rus Igor Shishkin a fugit acum câteva zile din Rusia, la scurt timp după ce a ieșit din închisoare, unde a ispășit o sentință de 3 ani și jumătate din cauza unor acuzații false. Autoritățile spun că Shishkin făcea parte dintr-o organizație teroristă care plănuia o serie de explozii în timpul alegerilor din 2018 și a Cupei Mondiale pentru a destabiliza Rusia. Activistul se refugiază acum în Uniunea Europeană.

Shishkin a fost torturat în 2018 și că a depus mărturie falsă pentru a nu mai îndura bătăi. Examenul medical de după arestare arată că activistul fusese bătut în custodie și că avea o fractură a orbitei oculare.

Acuzațiile de trădare împotriva unui număr mare de ruși, mulți dintre care sunt oameni de știință și cercetători, au devenit o tactică obișnuită prin care autoritățile închid gura personalului academic care critică guvernul.

Conform lui Safronov, deschiderea anchetei este doar primul pas. Suspecții sunt apoi forțați să depună mărturie împotriva altora pentru a beneficia de apeluri telefonice cu rudele sau prietenii lor sau chiar și de înțelegeri ascunse pentru a le anula sentința.

Organizațile pentru drepturile omului cer eliberarea lui Safronov.

XS
SM
MD
LG